Analize gratuite pentru depistarea cancerului colorectal. Cine se poate înscrie în program

Cele 2 analize esențiale pentru depistarea cancerului colorectal sunt testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT) și colonoscopia.
  • Publicat:
Analize gratuite pentru depistarea cancerului colorectal. Cine se poate înscrie în program
Sursa foto: Shutterstock

Institutul Clinic Fundeni demarează screeningul pentru depistarea cancerului colorectal, potrivit unui comunicat de presă al unității medicale. Până la finalul anului 2023, 50.001 persoane vor beneficia gratuit de programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal, de trimiterea la specialist pentru investigaţii şi realizarea a minimum 2.104 endoscopii pentru persoanele depistate pozitiv în urma efectuării testului FIT.

În paralel, se derulează o campanie de informare, educare şi conştientizare a populaţiei cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect cu scopul de a promova descoperirea bolii în stadiile incipiente şi de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o ameninţare pentru individ şi/sau comunitate.

Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, precum şi la nivelul Uniunii Europene, implicit la nivelul României, fiind a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer. Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale în programele de lupta împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalităţii în cazul localizării colorectale.

În ce constă screeningul pentru depistarea cancerului colorectal

Programul de screening pentru cancerul colorectal este considerat de către experţii OMS ca fiind unul dintre cele mai dificile programe de screening deoarece presupune 2 investigaţii:

Colonoscopia, ca a doua etapă a screeningului, se efectuează cu sedare şi presupune explorarea rectului şi colonului drept până la cec, după o pregătire corespunzătoare cu purgative şi dietă fără fibre vegetale.

Populaţia eligibilă pentru screening cu vârsta între 50 și 74 de ani va completa un chestionar de risc înmânat de către medicul de familie împreună cu testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT).

Dintre subiecţii care primesc test FIT se estimează că aproximativ 5% vor fi pozitivi, iar aceştia vor fi îndrumaţi de către medicul de familie pentru consult gastroenterologic şi colonoscopie.

Ne dorim să creştem numărul celor care vor returna medicului de familie testul FIT efectuat, de la un procent estimat de aproximativ 30% la unul optim de 80%. În ceea ce priveşte participarea la colonoscopie, ţinta noastră este tot de 80%, deşi estimăm în momentul actual numai 40%. Un procent estimat de 35-45% dintre pacienţii cu test FIT pozitiv care se vor prezenta la colonoscopie vor avea leziuni neoplazice (polipi adenomatoşi sau cancere colorectale), a declarat prof. univ. dr. Cristian Gheorghe, managerul proiectului.

Cine va beneficia de gratuitate în cadrul programului de screening 

Sunt eligibile pentru a beneficia de screening gratuit persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani care au domiciliul/reşedinţa în regiunea sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman).

Excepţie fac persoanele care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu şi dau o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens.

Vor reprezenta grup-ţintă eligibil şi persoanele private de libertate, care vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia, nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Activităţile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliaţi 54 de medici de familie dintre cei peste 150 de medici aşteptaţi să facă parte din program până la sfârşitul anului 2023.

Pentru buna desfăşurare a screeningului, medicilor de familie li s-au pus la dispoziţie teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative şi materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă
Recomandări:
Consumi alcool? Riști să te îmbolnăvești de peste 60 de boli
Consumi alcool? Riști să te îmbolnăvești de peste 60 de boli
Adrian Titieni este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Adrian Titieni este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene