Leguma-minune care îți protejează ficatul! Frunzele ei merită consumate regulat

Descoperă cum frunzele acestei plante îți pot proteja ficatul și contribuie la procesul natural de detoxifiere.
  • Publicat:
Leguma-minune care îți protejează ficatul! Frunzele ei merită consumate regulat
Descoperă cum frunzele acestei plante îți pot proteja ficatul.

Una dintre cele mai bogate legume în antioxidanți – anghinarea este folosită deja de foarte mult timp în fitoterapie drept un „aliment-minune”, „aliment-medicament”.

Nivelul ridicat de fibre și insulină o transformă într-o plantă perfectă pentru reglarea sistemului digestiv. Însă, anghinarea și-a câștigat reputația mai ales pentru rolul de protector al ficatului.

Și tocmai de aceea azi nu o să vorbim despre bobocul florii pe care îl găsim în supermaket-uri și pe care îl preparăm sub diverse forme de-a dreptul gustoase, ci despre frunzele ei vindecătoare.

Încearcă Anghinare umplută cu spanac, ceapă verde, parmezan, usturoi şi mărar

Frunzele de anghinare tratează afecțiunile ficatului, echilibrează digestia și reduc nivelul crescut al colesterolului.

Acestea fiind spuse, deja avem suficiente informații cât să o respectăm și să îi acordăm un loc în top-ul celor mai sănătoase plante din bucătăria noastră.

Consumate în mod regulat, frunzele de anghinare sprijină procesul natural de detoxifiere (care se bazează aproape exclusiv pe ficat), îți oferă o doză mare de energie, au grijă de părul și pielea ta oferindu-le un aspect luminos și sănătos și echilibrează nivelul de hormoni. Altfel spus vei fi bine și în siguranță cu ajutorul lor!

Protejarea ficatului

Consumul regulat de frunze de anghinare stimulează secreția de bilă a ficatului, devenind un aliat de nădejde al acestui organ atât de important pentru procesul de detoxifiere.

În frunzele de anghinare există 2 compuși ale căror funcții de protecție a ficatului au fost testate și confirmate de către oamenii de știință.

Primul, cinarina, este cu atât mai prețios cu cât el se regăsește doar în anghinare.

Al doilea, silimarina, se mai găsește și în armurariu, o altă plantă-minune care poate fi folosită drept medicament natural hepatoprotector.

Silimarina este folosită împotriva otrăvirii ficatului imediat după consumul de ciuperci otrăvitoare, de exemplu.

Antioxidanții ce se regăsesc în frunzele de anghinare îți protejează, de asemenea, ficatul – cum spuneam încă de la început –, de substanțele chimice cu efect nociv, precum pesticide sau poluanți.

Sper că te-am convins că frunzele de anghinare merită să facă parte din obiceiurile care te vor proteja de orice afecțiuni ale ficatului.

Citește și: Anghinare: beneficiile sale greu de contestat

Citește și: Anghinarea – să facem cunoştinţă cu această plantă minunată!

Citește și: Anghinarea, arma secretă împotriva colesterolului mărit

Sursă: De la Forêt, R., Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, Ed. Paralela 45, 2019

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia