Reconstrucţia mamară după cancer de sân: ce oferă medicina şi tehnologia protezelor

Astăzi, protezele mamare sunt din ce în ce mai solicitate şi de către pacientele care au nevoie de recunostrucţie după intervenţii oncologice
  • Publicat:
Reconstrucţia mamară după cancer de sân: ce oferă medicina şi tehnologia protezelor

Am cunoscut-o pe Beatrice Popovici, reprezentant al celui mai cunoscut brand de proteze mamare, în urmă cu 12 ani, când augmentarea şi protezarea mamară începeau să ia amploare în România. Era persoana care îţi putea spune totul despre ce înseamnă calitatea protezelor, persoana care colabora permanent cu medicii pentru ca operaţiile să fie reuşite şi din punctul de vedere al materialelor. Am reîntânit-o pe Beatrice Popovici la un eveniment dedicat reconstrucţiei mamare după intervenţii oncologice de extirpare a sânului şi am stat de vorbă despre ce poate oferi medicina la ora actuală pacientelor.

CSÎD: Cum au evoluat protezele în ultimii 10 ani?
Beatrice Popovici
: Ca orice domeniu, şi cel al protezelor mamare este marcat de progres, dar mai ales de siguranţă. Toată industria este concentrată pe cercetare, se investesc foarte mulţi bani pentru asta. Gel coeziv de ultimă generaţie, înveliş siliconic, teste, studii medicale, toate duc la îmbunătăţiri. Protezele sunt din ce în ce mai sigure şi de bună calitate. Aici vorbesc despre firmele serioase care sunt de ceva vreme pe piaţa mondială şi locală. 

CSÎD: Care sunt avantajele protezării pentru femeile care au suferit mastectomii?
Beatrice Popovici:
În primul rând, aspectul estetic este foarte important. Mental şi emoţional deopotrivă. Este o reconstrucţie a vieţii, un moment de resetare cu impact asupra psihicului şi asupra fizicul. Am întâlnit de-a lungul timpului paciente de toate vârstele care au trecut printr-o mastectomie, cu stări emoţionale diferite, dar care îşi doreau cu ardoare să-şi refacă sânul, sânii. Avantajul major este că pot redeveni femei! Familia joacă un rol important, în susţinerea pacientei, în încurajarea de a trece peste acest moment şi de a îndrăzni să meargă mai departe.

CSÎD: Sunt mai deschise femeile operaţiei de reconstrucţie decât în urmă cu 10 ani?
Beatrice Popovici:
Cu siguranţă, da! Îmi este confirmată şi de medici tot mai des. Din păcate, disponibilitatea lor este strâns legată de mediul din care fac parte, de nivelul de educaţie, de statutul social. Există încă foarte multe paciente care nu ştiu de procedura în sine, de posibilitatea reconstrucţiei de sân. Mă sperie lipsa de informaţie, de aceea am şi decis să încep campania de informare www.estioinvingatoare.ro. Mă mâhneşte şi faptul că sunt mulţi chirurgi care, după operaţia de mastectomie, nu le prezintă opţiunile de după. Există şi o categorie de femei cărora le este teamă de o nouă intervenţie, însă trebuie să înţeleagă că protezele actuale sunt foarte sigure.

CSÎD: Câte proteze vi se solicită anual?
Beatrice Popovici:
Dacă ar fi să fac o statistică, cu siguranţă este o creştere majoră, de la an la an. În 2000, când am început această afacere, mi s-au solicitat 5 bucăţi de proteze pentru reconstrucţie, iar de la an la an, această cifră a crescut, anul trecut am ajuns la 300 de bucăţi. M-aş bucura să afirm despre indicele de creştere a protezelor dedicate reconstrucţiei că se apropie de cel al protezelor destinate procedurilor de augmentare, un alt subiect spre care mă orientez în acest an, unde iarăşi publicul are nevoie realmente de informaţie, de educaţie.

CSÎD: Exista încă dilema ser fiziologic vs silicon?
Beatrice Popovici:
Ultima pereche de proteze cu ser fiziologic am vândut-o acum 7 ani. Protezele cu ser fiziologic sunt mai dure la palpare dacă ar fi sa facem o comparaţie cu cele umplute cu gel coeziv. Pacientele îşi doresc un rezultat mai frumos, armonios, cât mai aproape de textura sânului natural. Ce vreau să le transmit pe această cale este că nu ar trebui să le preocupe doar consistenta, greutatea sau forma. Trebuie să privească procedura mult mai serios, este o schimbare pentru care trebuie să se pregătească riguros înainte, să cunoască toate aspectele, precum şi repercusiunile procedurii. Este vorba despre o schimbare cu impact nu doar fizic, ci şi emoţional. Implicit, decizia trebuie să fie una înţeleaptă, atent analizată. Părerea medicului este necesară, importantă, dar nu suficientă. Trebuie să ştie şi ele despre implant detalii, nu doar despre operaţie.

CSÎD: Medicii români fac traininguri permanente pentru folosirea protezelor moderne?
Beatrice Popovici:
Aşa ar fi normal! Noi organizăm un eveniment major în fiecare an, o zi dedicată augmentarii de sân, una reconstrucţiei de sân. În decembrie, am avut un astfel de workshop la care au participat 250 de medici.

Pe lângă acest eveniment major, realizăm webinare online dedicate reconstrucţiei sau augmentării. Mai sunt si cursurile, congresele organizate în ţară sau în străinatate pe care producatorul de proteze le organizează sau le susţine. Permanenta educaţie profesională este esenţială. 

CSÎD: Ce precauţii trebuie să-şi ia pacientele care au proteze mamare?
Beatrice Popovici:
Sfatul meu este în primul rând să meargă la un doctor cu experienţă! Să meargă anual să facă ecografii mamare. Să aibă grijă de ele, de sănătatea lor!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”