5 semne care pot indica o boală de sânge

  • Publicat:
5 semne care pot indica o boală de sânge
Foto: profimediaimages.ro

O boală de sânge sau hemopatia poate afecta atât sângele, cât și măduva din oase (care „fabrică” celulele sanguine), ganglionii limfatici, splina și, mai rar, alte organe (ficat, plămân creier etc.). 

Unele boli de sânge pot fi benigne – de exemplu, anemia prin lipsă de fier, acid folic sau vitamina B12 – sau maligne (cancer), de exemplu leucemiile sau limfoamele (cancer la ganglioni).

Dr. Andrada Pârvu, medic primar Hematologie, explică într-o postare pe pagina de Facebook a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca semnele care ar putea indica o boală de sânge.

Ne putem îngrijora că am putea avea o boală de sânge atunci când apar una sau mai multe dintre următoarele simptome:

1. Senzație de slăbiciune, respirație grea, inima bate neregulat, oboseală tot mai rapidă la efort, auzim zgomote inexistente, vedem „pete zburătoare” (semne de anemie).

Citește și: Anemia feriprivă – simptome, tratament

2. Apar infecții mai des decât de obicei sau mai grave: aprindere de plămâni (pneumonie), amigdalită, infecție urinară etc. (semne de leucocite scăzute, leucocitele fiind celulele care ne apără de infecții).

3. Apar sângerări pe nas, pe gingii, vărsături cu sânge sau ca zațul de cafea, urină roșiatică sau tulbure, scaun negru sau cu sânge, vânătăi pe piele nelegate de lovituri, puncte mici roșietice pe piele (semne ale scăderii trombocitelor, celulele care ne apără de sângerări).

Citește și: Vânătăile apărute din senin – de ce te învinețești repede? 10 boli care cauzează vânătăi

4. Apar adenopatii (noduli limfatici crescuți în volum) la gât, sub braț sau inghinal.

5. Apar semne generale: febră zile în șir (nelegată de vreo răceală), transpirații nocturne, foarte abundente, care ne udă pijamaua sau așternutul de pat, scăderea poftei de mâncare și pierdere în greutate 7-8 kg în 3 luni.

Citește și: Limfadenopatia – ce boli poate ascunde inflamarea ganglionilor limfatici

Oricare dintre aceste semne ar apărea, nu înseamnă neapărat că suferiți de vreo boală de sânge. Totuși, dacă aveți astfel de probleme, mergeți la medicul de familie, care poate să vă trimită la analize sau să vă îndrume spre Hematologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân