Cancerul de sân, cel mai frecvent tip de cancer

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la ora actuală. Riscul de cancer de sân crește odată cu înaintarea în vârstă.
01.10.2022

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la ora actuală.

Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății, 2,3 milioane de femei din întreaga lume au fost diagnosticate în 2020 cu cancer mamar.

Si tot in 2020, 685 de mii de femei si-au pierdut viata din cauza unei tumori mamare maligne. La nivel global, peste 7, 8 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de san in ultimii 5 ani.

Jumătate dintre cazurile de cancer mamar sunt diagnosticate la femei care nu au niciun factor de risc în afară de sexul feminin și de vârsta peste 40 de ani.

Există și alți factori de risc responsabili pentru cancerul de sân. Printre aceștia se numără excesul ponderal, abuzul de alcool, fumatul, istoricul familial de cancer mamar, expunerea la radiații și terapia de substituție hormonală.

Riscul de cancer mamar crește odată cu înaintarea în vârstă și este influențat și de vârsta primei menstruații și de cea a primei sarcini.

Există câteva măsuri simple prin care orice femeie și-ar putea reduce riscul de cancer mamar cu până la 30 la sută. Acestea sunt activitatea fizică regulată, alăptarea, menținerea greutății optime, evitarea excesului de alcool, a fumatului și a expunerii la radiații.

De asemenea, se recomandă autopalparea regulată, ecografiile și mamografiile la recomandarea medicului. Acestea pot pune în evidență o tumoră malignă în stadii incipiente.

Urmărește CSID.ro pe Google News