Dr. Corina Neamțu: Tulburările endocrine și creșterea în greutate

Tulburările endocrine pot fi cauza creșterii în greutate.
  • Publicat:
  • Actualizat:

La nivel mondial sunt aproape două miliarde de persoane obeze, deci ne confruntăm cu o pandemie acută de obezitate. Am vorbit cu doamna doctor Corina Neamțu despre tulburările endocrine și creșterea în greutate.

Impactul excesului ponderal asupra sistemului hormonal

 

Nu sunt atât de multe persoane care să aibă exces de kilograme cauzate de tulburările endocrine. Majoritatea persoanelor obeze au doar un dezechilibru între ingestia aportului caloric și consumul acestuia. Orice pacient obez trebuie să știe că el nu mai este un om sănătos.

În ceea ce privește impactul excesului de kilograme asupra sistemului endocrin, dr. Corina Neamțu menționează impactul asupra pancreasului ( o glandă endocrină). La început se produce o accelerare, tocmai pentru că ingereraea de alimente, în special dulciuri, crește secreția de insulină. La un moment dat ea nu mai este eficientă, medicul făcând o paralelă cu o pedală apăsată la podea care nu mai are efect în creșterea vitezei. Se instalează o insulino-rezistență, acesta fiind un prim pas în dezvoltarea unui diabet zaharat de tip 2. Acesta este cel mai important impact al obezității asupra sistemului endocrin.

Tulburările endocrine și slăbirea

În procesul slăbirii, tulburările hormonale pot încetini ușor slăbirea, în special dacă există disfuncții tiroidiene. Însă pacienții cu disfuncții tiroidiene slăbesc mai greu, dar se și îngrașă mai greu.

Analize necesare înaintea unei diete

Atât noi – endocrinologii, cât și nutriționiștii – recomandăm un panel metabolic care să cuprindă neapărat profilul lipidic, glicemia și alte analize uzuale. Urmărim să nu existe disfuncțiile tiroidiană sau suprarenală. În ceea ce îi privește pe cei ce suferă de disfuncția suprarenalelor, aceștia prezintă o redistribuție a kilogramelor, având adesea o constituție de „lămâie pe scobitori”, adică trunchiul solid, abdomen mare și mâinile subțiri.

Și adolescenții ar trebui să ajungă la endocrinolog

Este recomandat ca și copiii cu exces ponderal să ajungă în perioada pubertății la un consult endocrinologic. Din păcate, obezitatea în copilăria școlară sau în pubertate poate induce anumite probleme. Pe lângă insulino rezistență și deschiderea drumului către diabet, chiar la această vârstă, poate accelera intrarea în pubertate la fete. Dacă greutatea țintă este mai mare, se poate declanșa prima penstră. Tot fetele cu obezitate pot dezvolta anumite forme de hiperandroginism (un exces de hormoni masculini) și pot face forme cu debut precoce de ovar polichistic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult