Dr. Ioan Boleac: rolul hormonilor în fertilitate şi sănătate VIDEO

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, vorbeşte despre tipurile de hormoni şi roul acestora în fertilitate şi sănătate.

Hormonii sunt substanţe secretate de glandele din organism, extrem de importante pentru funcţionarea optimă a acestuia. O serie de hormoni sunt responsabili pentru funcţia reproductivă, aşa cum sunt estrogenii, progesteronul şi testosteronul.

Deşi multă lume crede că estrogenul se găseşte doar în organismul feminin şi testosteronul este specific masculin, ambele sexe funcţionează pe baza acestor hormoni, însă aceştia sunt prezenţi în cantităţi diferite.

În plus, pe lângă ovare, testicule şi alte glande care produc hormoni, există şi alte zone din corp unde se pot produce precum sistemul digestiv sau oasele. Însă este adevărat că principalele responsabile pentru producerea de hormoni sunt glandele endocrine.

În cazul femeilor, secreţia unor hormoni diferă în funcţie de fazele ciclului menstrual. În etapa ovulaţiei, estrogenii şi progesteronul se secretă în cantitate mai mare pentru a pregăti organismul pentru o eventuală sarcină. Dacă aceasta nu se instalează, secreţia de estrogeni şi progesteron scade.

Hormonii au o mare importanţă în obţinerea unei sarcini, de aceea, în cazul persoanelor care nu pot obţine sarcini pe cale naturală se recomandă analize hormonale şi se pot administra suplimentar hormoni dacă aceştia nu sunt în parametri optimi.

Însă hormonii au şi alte roluri în organism, dovadă şi problemele care pot apărea la femei odată cu instalarea menopauzei, în cazul în care femeile nu iau sau nu pot face din diverse considerente medicale terapii de substituţie hormonală.

Întreaga stare de sănătate a organismului depinde de hormoni, iar rolurile multiple ale acestora încă sunt în stadiu de cercetare.

În această emisiune video, dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, explică rolul hormonilor estrogeni şi progesteron în fertilitate, dar şi importanţa hormonului testosteron în funcţionarea organismului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult