Obosită ziua, nedormită noaptea – care sunt cauzele, ce riști dacă nu te odihnești destul

  • Publicat:
Obosită ziua, nedormită noaptea - care sunt cauzele, ce riști dacă nu te odihnești destul
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te simți obosită ziua, dar noaptea nu poți să închizi un ochi sau adormi cu dificultate, e foarte posibil să te confrunți cu o dereglare a ritmului circadian. Mai mult, printre cauzele oboselii excesive din timpul zilei se poate număra și depresia sau anxietatea.

Înainte să cauți o soluție în somnifere, află mai întâi care sunt cauzele pentru care ești obosită ziua, dar nedormită noaptea. Odată ce identifici cauza, îți va fi mai ușor să iei măsurile corecte.

Ritmul circadian și melatonina

„Ritmul circadian este un fel de cronometru intern care folosește lumina, întunericul și ceasul nostru biologic pentru a regla temperatura corpului, metabolismul, hormonii (inclusiv melatonina) și somnul”, explică dr. Cristopher Winter, autorul cărții „The sleep solution: Why your sleep is broken and how to fix it”.

Citește și: Starea de somnolenţă din timpul zilei poate fi un semn al sindromului metabolic

În timpul zilei, când este lumină afară, nivelul melatoninei este scăzut. Mai târziu în cursul serii, pe măsură ce se întunecă, organismul produce mai multă melatonină, cele mai mari cantități fiind secretate în intervalul 2-4 dimineața, când avem cel mai profund somn non-REM.

În această etapă, organismul repară și regenerează țesuturile, construiește oase și mușchi și consolidează sistemul imunitar.

De regulă, începem să simțim că „ne ia somnul” la aproximativ 2 ore după ce nivelul melatoninei începe să crească. Asta înseamnă că, după lăsarea întunericului, să spunem ora 9 seara, în jurul orei 11 începem să simțim nevoia de somn.

Fiecare persoană are propriul ritm circadian, acesta fiind, într-o anumită măsură, moștenit genetic. De aceea o persoană se poate simți perfect dacă merge la culcare la ora 1 noaptea și se trezește la ora 8, la fel cum o persoană nu are nicio problemă să adoarmă la ora 10 seara și să se trezească la ora 5 dimineața, explică Winter.

Cu toate acestea, dacă ești tot timpul obosită ziua, dar nu poți dormi noaptea, este posibil ca ritmul tău circadian să fie perturbat de anumite lucruri. De asemenea, este posibil să adormi într-un final noaptea, dar să îți fie foarte dificil să te trezești dimineața devreme sau să dormi mai mult decât este considerat normal, peste 10-12 ore.

Citește și: Lipsa somnului ne îmbolnăvește inima

De ce ești obosită ziua, care sunt motivele?

Dacă ești frecvent obosită ziua, dar nu poți adormi odată ce se lasă întunericul, ai putea găsi răspunsul la întrebarea „de ce se întâmplă acest lucru?” în următoarele rânduri:

Somn în timpul zilei – nu dormi mai mult de 20-30 de minute după-amiaza, altfel riști să nu mai poți dormi noaptea și apoi să fii obosită ziua.

Anxietate – în aproape o treime din cazurile de tulburări de somn, anxietatea este cea care le cauzează.

Depresie – peste 90% dintre persoanele cu depresie se confruntă și cu insomnie. De asemenea, printre problemele cu care se confruntă persoanele depresive se numără și narcolepsia (somnolența excesivă în timpul zilei, ca urmare a inabilității creierului de a regla ciclurile somn/veghe), tulburările de respirație în timpul somnului și sindromul picioarelor neliniștite.

Citește și: Cele mai bune 10 ceaiuri antistres, ideale pentru cei care se confruntă cu anxietate și insomnie

Cafea la ore târzii – evită să bei cafea, sucuri sau băuturi energizante cu cafeină sau alte stimulente la prânz sau după-amiaza. Astfel de băuturi își pot menține efectul până la 10 ore!

Cu ochii în ecran noaptea – lumina albastră a dispozitivelor electronice suprimă producția de melatonină, hormonul atât de necesar pentru un somn odihnitor. De aceea specialiștii recomandă să lăsăm deoparte tot ce înseamnă ecran de telefon, tabletă, laptop, televizor cu minimum 2 ore înainte de culcare.

Apneea de somn și sindromul picioarelor neliniștite – aceste afecțiuni pot perturba somnul în timpul nopții, ceea ce te va face să te simți obosită ziua.

Regimul alimentar – există unele dovezi care arată că excesul de grăsimi saturate și carbohidrați crește riscul de insomnie noaptea și de oboseală și somnolență în timpul zilei.

Ce se întâmplă dacă nu dormi destul?

Pe lângă faptul că insomnia îți poate afecta productivitatea la serviciu, lipsa somnului de calitate are efecte negative și asupra stării de sănătate.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), insomnia poate crește semnificativ riscul acestor afecțiuni:

Stabilirea și respectarea unui program regulat de somn și trezire, un ceai sau o cană cu lapte cald înainte de culcare, folosirea dopurilor de urechi pentru blocarea zgomotelor și menținerea temperaturii optime în camera de dormit (nu mai mult de 20 de grade Celsius) sunt, toate, măsuri care te pot ajuta să ai un somn de calitate.

Apoi, nu uita de activitățile plăcute pe care le poți face seara, în loc să butonezi telefonul: poți citi câteva pagini din cartea preferată, să practici meditația 10 minute sau să scrii într-un jurnal ce lucruri bune ți s-au întâmplat în ziua respectivă.

Dacă nu poți dormi noaptea și ești obosită ziua, ia în calcul și necesitatea câtorva ședințe de psihoterapie, care te vor ajuta să descoperi care este rădăcina problemei și ce tehnici te ajută să îți recapeți echilibrul.

Surse:

https://www.cdc.gov/features/sleep-heart-health/index.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181635/

https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.3170

https://aasm.org/resources/factsheets/crsd.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835535/

https://academic.oup.com/advances/article/7/5/938/4616727

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4327395/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân