Lisa Marie Presley, fiica legendarului Elvis, a murit la vârsta de 54 de ani. Care sunt factorii de risc în moartea cardiacă subită

  • Publicat:

Lisa Marie Presley, fiica legendei rock and roll Elvis Presley, a decedat la vârsta de 54 de ani. Anunțul a fost făcut un reprezentant al mamei acesteia, Priscilla Presley, potrivit BBC

„Cu inima grea, trebuie să împărtăşesc vestea devastatoare că frumoasa mea fiică Lisa Marie ne-a părăsit. Era cea mai înfocată, puternică şi iubitoare femeie pe care am cunoscut-o vreodată. Facem apel pentru intimitate, în aceste momente în care încercăm să gestionăm această pierdere profundă. Vă mulţumim pentru dragoste şi rugăciuni. La acest moment nu vom face alte declaraţii”, a afirmat Priscilla Presley.

Lisa Marie Presley a fost găsită de fostul ei soț, care i-a acordat primul ajutor

Lisa Marie Presley a fost găsită la domiciliul său (Calabasas, California) în stare de inconștiență și transportată rapid la spital, potrivit declarațiilor făcute de surse apropiate pentru publicația TMZ.

Cel care a găsit-o este fostul ei soț, Danny Keough. Acesta ar fi pus în aplicare măsurile de prim ajutor în caz de stop cardiorespirator. De asemenea, o persoană din anturaj i-ar fi administrat epinefrină (adrenalină), ambulanța ajungând la scurt timp și transportând-o la spital pe Lisa Marie Presley, arată aceeași sursă.

Fiica lui Elvis a fost internată în secția de terapie intensivă, unde a fost ținută în viață de aparate, dar în comă indusă. În cele din urmă, medicii nu au mai putut face nimic pentru ea și au declarat decesul.

Născută în 1968, Lisa Marie Presley a călcat pe urmele tatălui său în ceea ce privește cariera în domeniul muzical. Ea a lansat 3 albume, primul lansat, cel din 2003, vânzându-se în sute de mii de exemplare.

Lisa Marie Presley a fost căsătorită de 4 ori (Michael Jackson, actorul Nicholas Cage, Danny Keough și Michael Lockwood). Ea a avut 4 copii – fiul său Benjamin, în vârstă de 27 de ani, luându-și viața în 2020.

Lisa a fost văzută ultima dată în public marți, pe 10 ianuarie, împreună cu mama sa, Priscilla, la Gala Globurilor de Aur din Beverly Hills.

Lisa Marie Presley a suferit în trecut de dependență de analgezice opioide, medicamente care o ajutau să scape de durere. Ea a renunțat la aceste medicamente ulterior, declarând că se simte „recunoscătoare că este în viață”, după ce tatăl ei, Elvis, și fostul ei soț, Michael Jackson, au murit din cauza unei supradoze de droguri.

Ce este moartea cardiacă subită: cauze și factori de risc

Cauza probabilă a decesului Lisei Marie Presley este o disfuncție a sistemului electric al inimii. Potrivit celor mai recente statistici, moartea cardiacă subită este responsabilă de peste 4 milioane de decese la nivel mondial, aproape un sfert dintre acestea având cauze cardiovasculare. 

Moartea cardiacă subită constă în încetarea bătăilor inimii, ceea ce oprește complet circulația sângelui bogat în oxigen la creier și plămâni, victima pierzându-și conștiența și capacitatea de a respira.

Spre deosebire de un atac de cord (când inima nu mai primește suficient sânge din cauza unei artere blocate cu un cheag de sânge, dar continuă să pompeze), moartea cardiacă subită (stopul cardiac) nu este cauzată de o problemă circulatorie, ci de o tulburare de ritm cardiac denumită și aritmie.

Aceste tulburări de ritm cardiac pot surveni ca urmare a unor boli cardiace sau non-cardiace preexistente, cum ar fi: cardiopatia ischemică, valvulopatiile, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, afecțiunile tiroidei (hipertiroidie, hipotiroidie), afecțiunile pulmonare, sindromul de apnee în somn, dezechilibrele electrolitice (exces de potasiu sau magneziu), infecțiile (miocardite, pericardite, șoc septic).

Printre factorii de risc implicați în moartea cardiacă subită se numără și hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului, obezitatea, fumatul, sedentarismul și consumul de droguri, potrivit American Heart Association.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: