Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Cum să convingi un bărbat cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul?

Cu ocazia Ziua Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii arteriale am aflat informații importante despre importanța aderenței la tratamentul medicamentos a pacienților hipertensivi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Cum să convingi un bărbat cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul?
Prof dr Dragoș Vinereanu, foto arhivă

Despre primul pas al menținerii sănătății pacientului diagnosticat cu hipertensiune arterială – tratamentul medicamentos administrat zilnic – am stat de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog și Președinte Fundația Română a Inimii.

Hipertensiunea arterială continuă să se numere printre afecțiunile cardiovasculare care afectează cel mai mult sănătatea românilor. Statisticile arată că în România controlul valorilor tensionale este sub optim, de numai 33%, acest aspect căpătând importanță nu numai în contextul dezvoltării unor afecțiuni severe dar acum și sub spectrul recentei amenințări a virusului Sars-CoV 2. În același timp, în ultimele 15 luni, a fost dramatic afectat accesul pacienților cronici, al pacienților cu hipertensiune arterială la servicii medicale de diagnosticare și management al bolii.

 

CSÎD: Nu e ușor pentru toți pacienții să accepte și să urmeze tratamentul medicamentos împotriva hipertensiunii arteriale…

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Aderența la tratament e o problemă oriunde în lume.

CSÎD: Mai ales pentru pacienții de sex masculin…

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Să convingi un bărbat să ia tratament, mai ales un bărbat undeva peste 50 de ani, care e sănătos și deodată i se găsesc valori tensionale mai mari, e o provocare a medicinei moderne. Și o provocare pentru orice medic. De altfel e greu, deoarece hipertensiunea este un dușman silențios care în cele din urmă omoară.

CSÎD: Spuneți-ne ce complicații majore apar în cazul hipertensiunii arteriale netratate corespunzător?

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Hipertensiunea arterială omoară prin cele mai grave complicații pe care le poate produce: infact de miocard, accident vascular cerebral și în final boala de rinichi care poate merge până la dializă și la insuficiența inimii – insuficiența cardiacă…

Educația medicală a pacientului și familiei duc la succesul tratamentului

CSÎD: Cum putem să-l convigem pe pacient că tratamentul medicamentos e vital?

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Discutând cu atenție ce este tensiunea arterială, ce complicații poate avea. Trebuie să fie o educație extinsă. Nu doar pacientul trebuie educat, și trebuie implicată foarte mult familia în tot acest proces de creștere a aderenței la tratament, de monitorizare a valorilor tensionale, și evident medicul care îl urmărește pe acel pacient : medicul de familie sau medicul cardiolog. Ca atare, aceste proces educational trebuie făcut la diverse nivele și foarte bine condus. Adesea, exemplu altora este foarte important. Discutând exemplul unor oameni tineri care nu au luat medicatia corespunzătoare si au făcut infarct la o vârstă tânără sau accindent cerebral cu sechele dezabilitante ale unui accident vascular cerebral pot convige pacientul să își ia tratamentul pentru hipertensiunea arterială.

Tratamentul împotriva hipertensiunii arteriale – cât timp este necesar?

CSÎD: Cât timp trebuie administrat tratamentul pentru menținerea tensiunii arteriale la cote normale în cazul hipertensivilor?

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Așa cum spuneam tratamentul pentru hipertensiune arterială este un tratament care se ia zi de zi pentru toată viața.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu - Medic primar cardiologie
Dragoș Vinereanu este doctor în științe medicale, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, șef al Secției de Cardiologie 2, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București, președinte ales al Societății Române de Cardiologie și medic primar, ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan