Sindromul ovarelor polichistice – cum ne poate afecta viaţa

1 din 10 femei, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP), una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine. Adesea, simptomele încep în anii adolescentei şi, dacă nu este descoperită şi tratată la timp, boala poate duce la complicaţii, precum infertilitate.
22.03.2013
Sindromul ovarelor polichistice - cum ne poate afecta viaţa

1 din 10 femei, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP), una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine. Adesea, simptomele încep în anii adolescentei şi, dacă nu este descoperită şi tratată la timp, boala poate duce la complicaţii, precum infertilitate. 

”Sindromul ovarului polichistic (SOP) se manifestă printr-un dezechilibru hormonal ridicat: organismul produce hormoni masculini în exces, iar raportul LH/ FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) şi FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi femini cu un rol esenţial în reglarea ciclului menstrual şi în evoluţia normală a procesului de reproducere.

În cazul SOP, eliberarea ovulelor de către ovare (ovulaţia) se produce mai rar decât în mod normal sau ovarele nu mai eliberează ovule (anovulatie). În absenţa ovulaţiei, ciclul menstrual este neregulat sau absent”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinţe medicale.

Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că există o serie de factori care ar favoriza apariţia acestei afecţiuni: nivelul ridicat de insulină, hormonul luteinizant care stimulează ovarele să producă pe lângă insulină si testosteron, factorii ereditari şi greutatea.

Semne şi simptome ale sindromului ovarului polichistic

O serie de semne şi simptome, cu diferite grade de severitate, legate de sistemul reproducător precum şi funcţiile endocrine şi metabolice, sunt prezente la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice. Semnele de început, care ar trebui să te trimită la un control de specialitate, sunt constituite de tulburarea vizibilă a menstruaţiei: număr redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenţa acestora pe o perioadă lungă de timp (amenoree).  De asemenea, durerile pelviene la mentruatie se accentuează.

Un alt simptom prezent este reprezentat de creşterea pilozităţii (hirsutism) în zone precum faţă, piept, abdomen, spate, degete – cauzată de creşterea nivelului de hormoni masculini. O incidenţă crescută o au şi simptome precum dezvoltarea acneei, tenula gras, mătreaţa, creşterea în greutate şi chiar obezitatea.

Ce boli sunt favorizate de SOP?

Netratat la timp, SOP poate duce la infertilitate, care apare ca rezultat al absenţei ovulaţiei. Există insă cazuri în care femeile afectate de acest sindrom pot rămane insărcinate, situaţie în care este nevoie de monitorizare continuă din partea medicului specialist deoarece ele se supun în continuare altor riscuri, precum avortul spontan şi diabetul  gestational (din cauza nivelului ridicat de insulină).

Raportul crescut dintre estrogen şi progesteron din organism, care apare şi în cazul ovarelor polichistice, este factorul de risc cel mai frecvent de apariţie a cancerului endometrial. Acesta se manifestă prin înmulţirea necontrolată a celulelor de la nivelul endometrului (mucoasa uterină). Descoperit la timp, are o rată de vindecare de 90%.

De asemenea, SOP creşte riscul de hipercolesteromie, hipertensiune arterială, apnee în somn, boli cardiovasculare şi diabet (1 din 10 femei este diagnosticată cu diabet de tip 2 înainte de 40 ani).

Diagnosticul corect – calea către un tratament eficient

Adesea simptomele par să nu aibă legatură unele cu altele, de aceea controlul medical va include şi  un examen pelvian,  în timpul căruia ginecologul ar trebui să depisteze chisturile care ar putea fi pe ovare. Odată ce acestea au fost identificate, o ecografie transvaginală va fi efectuată pentru a ajuta medicul să  pună diagnosticul corect. În acest sens, se vor efectua şi analize hormonale (testosteron liber, LH, FSH etc).

„Ecografia transvaginală este esenţială în depistarea SOP deoarece depistează creşterea în volum a ovarelor, apariţia microchisturilor (numeroase şi cu diametrul sub 10 mm) dispuse la periferia ovarului (aspect de “mărgele înşirate”), absenţa foliculilor maturi la mijlocul ciclului menstrual, cât şi modificări ale ţesuturilor, precum hiperplazia endometriala”, a detaliat  Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Scopul tratamentului se concentrează pe două aspecte: ameliorarea simptomelor şi prevenirea sau minimalizarea complicaţiilor de durată, care pot să apară la vârstă adultă. De cele mai multe ori, tratamentul pentru  controlarea simptomelor este medicamentos. Anticoncepţionalele sunt o alegere frecventă pentru a regla ciclurile menstruale si pentru a reduce nivelul de hormoni, iar pentru stimularea ovulaţiei se apelează de obicei la Clomid.

Ca soluţie alternativă, preferată în cazurile mai complexe, medicul poate recomanda şi tratamentul chirurgical. Acesta constă în intervenţii laparoscopice speciale (procedură chirurgicală ce foloseşte un tub subţire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal şi care este folosită pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne). În timpul laparoscopiei, se va apela la îndepărtarea chisturilor ovariene prin ablaţie, cu laser (drilling ovarian) sau prin electrocauterizare (diatermia ovariană).

Pentru femeile care îşi doresc să ramană insărcinate, dar suferă de anovulatie cronică ca rezultat al SOP, iar tratamentul medicamentos nu a avut succes, singura opţiune de a avea un copil rămâne de cele mai multe ori fertilizarea în vitro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări:
Cum influențează sănătatea orală creierul?
Cum influențează sănătatea orală creierul?
Testul de 1 minut care îți arată dacă ești la risc să faci diabet
Testul de 1 minut care îți arată dacă ești la risc să faci diabet