Iei des răcelile de la copilul tău? Cum să faci față mai ușor

Ai copil mic care răcește des? Cum să faci față mai bine îmbolnăvirilor și vieții de zi cu zi.
  • Publicat:
Iei des răcelile de la copilul tău? Cum să faci față mai ușor
Iei des răcelile de la copilul tău? Cum să faci față mai ușor: foto Shutterstock

Să fii părinte este o mare bucurie. Dar și o provocare. Și nu vorbim doar despre nopțile nedormite pe care mai toți părinții cu bebeluși le experimentează și nici despre provocările de a educa cât mai bine copilului. Și nici despre dificultățile pe care le simți când trebuie să faci față cu brio atât jobului cât și responsabilităților familie. Și nici despre tensiunile care apar în familie din cauza oboselii, a presiunii pe care o simți și mai puternic când ai copil. Ci vorbim despre cum să reziști cât mai bine atunci când și tu iei răcelile copilului. Aceste episoade fiind frecvente.

Atunci când intră în colectivitatea copiii, răcesc des. Cumva mulți părinți observă că o săptămână reușesc să ducă copilul la creșă, grădiniță, iar săptămâna următoare copilul este răcit și trebuie îngrijit acasă. Și nu doar episoadele de febră, tuse, starea de iritarea a copilului etc sunt epuizante. Și părinții uneori iau virusul de la copilul mic și evident simptomele nu întârzie să apare.

Așadar, imunitatea copilului este în formare și episoadele dese de viroze, de exemplu, sunt normale la debutul în colectivitate. De multe ori, copiii se refac mai repede decât părinții care trag de o răceală chiar și 2, 3 săptămâni. Și când pare că se refac, ei bine, copilul se îmbolnăvește din nou și le dă următoarea răceală părinților. În plus, părinții nu doar că trebuie să aibă grijă de copiii bolnăviori ci și de ei și de responasabilitățile privind casa, jobul, treburi administrative etc.

Igiena este importantă: spălat pe mâini, schimbarea lenjeriei de pat, prosopelor

Iată câteva sfaturi care pot fi de ajutor părinților cu copiii mici.

Aerisirea camerelor cât mai des este benefică. Spălarea pe mâini cu apă caldă și săpun cât mai des este o regulă de aur pentru toți membri familiei. Schimbarea lenjeriilor de pat, a prosoapelor sunt de folos pentru a evita îmbolnăvirile nenecesare. Purtarea unei măști medicale dacă copilul este răcit ar putea fi de ajutor, însă nu este practic pentru toată lumea.

Nu săriți peste odihnă

Odihna suficientă a părințillor este o cheie pentru un sistem imunitar care funcționează optim. Este greu ca părinte de copil mic să ”furi” timp pentru odihnă, dar e o condiție necesară pentru a putea păstra starea de sănătate. Cereți ajutor din partea bunicilor, prietenilor însă acordați-vă timp pentru odihnă.

Un meniu echilibrat zilnic și plimbările în aer liber  – vitale pentru sistemul imunitar

Alimentația echilibrată – o alimentație echilibrată, bogată în legume, fructe, fibre, proteine va fi de folos organismului pentru a menține starea de sănătate.

Plimbările în natură – fie că vorbim doar despre 20 de minute în parc în care să mergeți, plimbările sunt de folos pentru menținerea echilibrului emoțional. Cu sau fără copii, asigurați-vă că oxigenți creierul cât mai des.

Eliminarea exceselor – alcoolul în exces, tutunul în exces nu au un rol pozitiv asupra sistemului imunitar. Așadar, înlocuiți aceste obiceiuri cu unele care vă dau energie. Dans, socializare, hobby-uri diverse.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân