45% din români suferă de hipertensiune arterială. Ce știu românii despre ”ucigașul tăcut”?

Hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicilor!
  • Publicat:
45% din români suferă de hipertensiune arterială. Ce știu românii despre ”ucigașul tăcut”?
Hipertensiunea arterială - ce știu românii despre ucigașul tăcut? foto: Shutterstock

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, Societatea Română de Cardiologie a dat publicității statistice despre sănătatea inimii românilor. Conform specialiștilor în cardiologie jumătate dintre români au probleme cu tensiune arterială iar jumătate dintre aceștia nu au fost diagnosticați și nici nu administrează tratamente. Una dintre cele mari probleme consideră medicii este lipsa de informare corectă.

 

Iată câteva cifre despre hipertensiune la români. Tratamentul anti hipertensiv nu trebuie oprit chiar dacă valorile s-au normalizat Mai puțin de 1% dintre români știu că hipertensiunea poate apărea fără să prezinte vreun semn sau simptom; 36% dintre subiecții de 35-55 ani cred că tratamentul antihipertensiv poate fi oprit după ce valorile tensionale revin la normal; Una dintre cele mai mari greșeli este să nu iei tratament pentru hipertensiune arterială. 22% dintre dintre românii de aceeași vârstă ca mai sus consideră că poți trăi cu hipertensiune fără să o tratezi;

În mediul rural sunt mai predispuși la hipertensiune arterială

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Mai important decât atât este faptul că un procent important din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, iar acesta depășește  20%.  Așadar, cel puțin 1 din 5 hipertensivi nu știu că au valori tensionale crescute. Evident că, având hipertensiune, pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să conștientizeze și să ia măsuri.

Este foarte ușor să diagnostichezi hipertensiune arterială

1 din 7 români între 18-24 de ani, 1 din 5 între 25-34 ani, 1 din 3 între 35-44 de ani au hipertensiune arterială. „Din fericire, hipertensiunea arterială este cea mai simplu de diagnosticat boală cardiovasculară, iar adoptarea din timp a unui regim de viață echilibrat și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru menținerea sub control a valorilor tensionale dau șansa unei vieți mai lungi, ferită de evenimente cardiovasculare severe, chiar letale.  Prin campania de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” demarată în 2019, Societatea Română de Cardiologie crește an de an nivelul de educație medicală a românilor, de informare corectă asupra hipertensiunii arteriale și a urmărilor severe ale acesteia,” adaugă dr. Ana-Maria Vintilă.

 

Surse: Societatea Română de Cardiologie

https://www.cardioportal.ro/

Studiu SEPHAR III, 2016

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”