Fumatul în sarcină poate duce la moartea copilului în uter

19.01.2021
Fumatul în sarcină poate duce la moartea copilului în uter

Fumatul în sarcină este complet contraindicat, deoarece implică numeroase riscuri pentru sănătatea fătului. Pe lângă faptul că gravida care fumează este la risc să dezvolte boli de inimă sau chiar cancer, fumatul este foarte riscant și pentru copilul din burtă, atrag atenția medicii.

Dacă ești însărcinată sau plănuiești să ai un copil în viitorul apropiat, renunță la acest viciu. Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, ne spune de ce fumatul în sarcină este extrem de riscant.

Fumatul în sarcină – care sunt riscurile

Țigara pe care o arzi acum între degete poate pune în pericol viața bebelușului din burtă. Iată care sunt riscurile fumatului în timpul sarcinii:

  • avort spontan;
  • malformații ale copilului;
  • placenta praevia;
  • apoplexia utero-placentară (adică separarea placentei de peretele uterului înainte de nașterea copilului), urgenta majoră ce poate duce la moartea fătului în uter;
  • ruperea prematură a membranelor;
  • naștere prematură;
  • greutate mică la naștere;
  • se poate ajunge chiar la moartea copilului în uter.

Fumatul în sarcină poate să afecteze sănătatea copilului  chiar și după naștere: colici, astm, infecții respiratorii, obezitate. Și fumatul pasiv este periculos! Dacă ești însărcinată și inhalezi fumul de țigară al altora, sănătatea copilului poate fi afectată. Chiar dacă tu nu fumezi, există riscul de avort sau de a avea un copil cu malformații congenitale sau cu o greutate mică la naștere, spune dr. Ioan Boleac.

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în fertilizare in vitro (FIV), ecografie, colposcopie, laparoscopie și histeroscopie.
Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Cum ajută proteinele în slăbire: pastila de dietă