Culoarea mameloanelor – semnul care apare în cancerul de sân

  • Publicat:
Culoarea mameloanelor - semnul care apare în cancerul de sân
Foto: Shutterstock

Culoarea mameloanelor sau a sfârcurilor poate fi un semnal de alarmă în cancerul mamar. Mai ales dacă doar unul dintre mameloane este afectat! 

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, culoarea mameloanelor se modifică din cauza unor factori naturali – cum ar fi îmbătrânirea, sarcina -, sunt și situații când poate semnala o boală gravă, așa cum cum este cancerul de sân.

Află mai jos în ce condiții se schimbă culoarea mameloanelor și când sunt motive de îngrijorare.

De ce se schimbă culoarea mameloanelor

Modificările hormonale cu care se confruntă femeile de-a lungul vieții pot determina schimbarea culorii sfârcurilor și a areolelor, adică acea zonă circulară de piele care înconjoară mamelonul. La fel cum și dimensiunea sau forma sânilor ori textura pielii se modifică în timp, sub influența anumitor factori.

Iată câteva dintre motivele pentru care se schimbă culoarea mameloanelor:

Administrarea de anticoncepționale – sfârcurile pot avea o culoare mai deschisă din cauza contraceptivelor orale sau mai închisă atunci când există fluctuații hormonale majore (de exemplu, la pubertate).

Sarcina – atât sfârcurile, cât și areolele se închid la culoare și devin mai proeminente în timpul sarcinii, dar își revin la normal la scurt timp după naștere.

Alăptarea – femeile care alăptează pot sesiza că sfârcurile au o culoare mai deschisă.

Operația de mărire a sânilor – se întâmplă destul de des ca femeile supuse intervenției de augmentare mamară să aibă sfârcuri mai deschise la culoare decât înainte de operație.

Menopauza – tot din cauza hormonilor, dar de data aceasta ca urmare a scăderii nivelului lor, sfârcurile se micșorează și sunt mai albicioase-gălbui.

Lumpectomia – această intervenție chirurgicală se practică frecvent în anumite forme de cancer de sân în stadii incipiente și poate avea ca efect advers deschiderea la culoare a mameloanelor.

sfarcuri lamai
Foto: Shutterstock

Doar un mamelon are culoarea schimbată – semnal de alarmă!

Mare atenție dacă doar unul dintre sfârcuri își schimbă culoarea! Poate fi un semn timpuriu de cancer de sân, mai ales dacă sunt prezente și alte manifestări, cum ar fi:

  • prezența unui nodul palpabil care nu doare în zona sânilor/la subraț
  • secreții cu urme de sânge din sfârcuri
  • durere, roșeață, cruste, mâncărime intensă
  • textura pielii modificată (piele precum coaja unei portocale)
  • inversarea mamelonului spre interior
  • asimetria sânilor (un sân mai mare decât celălalt)

De reținut, așadar, culoarea mameloanelor se poate schimba de-a lungul vieții, de cele mai multe ori nefiind un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă aveți și alte simptome care vă supără, dintre cele menționate mai sus, programați cât mai curând o consultație la medic!

Surse: healthline.com, healthcentral.com, southcoast.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân