Dr. Carmen Andrei – Trusa de medicamente bine de avut în casă pentru viroze respiratorii

Important de știut - medicamentele recomandate pentru răceli (viroze respiratorii) sunt pur simptomatice.
  • Publicat:
Dr. Carmen Andrei - Trusa de medicamente bine de avut în casă pentru viroze respiratorii
Dr Carmen Andrei, medic primar ORL, foto arhivă

În plin sezon rece, virozele respiratorii (răcelile), dar și gripa sunt oaspeți nedoriți dar obișnuiți. Acum tot din sfera afecțiunilor respiratorii se remarcă pe toată planeta și coronavirus. Menținerea imunității organismului la cote optime, alături de măsurile de distațare socială, masca medicală, spălarea pe mâini cu apă și săpun (lăsând spuma cel puțin 20 de secunde să acopere pielea), dezinfectarea mâinilor, evitarea aglomerațiilor și a contactului cu persoane bolnave sunt măsuri ce funcționează pentru a evita infecțiile respiratorii. Și totuși, este bine să avem în casă o trusă cu medicamente fără prescripție în caz de nevoie. Despre ce se impune în ameliorarea simptomelor virozelor respiratorii am stat de vorbă cu dr. Carmen Andrei, medic primar ORL 

 

CSÎD: Există tratament pentru răceli, cum li se spune în termeni populari, virozelor respiratorii?

Dr. Carmen Andrei: În cazul virozelor respiratorii, medicamentele sunt pur simptomatice. Ele ajută la ameliorarea simptomelor pe perioada virozei respiratorii și grăbesc puțin vindecarea.

Ce medicamente fără rețetă e bine să avem în casă în caz de viroze respiratorii

CSÎD: Ce trusă cu medicamente fără prescripție medicală este bine să avem în casă pentru a acționa în caz de răceli?

Dr. Carmen Andrei: Ca și medicamente cu care putem începe tratamentul simptomatic și pe care fiecare persoana ar trebui să le aibă în casă sunt:

  • antiinflamatoare și antitermice
  • decongestionante nazo-faringiene (spray-uri pentru desfundarea nasului)
  • vitamina C
  • dezinfectante de cavitate bucală (dropsuri antiseptice și spray-uri orale)
  • siropuri de tuse
  • mucolitice

Consultați un medic specialist sau medic de familie dacă apar complicații

CSÎD: Și totuși, dacă răceala nu se ameliorează și simptomele se intensifică, se complică, ce trebuie să facă pacientul?

Dr. Carmen Andrei: Pentru un diagnostic corect și complet, cea mai indicată este vizita la medicul specialist pentru consult, investigații și aplicarea tratamentului corespunzător fiecărui pacient în parte, astfel încat să nu ne încărcăm cu medicamente de care nu avem nevoie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”