Psihoterapie: cum știi care ți se potrivește?

Mădălina Lincă,  psiholog clinician specialist și psihoterapeut principal explică cum ne putem da seama ce tip de psihoterapie ni se potrivește.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Psihoterapie: cum știi care ți se potrivește?
Psihoterapie: cum știi care ți se potrivește?

Cognitiv-comportamentală, experiențială, Gestalt, centrată pe persoană, de cuplu, de familie, analiză tranzacțională și lista poate continua. Toate sunt tipuri de psihoterapie. În funcție de dificultățile, nevoile, obiectivele, resursele interne și externe pe care le are fiecare, doar una dintre aceste tipuri de terapii este potrivită și eficientă, motiv pentru care Mădălina Lincă,  psiholog clinician specialist și psihoterapeut principal la clinica Bellanima, ne spune cum știm ce psihoterapie ni se potrivește.

Ce fel de psihoterapie ți se potrivește?

De cele mai multe ori, persoana care are nevoie de psihoterapie nu știe să identifice ce I se potrivește. Și e normal. E la fel ca în cazul pacientului care nu știe să-și scrie singur rețeta, chiar dacă a auzit de aspirină și vitamina C.

În astfel de cazuri este foarte utilă o evaluare psihologică preliminară. Adică o ședință de consiliere terapeutică în care clientul să ia un prim contact cu specialistul pregătit să îi recomande psihoterapia și psihoterapeutul care i se potrivesc.

Beneficiile acestei întâlniri dintre client și psihologul clinician sunt date de o înțelegere profundă a suferinței psihice pe care o are fiecare și de a realiza o potrivire cât mai bună între pacient și psihoterapeut – de a face o recomandare care să i se potrivească într-o măsură cât mai mare.

Ce este evaluarea psihologică preliminară?

Începerea unei terapii psihologice este un moment important în evoluția și starea de bine a unei persoane. Reprezintă momentul în care ești pregătit să ceri ajutor pentru a-ți clarifica emoțiile, sentimentele și tiparele de comportament. Dar, cum începi acest proces și cum identifici terapeutul și metoda de terapie indicate pentru tine?

O soluție este evaluarea psihologică preliminară care se realizează în cadrul a două ședințe de câte o oră. Într-o primă etapă, clientul primește spre completare o serie de instrumente psihologice de auto-evaluare a stării, câteva chestionare și un test proiectiv (care urmăresc starea generală de bine, nivelul depresiei și anxietății, trăsături de personalitate, intensitatea și gravitatea simptomelor prezente).

A doua etapă are loc după ce psihologul clinician a obținut deja primele date despre starea clientului, ca urmare a interpretării instrumentelor psihologice. Această ședință constă într-o discuție de tip interviu semi-structurat (cu întrebări deschise) pentru o aprofundare și o înțelegere mai bună a problemei cu care se confruntă persoana respectivă, precum și pentru a afla care este contextul apariției simptomelor prezente, istoricul personal și medical.

În cadrul aceleiași întâlniri, psihologul clinician va comunica rezultatele evaluării și va face recomandările de intervenție terapeutică, dacă este cazul, în funcție de obiectivele fiecărui client. De asemenea, psihologul va sta la dispoziția clientului pentru orice alt tip de lămuriri sau întrebări.

Cum ajută evaluare psihologică preliminară concret?

Chestionarele au scopul de a surprinde percepția persoanei asupra dispoziției afective curente precum și asupra vieții sale în general. Scopul discuției cu psihologul clinician este de a înțelege problematica cu care se confruntă persoana respectivă și de a găsi cea mai potrivită abordare psiho-terapeutică pentru fiecare.

Recomandarea unui anumit demers terapeutic se face în baza unor criterii analizate împreuna cu clientul, ținând seama de:

  1. – structura și funcționarea fiecăruia;
  2. – natura și intensitatea problemei;
  3. – resursele pe care le are;
  4. – felul în care înțelege propria suferință sau simptomul cu care se confruntă, concepția sa asupra bolii;
  5. – modul în care este exprimată și tolerată suferința psihică;
  6. – capacitate sa de a fi în contact cu trăirile interne;
  7. – capacitatea de simbolizare;
  8. – capacitatea de a stabili relații.

Pentru a putea identifica nevoia/problematica/suferința reală a unei persoanei, aplicarea și interpretarea chestionarelor, dublate de discuția cu psihologul clinician, sunt extrem de utile pentru a oferi clientului o direcție cât mai clară asupra intervenției terapeutice.

Mai ales în contextul actual de pandemie, evaluarea psihologică preliminară (care se poate desfășura în ambele etape online sau la cabinet, în funcție de preferințele clienților) oferă ajutor și răspunsuri.

Semnătura: Mădălina Lincă,  psiholog clinician specialist

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân