10 situații în care cafeaua este contraindicată. Cine suferă de aceste boli NU are voie să bea cafea!

  • Publicat:

Consumul de cafea are efecte benefice incontestabile asupra sănătății, datorită antioxidanților prețioși din boabele de cafea.  Dar, pe de altă parte, cafeina nu este tocmai indicată în diverse circumstanțe, putând agrava simptomele anumitor afecțiuni.

Aflăm în continuare căror categorii de persoane le este recomandată limitarea sau evitarea consumului de cafea și ce efecte nedorite poate avea.

Boli în care este contraindicat consumul de cafea

Persoanele cu sindromul intestinului iritabil trebuie să evite consumul de cafea sau măcar să limiteze cantitatea, recomandă dr. Angel Planells, medic nutriționist dietetician. În caz contrar, cofeina crește riscul de episoade diareice, un simptom specific intestinului iritabil.

O soluție poate fi cafeaua decofeinizată, dar atenție, aceasta trebuie consumată călduță, nu fierbinte. De altfel, pacienților cu sindrom de intestin iritabil le este recomandat să evite lichidele și alimentele foarte fierbinți, deoarece pot stimula excesiv motilitatea intestinală, agravând diareea.

Aceeași recomandare este valabilă în cazul pacienților cu sindrom de reflux gastroesofagian. Cofeina poate slăbi sfincterul esofagian inferior, „supapa” dintre esofag și stomac. Acest lucru ar putea determina pătrunderea conținutului gastric în esofag, cu apariția unor simptome neplăcute, precum: arsuri în piept, regurgitații, răgușeală, balonare, tuse.

Și persoanele cu glaucom sau vezică urinară hiperactivă ar trebui să limiteze consumul de cafea. Studiile arată că presiunea intraoculară este mai crescută la pacienții cu glaucom care consumă cafea, iar în cazul celor cu vezică hiperactivă, cafeina poate crește frecvența urinării.

Atenție, cardiaci! Consumul de cafea crește tensiunea

Deoarece cofeina poate cauza creșterea temporară a tensiunii arteriale, persoanele cu afecțiuni cardiace – aritmie, hipertensiune etc. – ar trebui să limiteze consumul de cafea.

De asemenea, persoanele cu epilepsie trebuie să evite consumul de cafea, deoarece cafeina poate crește riscul de convulsii.

Consumul de cafea în timpul sarcinii

Gravidele și femeile care alăptează pot consuma cafea, dar trebuie să țină cont de cantitate. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă femeilor însărcinate să se limiteze la maximum 2 cești de cafea pe zi. În caz contrar, există un risc crescut de avort spontan, travaliu prelungit și greutate mică la naștere a fătului.

Totodată, specialiștii recomandă limitarea consumului de cafea în cazul femeilor care alăptează, deoarece cafeina are efect diuretic și poate duce la deshidratare.

Fără cafea dacă ai probleme cu somnul sau suferi de anxietate

Dacă te lupți cu insomnia, cafeaua este ultimul lucru la care ar trebui să te gândești, mai ales după orele prânzului. Evită cafeaua cu cel puțin 6 ore înainte de culcare. Mai bine bea un ceai pentru somn liniștit.

Iar dacă te confrunți cu stări de anxietate sau atacuri de panică, evită sau redu drastic aportul de cafea, pentru că simptomele pot fi agravate de cafeină, care este un stimulent.

Surse:

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1059131103000797

https://iffgd.org/gi-disorders/diarrhea/common-causes/

https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2010/08/moderate-caffeine-consumption-during-pregnancy

https://link.springer.com/article/10.1007/s00417-010-1455-1

https://www.sleepfoundation.org/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550830720303736?via%3Dihub

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20049372

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult