Ochelari

Lentile corectoare destinate să amelioreze vederea sau să protejeze ochii, puse într-o montură adap­tabilă care se sprijină pe nas şi pe urechi.

Lentilele corectoare pot fi colorate sau se pot colora la lumină cu scopul de a filtra unele radiaţii din spectrul solar, îndeosebi ultravioletele şi radiaţiile roşii. Ele pot fi minerale (din sticlă) sau organice (din plastic). Lentilele organice sunt obligatorii pentru copii şi recomandate pentru adulţi. Ele se zgârie mai uşor decât lentilele minerale, dar sunt mult mai uşoare si se sparg foarte rar, minimalizând riscurile de a provoca leziuni ale ochiului. Lentilele colorate sunt indispensabile într-un număr de afecţiuni (keratită, albinism) si expunerii la lumină foarte puternică

Avantajele comparate ale ochelarilor şi lentilelor de contact

Principalul avantaj al ochelarilor este acela de a fi simplu de purtat şi de a fi scoşi cu uşurinţă în caz de purtat intermitent (miopie, hipermetropie sau astigmatism de mică amploare, sau în caz de prezbiţie). Ei sunt preferaţi lentilelor de către profesioniştii care lucrează în praf, la căldură sau în atmosferă umedă.

Lentilele, sau sticlele de contact, pot fi mai comode în practicarea sporturilor  sau exercitării anumitor profesii (cele care necesită o activitate fizică) şi din raţiuni estetice. Ele iau curbura corneei şi permit obţinerea unui câmp vizual mai amplu, dar implică reguli de iginenă şi de întreţinere (curăţare zilnică, deproteinizare săptămânală).

Alegerea ochelarilor sau lentilelor de contact depinde de defectul vizual de corectat. Lentilele sunt recomandate în caz de miopie medie şi puternică deoarece, suprimând distanţa dintre lentilă şi ochi, ele suprimă şi deformaţiile pe care ea le-ar implica. Ele sunt recomandate si în hipermetropiile puternice, deoarece permit suprimarea ochelarilor adesea prea grei. Afakia (absenţa cristalinului) unilaterală fără implant de cristalin nu poate fi corectată decât prin purtatul unei sticle de contact cu scopul de a reduce diferenţa de mărime a imaginilor percepute de către fiecare ochi.

Lentilele sunt mai puţin prescrise în caz de astigmatism sau de prezbiţie. Un examen oftalmologie anual permite să se verifice faptul că lentilele corectoare sunt întotdeauna adaptate.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica