Astenia de primăvară, motivul lipsei de energie și a gândurilor negre. Ce poți face pentru recăpătarea stării de bine

Ești lipsită de energie și cu moralul la pământ? S-ar putea să fii una din milioanele de femei care se confruntă cu astenia de primăvară.
  • Publicat:
Astenia de primăvară, motivul lipsei de energie și a gândurilor negre. Ce poți face pentru recăpătarea stării de bine
Foto: Shutterstock

Nu te mai animă nimic, vezi totul în negru și starea de apatie se transformă în dureri inexplicabile? De vină ar putea fi astenia de primăvară, care ne poate influența mai mult decât avem impresia. Și nu doar adulții sunt vizați, ci și copiii, cărora schimbarea anotimpului le pune la grea încercare atât imunitatea, cât și starea emoțională.

Oboseala, nervozitatea, somnolența și lipsa de energie sunt doar câteva dintre semnele care pot sugera că te confrunți cu astenia de primăvară. Potrivit statisticilor, patru din zece românce se confruntă cu această problemă la începutul primăverii. Iar dacă pentru unii copii venirea primăverii e un motiv de bucurie, pentru alții poate însemna apatie, lipsa poftei de mâncare și irascibilitate. Vinovatul? Din nou, astenia.

Ce semne dă astenia de primăvară

De ce ne simțim lipsiți de energie la începutul primăverii

Schimbarea orei, a duratei zilei și modificările de temperatură nu sunt bine primite de toată lumea. Această incapacitate de a ne adapta rapid la schimbările de mediu ne afectează pe două planuri: psihic și fizic.

Așa se explică acest cumul de simptome pe care, aparent, nu le putem atribui niciunui factor palpabil. Însă manifestările – dacă nu sunt consecința unei diete dezechilibrate și a lipsei de mișcare – pot fi ușor recunoscute ca fiind parte din tabloul asteniei de primăvară.

O altă cauză a asteniei de primăvară poate fi pusă pe seama dezechilibrelor hormonale care își fac loc odată cu instalarea sezonului cald. Potrivit unui studiu, astenia de primăvară ar putea fi cauzată de scăderea concentrației de beta endorfine, hormoni care, în concentrație optimă, induc o stare de bine şi au o acţiune calmantă.

Un alt hormon care ne face zile fripte primăvara este MSH – hormonul stimulator al melanocitelor, care are rol important și în reglarea apetitului. În concentrații mari, acest hormon inhibă pofta de mâncare, unul dintre simptomele specifice asteniei de primăvară.

Nu trebuie ignorate nici alte posibile cauze ale simptomelor menționate anterior. Spre exemplu, oboseala permanentă și lipsa de energie pot fi puse pe seama anemiei, adică a deficitului de fier în organism.

Iar durerile corporale sau apatia pot apărea și pe fondul sedentarismului sau al carențelor de vitamine ori minerale esențiale pentru sănătatea creierului, a oaselor și a mușchilor (vitamina D, vitaminele din complexul B, fier, seleniu, magneziu, calciu).

Atenție și la problemele psihice puse pe seama asteniei, cum este cazul depresiei. De multe ori, simptomele celor două pot fi confundate de pacient și tratate incorect din proprie inițiativă.

Cum poți preveni sau ameliora manifestările asteniei de primăvară

Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu astenia de primăvară sau pentru a ameliora simptomele în cazul în care ești deja în această situație, poți lua câteva măsuri care te pot ajuta să își recapeți energia și buna dispoziție.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să acorzi mai multă atenție alimentației. Piețele abundă în legume și verdețuri de sezon care sunt bogate în substanțe nutritive de care corpul are nevoie pentru a-și recăpăta forțele.

Spanacul, urzicile, loboda, ștevia, leurda, ceapa verde, ridichile, salata verde, pătrunjelul sunt doar câteva exemple de alimente bogate în fier și multe alte minerale esențiale cu rol benefic pentru întregul organism și cu precădere asupra ficatului.

Nu ignora sursele de vitamina B12, foarte importantă pentru a preveni sau ameliora stările de slăbiciune. Include în regimul alimentar ouă, carne slabă, pește, orez brun, avocado, semințe, fulgi de ovăz, varză de Bruxelles, broccoli, nuci și fructe uscate (caise, curmale etc.). Toate acestea îți furnizează nutrienți de cea mai bună calitate. Firește, ține cont de cantitate, nu face excese, indiferent cât de sănătos ar fi un aliment!

Pentru că vremea e atât de frumoasă, nu lăsa nicio zi să treacă fără o plimbare în aer liber. Mersul pe jos, pe bicicletă, alergarea ușoară în aerul curat de primăvară fac minuni atât pentru imunitate, cât și pentru starea ta emoțională.

Studiile arată că plimbarea sub soarele de primăvară ajută creierul nu doar prin creșterea fluxului de sânge oxigenat, ci și prin stimularea producerii de serotonină, substanță care generează o stare psihică de bine.

Evită cu orice preț prăjelile, alimentele foarte procesate de tip mezeluri, dulciuri, sucurile carbogazoase și energizantele. Acestea obosesc suplimentar organismul și își lasă amprenta și asupra ficatului.

Nu în ultimul rând, odihnește-te suficient. Nu degeaba se spune că somnul rezolvă orice problemă. Creierul se regenerează în timpul nopții, așa că asigură-i cel puțin 7-8 ore de somn pentru a fi în formă maximă a doua zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân