Astigmatismul: simptome si tratament

  • Consultant de specialitate: Mihaela Simion
  • Profesia: Medic primar oftalmolog

Astigmatismul este un viciu de refractie in care puterea refractiva a corneei  nu e aceeasi pe toate meridianele (cornea are o raza de curbura pe un ax, iar pe meridianul perpendicular are o raza de curbura diferita).

Tipuri 

In cazul astigmatismului regulat, meridianele principale sunt perpendiculare. Intalnim in practica oftalmologica si astigmatisme neregulate (ex: Keratoconusul) care are o abordare terapeutica complexa.

Astigmatismul: simptome

Pacientul cu astigmatism nu vede clar nici la distanta nici la aproape.

Diagnostic de astigmatism

Diagnosticarea se face de catre oftalmolog cu ajutorul aparatului autokeratorefractometru, topograf cornean care ajuta in diagnosticare.

Astigmatismul: tratament

Tratamentul astigmatismului se face diferit in functie de varsta pacientului.

Copiii accepta in general corectia totala a astigmatismului (dupa cicloplegie), dar in cazul adultilor se prefera in multe cazuri o subcorectie a dioptriei Dcyl.

Tinerii pana in 18 ani pacientul poarta corectia optica (ochelari cu lentile cilindrice sau sferocilindrice sau lentile de contact torice).

Daca viciu de refractie este stabil un an si pacientul are peste 18 ani poate apela, daca topografic corneea permite, si la chirurgia refractiva.

Dupa varsta de 40-45 ani, tratamentul se personalizeaza de la caz la caz, in functie de valoarea astigmatismului si de starea cristalinului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica