Semnele comune pentru hemoroizi și cancer anal: o mulțime de oameni le au!

Chiar dacă te confrunți cu hemoroizi de ceva vreme și nu te deranjează foarte mult, e momentul să afli când trebuie să ajungi de urgență la medic.
29.03.2022
Semnele comune pentru hemoroizi și cancer anal: o mulțime de oameni le au!
Chiar dacă te confrunți cu hemoroizi de ceva vreme și nu te deranjează foarte mult, e momentul să afli când trebuie să ajungi de urgență la medic.

Să ai hemoroizi reprezintă o problemă de sănătate frecventă: se estimează că jumătate dintre oameni se confruntă cu prezența hemoroizilor până la vârsta de 50 de ani.

Hemoroizii sunt vene dilatate de la nivelul rectului inferior și anusului, care au drept cauză presiunea crescută din această zonă. Cauzele hemoroizilor sunt constipația prelungită, sarcina, diareea cronică, înaintarea în vârstă și moștenirea genetică. De asemenea, obezitatea și meseriile care presupun ridicarea unor greutăți mari predispun la hemoroizi care apar mai ales între vârsta de 45 și 65 de ani.

Simptomele hemoroizilor sunt zgmotoase și pot fi reprezentate prin durere și iritație anale, sângerare anală, mâncărime anală și prezența unor umflături în jurul anusului.

Însă hemoroizii sunt o problemă de sănătate benignă, care se poate rezolva prin intervenție chirurgicală clasică sau proceduri minim invazive precum ligatură cu benzi elastice, scleroterapie sau electrocaogulare, care usucă hemoroizii.

Ce simptome dă cancerul anal față de hemoroizi?

Pe de altă parte, și cancerul anal se poate manifesta prin simptome asemănătoare hemoroizilor. Cancerul anal este un tip de cancer care poate fi declanșat de infecția cu HPV, virusul responsabil pentru mai multe tipuri de cancer, cel mai frecvent fiind cel de col uterin.

Cancerul anal apare mai ales pe fondul infecției cu tulpina HPV-16, dar există și alți factori de risc precum fumatul, infecția cu HIV, imunitatea scăzută, alte tipuri de cancer și prezența negilor la nivel anal.

Există cazuri când cancerul anal, adică prezența unei tumori maligne anale, nu dă semne. Însă în anumite cazuri, cancerul anal poate avea simptome similare hemoroizilor. Acestea sunt sângerarea anală, mâncărimile anale, prezența unor umflături la nivel anal și durerea anală.

Cancerul anal poate fi însă însoțit și de incontinență fecală sau umflarea ganglionilor. Pentru că simptomele menționate anterior pot fi comune mai multor probleme anale, vizita la medic este obligatorie atunci când o persoană se confruntă cu ele.

Sursă: www.cancer.org

Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii