Medic: „Tusea după răceală la copii e deseori un semn de vindecare, nu de agravare a virozei!”

Tusea după răceală poate să dureze chiar şi o lună. Şi este un fenomen absolut normal, prin care corpul „face curăţenie”, spune dr. Otilia Ţigănaş.
10.03.2020
Medic: „Tusea după răceală la copii e deseori un semn de vindecare, nu de agravare a virozei!”

Atunci când copiii hârâie şi tuşesc de mama focului, majoritatea mamelor dau buzna la cabinetul medicului de familie, în speranţa unui „antibiotic bun” să-i scape definitiv de problemă. Însă nu asta e soluţia, spune dr. Otilia Ţigănaş, medic de familie. Din contră, antibioticul poate face, în cel mai bun caz, nimic, iar în cel mai rău caz, poate creşte rezistenţa organismului la antibioticul respectiv – ceea ce, în eventualitatea unei infecţii bacteriene, când chiar e indicat, e un real motiv de îngrijorare!

Tusea după răceală poate să dureze chiar şi o lună. Şi este un fenomen absolut normal, prin care corpul „face curăţenie”. Într-un limbaj pe înţelesul tuturor, iată ce le recomandă dr. Otilia Ţigănaş părinţilor îngrijoraţi de tusea copiilor.

„Am gândit un răspuns bazat pe întrebările voastre, multe. Mă urmăreşti, da?

Multe mame s-au exprimat aşa:

– Copilul meu, după 4 zile de febră (fiindcă acum nu mai are febră), A RĂMAS cu tuse. Ce să fac?

Ei bine, de la exact această exprimare pornesc eu. Copilul, după ce i-a scăzut temperatura la normal, nu A RĂMAS cu tuse, ci a evoluat, din fericire, spre tuse. E ca şi cum, punând un aluat la dospit, ai zice:

– Uau, după 3 ore, aluatul a crescut. Sunt disperată. Ce să fac?

A crescut, fiindcă trebuia să crească. Ne aşteptam să crească. Acolo-i un aluat de pită! La fel, tusea. După 3 zile de febră, copilul tuşeşte nu fiindcă s-a agravat boala, s-a îmbolnăvit mai tare, s-a întors viroza, ci fiindcă tusea este partea a doua spre vindecare.

Aşadar, nu zicem „A RĂMAS CU TUSE… ce să fac?”, ci invers. Slavă Cerului că deja tuşeşte şi i-a scăzut temperatura, adică a evoluat exact cum speram, cum trebuia şi cum e bine.

Ce să faci? Răspund.

Să te bucuri. Să NU-i bagi „antibiotic pentru tuse” şi, în niciun caz, expectorante – medicament.

DA lichide, inhalaţii, citrice, tablete de supt pentru gâtul uscat, un sirop de plante, nas desfundat permanent şi… răbdare. Poate tuşi încă mult timp după o viroză, să ştii asta. Chiar 4-6 săptămâni.”

Citeşte aici de ce nu recomandă medicul antibiotic în caz de viroză şi care sunt, de fapt, măsurile prin care ajuţi corpul să creeze anticorpi, astfel încât să te simţi mai bine şi să scapi mai repede de răceală!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce câștigăm dacă ne ridicăm privirea din telefoane?
Recomandări: