Bem sau nu lapte înainte de culcare? Cât este de sănătos şi cum ne afectează somnul

Unul dintre obiceiurile pe care le aveam când eram mici era acela de a bea un pahar de lapte înainte de culcare. Cât este de sănătos?
Bem sau nu lapte înainte de culcare? Cât este de sănătos şi cum ne afectează somnul
FOTO: shutterstock / Bem sau nu lapte înainte de culcare? Cât este de sănătos şi cum ne afectează somnul

Lipsa unui somn adecvat este asociată mai multor aspecte negative de ordin fizic şi mental. De fapt, este considerată o problemă de sănătate majoră la nivel global. Potrivit Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor, 1 din 3 persoane din Statele Unite nu doarme suficient. Ca rezultat, mulţi caută remedii pentru acasă pentru a îmbunătăţi calitatea somnului. Un pahar de lapte cald înainte de culcare este o metodă tradiţională, folosită din generaţii, pentru a elimina anxietatea şi pentru a avea o seară relaxată.

Te poate ajuta să adormi mai repede

În urma unor studii s-a demonstrat că în urma consumului de produse lactate precum lapte sau brânză înainte de culcare te poate ajuta să ai un somn liniştit însă motivul rămâne încă necunoscut. Mulţi dintre experţi sunt de părere că laptele are potenţialul de a ajuta în privinţa somnului datorită compuşilor chimici sau a efectelor psiholofice sau chiar a ambelor.

Te ajută să ai un ciclu de somn sănătos

Anumiţi compuşi care se regăsesc în lapte, în special triptofan şi melatonină, te ajută să adormi. Triptofanul este un aminoacid care se regăseşte în alimentele care conţin proteine şi joacă un rol important în producţia de serotonină. Serotonina ajută la îmbunătăţirea dispoziţiei, produce relaxare şi funcţionează ca un precursor în producţia hormonului melatonină. La rândul ei, melatonina este cunoscută şi ca hormonul somnului şi este eliminat de către creier. Ajută la reglarea ritmului circadian şi pregăteşte organismul pentru a intra în ciclul de somn.

Efecte psihologice

Anumiţi experţi suspectează că rolul potenţial al laptelui este de a oferi un somn odihnitor însă profilul său nutriţional este mult mai apropiat efectelor psihologice. O altă teorie este aceea că în urma consumului de lapte cald ne amintim de ritualul pe care obişnuiam să îl avem în copilăriei, iar acest sentiment poate fi un semnal pentru creier care indică faptul că este timpul să dormi.

 

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața