Și copiii pot avea hipertensiune arterială. Vezi cine intră în categoriile de risc.

Inimile bebelușilor bat mult mai repede decât ale părinților lor, atât pentru a le alimenta creșterea, cât și pentru a compensa pierderile mai mari de căldură în mediu.
Și copiii pot avea hipertensiune arterială. Vezi cine intră în categoriile de risc.
Când se poate instala hipertensiunea arterială la copiii? foto Shutterstock

Se știe că intrauterin copiii au ritm cardiac crescut. Dar ritmul cardiac se modifică pe parcursul dezvoltării fetusului în uterul mamei. Însă atenție, hipertensiunea arterială poate afecta și pe cei mai mici dintre noi. Valorile tensiunii arteriale trebuie monitorizate la medicul cardiolog pediatru.

 

Inimile mici ale bebelușilor în mediu intrauterin susțin o rată metabolică mai mare decât inimile mari. Urmărirea frecvenței cardiace fetale de către medicul obsterician este extrem de importantă, scăderea acesteia putând indica suferință fetală și nevoia de intervenție rapidă. ”Ritmul cardiac al unui fetus este mai rapid decât ritmul cardiac al unui adult, în medie între 110 și 160 de bătăi pe minut. Frecvența cardiacă fetală se modifică pe parcursul sarcinii, cel mai rapid inima bătând la aproximativ 9 săptămâni de sarcină, apoi încetinește treptat după a 13-a săptămână de sarcină” explică dr. Ana Maria Vintilă, medic cardiolog.

Pot și copii să sufere de hipertensiune arterială?

”Da, ne confruntăm cu hipertensiune arterială și la copii, iar una dintre cauze este obezitatea datorată unui stil de viață tot mai sedentar și alimentației de tip fast-food, săracă în fructe și legume. Începând cu vârsta de 6 ani, copiii pot dezvolta hipertensiune arterială esențială, la fel ca și adulții, mai ales dacă suferă, așa cum spuneam, de obezitate infantilă” a mai explicat dr. Ana Maria Vintilă.

Cu ce afecțiuni ale copiilor este asociată hipertensiunea arterială?

Până la vârsta de 6 ani, hipertensiunea arterială este asociată de obicei unor alte probleme de sănătate care aduc după ele și acestă afecțiune. Așa sunt bolile endocrine, bolile rinichiului, malformațiile congenitale ale aortei, șamd. Atunci vorbim despre hipertensiune arterială secundară.

”Este foarte important să știm că până la 18 ani trebuie să ne adresăm pentru consult și tratament unui medic cardiolog pediatru. Acesta cunoaște patologia specifică vârstei, este cel care știe să gestioneze medicația în perioada de creștere pentru a nu administra preparate care interferă cu creșterea”, a mai completat medicul cardiolog. Un copil îngrijit corespunzător, care este pus la dietă, care face o activitate fizică corectă și care schimbă radical stilul de viață, poate să scape de hipertensiune. Dacă totuși hipertensiunea persistă și după vârsta de 18 ani, atunci se recomandă continuarea gestionării cazului împreună cu medicul cardiolog de adult, alături, bineînțeles, de medicul de familie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan