4 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului miocardic

Există câţiva factori declanşatori ai infarctului de care nu multă lume ştie. Iată 4 cauze mai puţin cunoscute care ar putea favoriza apariţia unui infarct!

Infarctul curmă anual mii de vieţi, însă micile schimbări în dietă, exerciţiile fizice şi urmarea tratamentului recomandat pot reduce semnificativ riscul de a suferi un stop cardiorespirator. Există însă câţiva factori declanşatori ai infarctului de care nu multă lume ştie.

Iată 4 cauze mai puţin cunoscute care ar putea favoriza apariţia unui infarct!

Cauze neobişnuite ale infarctului

Supraantrenamentul sau exerciţiile fizice în exces – dacă organismul tău nu este obişnuit cu mişcare intensă, ia-o treptat. Aerobicul, alergarea sau chiar şi sexul pătimaş poate duce la apariţia unui infarct.

„Dacă ai în familie persoane cu probleme cardiace,diabet, colesterol ridicat sau tensiune arterială mare, cu atât mai mult ar trebui să faci mişcare moderat, să nu te forţezi”, spune dr. Curtis Rimmerman, medic cardiolog la Clinica Cleveland.

Temperaturile scăzute – acestea pot cauza constricţia arterelor, ceea ce duce la o creştere a tensiunii arteriale, factor major în apariţia infarctului. În special în sezonul rece, evită să faci efort mare dacă te ştii cu probleme cardiace. Statisticile arată că peste 10.000 de persoane ajung în fiecare an la urgenţe din cauza… datului zăpezii la lopată: majoritatea suferă de leziuni ortopedice, dar 7% dintre pacienţi au suferinţe cardiace.

Emoţiile intense „atât bucuria, cât şi tristeţea profundă pot declanşa un infarct”, susţin medicii. Aceste emoţii au un impact mare asupra impulsurilor electrice ale inimii, favorizând accelerarea ritmului cardiac şi creşterea tensiunii arteriale.

Studiile arată că persoanele care jelesc după o persoană apropiată sunt foarte expuse riscului de infarct în primele 24 de ore de la aflarea nefastei veşti, însă riscul se menţine chiar şi câteva luni.

Şi furia este o emoţie care poate duce la infact. În urma unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea John’s Hopkins, desfăşurat pe parcursul a 36 de ani, s-a descoperit că bărbaţii care se enervează repede au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un infarct sau de a muri din cauza unei afecţiuni cardiace.

Supraalimentarea – o masă copioasă te expune unui risc de infarct pe o durată de 26 de ore, arată cele mai recente studii în domeniu. Specialiştii cred că de vină ar putea fi hormonul norepinefrină, al cărui nivel creşte atunci când mâncăm mai mult decât avem nevoie. La rândul lui, acest hormon duce la hipertensiune şi bătăi anormale ale inimii.

Consumul de droguri, alcool sau cafea în exces, dar şi poluarea, sunt alte cauze care pot favoriza apariţia unui infarct.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată