Ce se întâmplă dacă ai hipertensiune și mănânci sărat? Explică dr. Ana Maria Vintilă

Mănânci sărat zilnic? Când ai verificat ultima oară dacă ai hipertensiune arteială?
  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă ai hipertensiune și mănânci sărat? Explică dr. Ana Maria Vintilă
Ce se întâmplă dacă ai hipertensiune și exagerezi cu sarea?, foto Shutterstock

Dr. Ana Maria Vintilă, Medic primar cardiologie, Spitalul Clinic Colțea, Președinte Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie explică de ce excesul de sodiu pe care îl găsim în sare pune sare pe rană în cazul hipertensivilor.

CSÎD: Sarea pune ”sare pe rană” când vorbim despre hipertensiune?

Dr. Ana Maria Vintilă: Sarea, și mai exact sodiul, este un factor extern care influențează foarte mult valorile tensionale. Organismul nostru are nevoie de o cantitate mică din acest mineral pentru ca sistemul nervos și cel muscular să funcționeze bine.

Sare era folosită ca monedă de schimb, deci nu se făcea exces în trecut

CSÎD: Explicați-ne vă rugăm mai multe despre sodiu.

Dr. Ana Maria Vintilă: Sodiul se regăsește în multe alimente, dar cel mai întâlnit este sarea. Sodiul este folosit de organism și ca să regleze tensiunea arterială. Pe vremuri, sarea era atât de importantă încât era folosită pe post de monedă de schimb. Soldații romani își primeau uneori solda în sare, fiind numită „salarium”; de aici și denumirea în română a retribuției lunare pe care o primim de la angajator. Nu știm cât de moderați în consum erau strămoșii noștri, dar putem bănui că nu se făcea risipă, fiind atât de valoroasă.

Dieta modernă abundă în sare, în special când vorbim despre alimentele procesate și semipreparate

CSÎD: Și totuși, nu e un secret că multe persoane pun sare la discreție în mâncare…

Dr. Ana Maria Vintilă: Stilul de viață modern, cu mâncarea atât de accesibilă, cu stres, fast-food, semipreparate, și-a pus amprenta asupra dietei noastre. Atunci când trebuie să trecem la un regim hiposodat trebuie să fim practic atenți la orice mâncăm – alimentele gata preparate din comerț, patiseriile, snacksurile, toate au deja sare. Acestea trebuie evitate, și în plus nu avem voie să adăugăm sare în mâncarea pe care o gătim.

Sarea în exces forțează inima să pompeze mai mult sânge

CSÎD: Ce se întâmplă când un pacient hipertensiv pune sare în exces?

Dr. Ana Maria Vintilă: Un exces de sare forțează inima și, în același timp, reduce volumul vaselor de sânge. Inima pompează mai mult sânge într-un interval dat de timp, crescând tensiunea arterială. În timp, prin reținerea apei în țesuturi, sarea îngustează vasele în sine. Răul se produce chiar și pe loc, dar sigur pe termen lung. În 30 de minute de la un consum de sare în exces, cum ar fi o masă la fast-food, sau o porție de pop-corn la cinema, capacitatea vaselor de sânge de a se dilata este afectată. Urmările cauzate de hipertensiunea arterială constantă apar pe parcurs, sub formă de atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme severe.

Vestea bună este că și reducerea consumului de sare are un efect la fel de rapid. Dacă aportul este redus semnificativ, atunci tensiunea arterială scade în câteva ore sau zile.

Dr. Ana Maria Vintila, dr Cardiolog
Dr. Ana Maria Vintilă, Medic primar cardiologie, Spitalul Clinic Colțea, Presedinte Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie , foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân