Cum scapi de firele de păr crescute sub piele pe sâni. Nu folosi penseta, riști o infecție!

06.05.2022
Cum scapi de firele de păr crescute sub piele pe sâni. Nu folosi penseta, riști o infecție!
Sursa foto: Shutterstock

Firele de păr crescute sub piele din jurul mameloanelor sunt o problemă cu care se confruntă multe femei. Pentru a evita apariția infecțiilor și cicatricilor, evitați să folosiți o pensetă pentru a extrage firul de sub piele.

Este foarte important să nu agresați pielea sensibilă din această zonă, deoarece există riscul infecției cu stafilococi sau alte probleme greu de tratat.

În acest articol veți afla ce metode vă pot ajuta să scăpați de firele de păr care cresc sub piele, care sunt semnele că trebuie să mergeți la medic și ce afecțiuni medicale pot determina apariția părului pe sâni.

Cum scăpați de firele de păr crescute sub piele

Pentru a favoriza „ieșirea” firului de păr de sub piele, există mai multe strategii pe care le puteți pune în aplicare. Sub nicio formă nu folosiți o pensetă pentru a extrage firul când acesta este complet acoperit de piele. De asemenea, nu încercați să stoarceți acel coș care acoperă firul de păr. Riscați inflamarea zonei, apariția cicatricilor inestetice și a altor complicații (chisturi, furuncule, mastita etc.).

Dacă firul e deja ieșit la suprafață, dezinfectați foarte bine penseta și extrageți-l cu grijă, apoi tamponați zona cu o substanță antiseptică, pentru a preveni apariția infecțiilor.

Iată câteva metode care grăbesc procesul de ieșire la suprafață a firelor de păr crescute sub piele:

  • folosiți o compresă caldă (nu fierbinte) pe zona respectivă , de 2-3 ori pe zi. Astfel, pielea din jurul foliculului de păr se va destinde și va permite ieșirea acestuia la suprafață.
  • hidratați pielea cu o loțiune non-comedogenică după folosirea compresei calde
  • folosiți un exfoliant delicat pentru a îndepărta celulele moarte. O combinație eficientă este cea formată din zahăr sau sare și puțin ulei de cocos sau de măsline.
  • aplicați o soluție pe bază de acid salicilic – acesta subțiază pielea și favorizează ieșirea firului de păr la suprafață. Dacă alăptați, nu folosiți astfel de soluții sau orice tip de cremă care conține retinoizi.

De ce le crește femeilor păr pe sâni

Femeile experimentează tot felul de „furtuni” hormonale pe parcursul vieţii, iar asta se traduce în căderea excesivă a părului sau, din contră, creşterea anormală a părului în zone atipice (faţă, spate sau sâni).

O creştere a nivelului de testosteron duce adesea la creşterea părului pe sâni. Asta se întâmplă mai ales la pubertate.

Cele mai mari niveluri de testosteron se înregistrează de regulă în jurul vârstei de 20 de ani. Aşadar, este un lucru absolut firesc să vă apară câteva firicele de păr pe sâni în această perioadă. Nu e cazul să vă îngrijorați, pentru că hormonii se vor stabiliza curând, fără tratament de specialitate.

Însă, în cazul femeilor trecute de această vârstă, creşterea părului pe sâni nu este un simptom de ignorat. Poate ascunde tulburări hormonale ce trebuie tratate. Mergeți la medic pentru stabilirea unui diagnostic clar!

Ovarele polichistice sau sarcina, posibile cauze ale apariției părului pe sâni

Sindromul ovarului polichistic afectează multe femei şi apare din cauza excesului de hormoni androgeni produşi de ovare, care includ şi testosteronul. Acest exces de testosteron duce la creşterea părului în zone neobişnuite, cum ar fi pe sâni, faţă, piept sau pe spate.

Dacă aveți astfel de simptome, cel mai bine ar fi să programați o consultaţie la medicul ginecolog, care poate stabili cu certitudine un diagnostic şi un plan de tratament pentru a ţine sub control afecţiunea.

Femeile însărcinate se confruntă deseori cu păr pe sâni, dar nu trebuie să se îngrijoreze din această cauză, pentru că este un fenomen trecător.

Schimbările hormonale în sarcină sunt perfect normale, aşa că nu trebuie să vă mire dacă observați că vă creşte păr închis la culoare în locuri mai puţin obişnuite, cum ar fi pe bărbie, gât sau sâni.

După naştere, nivelul acestor hormoni revine la normal şi firele de păr crescute în astfel de zone vor dispărea de la sine.

Diverse medicamente şi sindromul Cushing

Părul crescut pe sâni poate fi şi o consecinţă a administrării anumitor medicamente, cum ar fi cele pe bază de testosteron, glucocorticosteroizi sau imunosupresoare.

Astfel de medicamente, administrate pe termen lung, pot duce la apariţia sindromului Cushing, o afecţiune ale cărei simptome sunt similare celor din cazul sindromului ovarului polichistic (menstruaţie neregulată şi creşterea părului în zone atipice).

Recomandare video
5 prieteni toxici de care n-ai nevoie în viața ta: pastila de psiho