Nu pune la suflet, altfel te lasă inima! 4 cauze neobișnuite ale infarctului

  • Publicat:

Există câţiva factori declanşatori ai infarctului de care nu multă lume ştie. Iată câteva cauze neobișnuite ale infarctului!

Infarctul curmă anual mii de vieţi, însă micile schimbări în dietă, exerciţiile fizice şi urmarea tratamentului recomandat pot reduce semnificativ riscul de a te confrunta cu această problemă. Există însă câţiva factori declanşatori ai infarctului de care nu multă lume ştie.

Cauze neobișnuite ale infarctului

Emoţiile intense

„Atât bucuria, cât şi tristeţea profundă pot declanşa un infarct”, susţin medicii. Aceste emoţii au un impact mare asupra impulsurilor electrice ale inimii, favorizând accelerarea ritmului cardiac şi creşterea tensiunii arteriale.

Studiile arată că persoanele care jelesc după o persoană apropiată sunt foarte expuse riscului de infarct în primele 24 de ore de la aflarea nefastei veşti, însă riscul se menţine chiar şi câteva luni.

Şi furia este o emoţie care poate duce la infact. În urma unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea John’s Hopkins, desfăşurat pe parcursul a 36 de ani, s-a descoperit că bărbaţii care se enervează repede au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un infarct sau de a muri din cauza unei afecţiuni cardiace.

Temperaturile scăzute

Frigul poate duce la construcția (îngustarea) arterelor, ceea ce determină creşterea tensiunii arteriale, factor major în apariţia infarctului. În special în sezonul rece, evită să faci efort mare dacă te ştii cu probleme cardiace.

Statisticile arată că peste 10.000 de persoane ajung în fiecare an la urgenţe din cauza… datului zăpezii la lopată. Majoritatea suferă de leziuni ortopedice, dar 7% dintre pacienţi au suferinţe cardiace.

Supraantrenamentul sau exerciţiile fizice în exces

Dacă organismul tău nu este obişnuit cu mişcare intensă, ia-o treptat. Aerobicul, alergarea sau chiar şi sexul pătimaş pot duce la apariţia unui infarct.

„Dacă ai în familie persoane cu probleme cardiace, diabet, colesterol ridicat sau tensiune arterială mare, cu atât mai mult ar trebui să faci mişcare moderat, să nu te forţezi”, spune dr. Curtis Rimmerman, medic cardiolog la Clinica Cleveland.

Mâncatul în exces

O masă copioasă te expune unui risc de infarct pe o durată de 26 de ore, arată cele mai recente studii în domeniu. Specialiştii cred că de vină ar putea fi hormonul norepinefrină, al cărui nivel creşte atunci când mâncăm mai mult decât avem nevoie. La rândul lui, acest hormon duce la hipertensiune şi bătăi anormale ale inimii.

Consumul de droguri, alcool sau cafea în exces şi poluarea sunt alte cauze care pot favoriza apariţia unui infarct.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”