Tensiunea arterială și hipertensiunea. Ce sunt, ce cauze și consecințe au? Cum se tratează hipertensiunea?

Banalul gest de a vă automăsura corect tensiunea arterială este extrem de util în depistarea hipertensiunii arteriale numită și ucigașul tăcut.
  • Publicat:
Tensiunea arterială și hipertensiunea. Ce sunt, ce cauze și consecințe au? Cum se tratează hipertensiunea?
Foto Shutterstock

Aproape 1.4 miliarde de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială. Veștile rele nu se opresc aici, deoarece anual peste 10 milioane de pacienți hipertensivi decedează din această cauză la nivel mondial. Deși, hipertensiunea arterială nu dă semne vizibile, în lipsa tratamentului medicamentos potrivit se pot instala infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boala cronică de rinichi.

 

 

Ce este tensiunea arterială sau presiunea sângelui?

Presiunea sângelui asupra vaselor de sânge care se exercită prin circulație se numește tensiune arterială.

Ce este tensiunea arterială mărită sau hipertensiunea arterială?

Valorile anormal crescute ale tensiunii arteriale se numesc hipertensiune sau tensiune arterială mărită.

Ce valorile ale tensiunii arteriale indică hipertensiunea, denumită și ucigașul tăcut?

Atunci când valorile tensiunii arteriale sistolice depășesc valoarea de 140 mmHg și valorile tensiunii arteriale diastolice sunt mai mari de 90 mmHg vorbim despre hipertensiune arterială.

Ce este tensiunea mare sau tensiunea arterială sistolică?

Sângele este pompat regulat în artere de către inimă, care, la rândul ei, dezvoltă o anumită presiune pentru a reuși să trimită sângele în tot arborele arterial, ajungând astfel la toate organele. Această presiune se poate măsura și se numește presiune sau tensiune arterială sistolică – sau denumită popular tensiunea mare.

Ce este tensiunea mică sau în termeni medicali – tensiunea arterială diastolică?

În momentul următor, inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge oxigenat de la plămâni, iar în timpul acestei relaxări a inimii, în artere se menține o presiune mai mică, numită presiune sau tensiune arterială diastolică – denumită popular tensiunea mică.

Câți pacienți cu hipertensiune arterială sunt înregistrați în România? Din statistici peste 7 milioane hipertensivi sunt în România. Nu toți au diagnosticat această afecțiune și deci nu primesc tratament. Experții români estimează că un procent de 20 la sută dintre românii hipertensivi nu urmează un tratament specific căci nu au fost diagnosticați. riscului de moarte prematură.

Cine suferă în general de hipertensiune arterială?

Deși popular este hipertensiunea arterială este o afecțiune atribuită vârstnicilor medicii cardiologi infirmă. Și persoanele tinere pot suferi de hipertensiune arterială.

Ce semne și simptome are hipertensiunea arterială?

Hipertensiunii arterile i se mai spune și ucigașul tăcut, deoarece o bună parte dintre pacienți nu are simptome și nu își măsoară constant sau corect tensiunea arterială. Semnele și simptomele hipetensiunii arteriale apar atunci când boala este agravată: amețelile, durerile de cap persistente, tulburări de vedere, zgomote în urechi, dureri toracice sau respirația îngreunată. Persoanele peste 40 de ani trebuie să își măsoare constant și corect hipertensiunea arterială cel puțin o dată la 12 luni.

Cauzele pentru care tensiunea arterială crește și se instaleză hipertensiunea

La marea majoritate a pacienților hipertensivi cauza pentru care s-a declanșat hipertensiunea arterială (o afecțiune cronică) nu se poate identifica de exactitate. În cazul acestor pacienți afecțiunea se numește hipertensiune arterială esențială sau hipertensiune arterială primară. Restul pacienților (5-10%) hipertensivi pot avea hipertensiune din cauza unei afecțiuni. Vezi boli de rinichi, boli ale glandelor endocrine, malformații cardiace etc. În plus, în cazul multor pacienți hipertensivi sunt implicați și factori de stil de viață: sedentarism, fumat, alcoolist, stres extrem, un regim alimentar abudent în sare. Însă acești factori sunt modificabili.

hipertensiune
foto Shutterstock

Ce boli riscă pacienții hipertensivi care nu i-au tratament corespunzător și nu au un stil de viață echilibrat?

O serie de afecțiuni ce pun în pericol viața și pot duce la diverse diabilitați sunt legate de hipertensiune. În lipsa tratamentului, hipertensiunea arterială duce grăbirea procesului de ateroscleroză (depunere de colesterol rău pe vasele de sânge principale) la insuficiența cardiacă, angina pectorală, infarct de miocard, insuficiența renală, anevrisme de aortă, boala arterială periferică (arterita), accident vascular cerebral. Inclusiv instalarea demenței este legată de hipertensiunea arterială netratată. Gravidele trebuie să măsoare constant și corect tensiunea arterială pentru a evita riscul declanșării preeclampsiei și eclampsiei (două probleme legate de hipertensiune ce pun în pericol viața mamei și a fătului).

Cum se măsoară corect tensiunea arterială?

Măsurarea constantă a tensiunii arteriale (TA) este modalitatea prin care putem avea control asupra valorilor tensiunii arteriale și verifica dacă tratamentul medicamentos, stilul de viață sunt cele potrivite. De preferat este ca pentru început să măsurați valorile tensiunii arteriale în cadrul unei clinici, cabinet medic de familie și de a observa cum se procedează.  Automăsurarea tensiunii arteriale acasă  se poate face cu succes. Iată ce reguli trebuie respectate: Înainte de a măsura tensiunea arterială, stați circa 5 minute. Asigurați-vă că manșeta tensiometrului cuprinde brațul (există și variante XL). Nu se fumează, nu se bea cafea, se merge la toaletă. De asemenea, înainte de măsurare tensiunii arteriale nu se iau medicamente (precum antihipertensive, antiinflamatoare picături de nas etc).

Ideal este ca pacientul să aibă spatele drept, să sea pe un scaun, picioarele paralele cu tălpile pe pământ. Brațul se ține la nivelul inimii. Se măsoară la ambele brațe și se notează tensiunea cea mai mare într-un jurnal ce se va prezenta medicului curant. Dimineața și seara sunt momente bune de măsurare a tensiunii arteriale.

Aparatul cu care măsurați tensiunea arterială trebuie să fie validat de autoritățile medicale și să fie semi automat. Manșeta să fie potrivită pentru brațele pacientului.

hipertensiune, foto SHutterstock

Hipertensiune arterială – tratament

Există medicație specifică împotriva tensiuni arteriale care se eliberează pe bază de rețetă. Indicațiile medicilor cardiologi includ pentru menținerea tensiunii arteriale sub control medicație zilnică, dietă hiposodică (sare puțină), hidratare suficientă, slăbire (dacă este cazul), mișcare zilnică în aer liber, evitarea fumatului, evitarea cantităților mari de alcool, a cantităților mari de cafea evitarea energizantelor. Consumul de droguri este interzis evident. Somnul de calitate este un alt aspect de ținut cont. Efectuarea analizelor și testelor medicale de rutină. Automăsurarea tensiunii arteriale se va efectua constant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”