Mituri despre travaliu – adevărat sau fals? Ne lămurește dr. Ioan Boleac

  • Publicat:
Mituri despre travaliu - adevărat sau fals? Ne lămurește dr. Ioan Boleac

Mituri despre travaliu, unele înspăimântătoare, se propagă în mediul online, mai ales pe grupurile de mămici sfătoase, cu o viteză năucitoare.

Vestea bună este că mare parte dintre ele sunt complet neadevărate și nu sunt motive de panică.

Ne ajută să facem lumină asupra lor doctorul Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

8 mituri despre travaliu – ce e adevărat, ce e fals?

E adevărat că travaliul are loc mai ales în nopțile cu luna plină?

Nu, nu este adevărat, nu există dovezi științifice în acest sens.

Mi se rupe apa ca în filme? Adică voi pierde foarte mult lichid înainte să intru în travaliu?

Ruperea spontană a membranelor poate avea loc înainte sau după începutul travaliului. De multe ori, cantitatea de lichid care se pierde în acel moment este semnificativă și este urmată de pierderea continuă de lichid amniotic; însă se poate întâmpla ca acea cantitate de lichid care se pierde inițial să fie mică, iar în continuare să se piardă puțin lichid amniotic, încât să fie nevoie de anumite teste pentru a confirma acest fapt.

Contracțiile încep imediat după ruperea apei?

De regulă, ruperea membranelor declanșează o succesiune de evenimente ce duc la apariția contracțiilor, dar intervalul de timp este variabil, de la 15 minute până la câteva ore.

Am șolduri generoase – asta înseamnă că voi avea un travaliu ușor și voi naște rapid?

Femeile care au un bazin osos cu dimensiuni normale au un travaliu ce decurge ușor și mai repede decât femeile ce au bazinul mai mic sau cu modificări; dar este destul de greu de apreciat asta fără a face măsurători specifice în timpul examenului obstetrical. Dacă te bazezi doar pe aprecierile externe, te poți înșela destul de tare.

Este adevărat că uleiul de ricin și alimentele picante pot favoriza travaliul?

Nu pot face această afirmație despre alimentele picante, dar este adevărat că uleiul de ricin poate favoriza travaliul. De altfel, în urmă cu câțiva ani, el chiar era folosit în spitale pentru a ajuta la apariția travaliului.

Când pierd acel dop de mucus, înseamnă că sunt oficial în travaliu?

Nicidecum! În ciuda acestei păreri destul de răspândite, pierderea dopului gelatinos, cum este el numit, este un indicator imprecis al travaliului; astfel, după pierderea dopului gelatinos, travaliul poate începe în câteva ore sau câteva zile, sau chiar peste mai mult de o săptămână!

La a doua, treia naștere va fi mai ușor travaliul?

De regulă, da, femeile care au mai născut cel puțin o dată au un travaliu ce decurge mai repede decât cele care se află la prima naștere. Cu toate acestea, nu este o regulă ca lucrurile să stea așa. Și unele femei care se află la a doua sau a treia naștere vor avea un travaliu mai lung decât au avut la prima naștere.

Dacă sunt la termen și am contact sexual, risc să intru în travaliu?

Nu este adevărat acest lucru, deși era un lucru crezut chiar și de unii obstetricieni, care trimiteau acasă gravidele care se apropiau de depășirea termenului, cu instrucțiunea de a avea contact sexual. În anii 2000 s-au realizat niște studii care au arătat clar că nu există nicio legătură între contactul sexual și debutul travaliului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”