Unele persoane care au polipi pe colon pot să aibă anumite simptome, în vreme ce altele descoperă întâmplător că se confruntă cu această problemă, în timpul unei colonoscopii de rutină.
Un polip pe colon este o excrescență mică de celule care se formează la nivelul mucoasei colonului. Majoritatea polipilor sunt inofensivi. Însă, în timp, unii polipi pe colon se pot dezvolta în cancer de colon, adeseori fatal când este descoperit în stadii avansate, potrivit unei postări educative pe pagina Roccas II București-Ilfov.
Dacă îi depistezi în faza precanceroasă, polipii colonici nu mai au șanse să crească și să se dezvolte în cancer, spune Dr. John Saltzman, conferențiar univ. dr. în cadrul Harvard Medical School și directorul secției endoscopie la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Cel mai adesea, polipii colonici nu dau simptome. Poți să nu știi că ai un polip până când medicul nu îl descoperă în timpul examinării colonului.
Unele persoane care prezintă polipi pe colon pot avea următoarele simptome:
Mergi la medic dacă ai următoarele semne sau simptome:
Mergi regulat la screening pentru polipi colonici dacă:
Unii polipi pe colon pot deveni maligni. Cu cât polipii sunt îndepărtați mai din vreme, cu atât există șanse mai reduse să devină maligni.
Testele de screening îndeplinesc un rol-cheie în depistarea polipilor colonici înainte ca aceștia să devină maligni. Aceste teste ajută, de asemenea, la depistarea cancerului colorectal în stadii timpurii, când există șanse mari de recuperare completă.
Celulele sănătoase se dezvoltă și se divid ordonat. Mutațiile la nivelul anumitor gene pot determina celulele să continue să se dividă chiar dacă noile celule nu sunt necesare. La nivelul colonului și al rectului, această dezvoltare dezordonată poate determina formarea polipilor. Polipii se pot dezvolta oriunde la nivelul intestinului gros.
Tipuri de polipi colonici
Există două categorii principale de polipi: non-neoplastici și neoplastici.
Polipii non-neoplastici includ polipii hiperplastici, polipii inflamatori și hamartoamele. Aceste tipuri de polipi au rată redusă de malignizare, practic se poate afirma că aceștia nu devin maligni.
Polipii neoplastici includ polipii adenomatosi și polipii serați. În general, cu cât este mai mare polipul, cu atât este mai mare riscul de cancer, în special în cazul polipilor neoplastici care sunt principalii precursori ai cancerelor colorectale, au rată mare de malignizare, fiind considerați premaligni.
Oricine poate dezvolta polipi pe colon. Riscul crește dacă ai peste 50 de ani, ești supraponderal sau fumător sau ai un istoric familial sau personal de polipi colonici sau cancer de colon.
Polipii colonici în general nu provoacă simptome. Este important să efectuezi în mod regulat teste de screening, cum este colonoscopia, deoarece polipii colonici descoperiți în stadii precoce pot fi îndepărtați în siguranță și complet.
Cea mai bună metodă de prevenție pentru cancerul de colon este screeningul regulat pentru polipi.
Factori de risc
Factorii care pot contribui la formarea polipilor colonici sau a cancerului sunt:
Poți reduce semnificativ riscul de polipi colonici și cancer colorectal prin efectuarea de screeninguri regulate. Anumite schimbări în stilul de viață pot, de asemenea, să fie utile:
Adoptă obiceiuri sănătoase. Include în alimentație multe fructe, legume și cereale integrale și redu aportul de grăsimi. Limitează consumul de alcool și renunță la fumat. Rămâi activ fizic și menține o greutate sănătoasă.
Cere sfatul medicului în legătură cu aportul de calciu și vitamina D. Potrivit studiilor, creșterea consumului de calciu poate contribui la prevenția recurentei polipilor colonici adenomatoși. Nu se cunoaște însă cu certitudine dacă calciul are beneficii protectoare împotriva cancerului de colon. Alte studii arată că vitamina D ar putea avea efect protector împotriva cancerului colorectal.
Analizează opțiunile în cazul în care ai risc crescut. Dacă ai istoric familial de polipi colonici, cere sfatul unui specialist genetician. Dacă ai fost diagnosticat cu o tulburare ereditară care determină polipi colonici, vei avea nevoie de colonoscopii regulate încă din tinerețe.