Cum te pregătești pentru chirurgia refractivă laser, operația care te scapă de ochelari

  • Publicat:
Cum te pregătești pentru chirurgia refractivă laser, operația care te scapă de ochelari
Sursa foto: Shutterstock

Chirurgia refractivă se referă la chirurgia de reducere a dioptriilor și poate fi soluția pentru persoanele care vor să scape de ochelari sau lentile de contact.

Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog, explică pașii necesari și cum știi dacă ești eligibil pentru o astfel de intervenție.

Ce afecțiuni corectează chirurgia refractivă laser

Chirurgia refractivă acționează pentru modificarea refracției globului ocular și corecția viciilor de refracție ale ochiului uman, respectiv:

Astfel, persoanele care au probleme de vedere pot avea dioptrii mai mici sau chiar pot scăpa de ochelarii de vedere într-un mod sigur și cu puține complicații.

Candidatul pentru chirurgie refractivă corneană are peste 18 ani, suferă de un viciu de refracție care poate fi corectat prin această metodă, însă nu într-un stadiu foarte avansat și, mai ales, nu are alte probleme oculare precum keratokonus, glaucom avansat, cataractă sau sindrom de ochi uscat sever.

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală

„Înainte de operație, dacă pacientul este purtător de lentile de contact, va trebui să renunțe la ele timp de o săptămână, astfel încât corneea să își recapete forma naturală.

Urmează o examinare amplă, în care se determină acuitatea vizuală, cea mai bună corecție cu lentile, se măsoară refracția automată, apoi se face din nou corecția și se recurge la o topografie corneană. Aceasta ne face o analiză detaliată: grosimea corneei, cheratometria, valorile curburii anterioare și posterioare ale corneei și valoarea cilindrului cornean.

După efectuarea topografiei, se recurge la măsurarea refracției totale și se face un examen cu citoplegie pentru a măsura refracția ochiului”, explică Dr. Dan Stănilă.

Metode de operații cu laser la ochi

Chirurgia refractivă corneană modifică structura și curbura corneei, pentru a anula dioptriile pacientului, iar modul de intervenție se poate realiza prin mai multe metode, urmând ca specialistul să recomande varianta potrivită pentru fiecare pacient:

  • LASIK, un tip de chirurgie refractivă în care medicul utilizează laserul pentru a schimba forma corneei și care are succes în tratarea miopiei, hipermetropiei și a astigmatismului.
  • PRK este o tehnică prin care nu este afectat și țesutul de sub cornee și care tratează cu succes miopia ușoară și moderată.
  • Femto-Lasik, o tehnică performantă și rapidă, de ultima generație, folosește două platforme laser, este potrivită pentru orice viciu de refracție.
Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân