Beneficii ascunse ale reflexoterapiei

Reflexoterapia este o metodă alternativă de vindecare, care poate oferi beneficii pentru sănătate.
  • Publicat:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Foot massage, reflexology and podiatrist at luxury spa for woman feet stress relief, muscle relax t.

Reflexoterapia sau reflexologia este o metodă straveche de masaj, care a început să fie practicată pentru prima dată în urmă cu secole, în întreaga lume, pentru a trata o varietate de simptome și afecțiuni legate de sănătatea fizică și emoțională.

„Reflexologia este un tip de terapie care se concentrează pe aplicarea diferitelor niveluri de presiune în anumite puncte ale piciorului. Există cercetări limitate asupra reflexologiei, dar se crede că diferite părți ale piciorului se corelează cu anumite zone ale corpului.”, spune Victoria Bodner, masaj terapeut autorizat la Cleveland Clinic.

Nu doar tălpile sunt folosite pentru masajul reflexogen, ci și palmele și urechile. În aceste zone există puncte corelate cu organele și sistemele din corp.

Cum se practică reflexoterapia

Reflexoterapia se concentrează pe punctele de presiune specifice de pe tălpi, palme sau urechi, care, conform teoriilor de reflexologie, se corelează cu durerea sau alte simptome din diverse părți ale corpului. Aceste puncte sunt precum hărțile, care arată la nivelul cărui sistem sau organ există tensiune reziduală.

Totuși, specialiștii atrag atenția asupra gradului de vindecare a terapiei reflexogene. Este important de reținut faptul că cercetările actuale în reflexologie sunt limitate, iar studile privind eficacitatea terapiei sunt în continuă desfășurare.

Beneficii ale reflexoterapiei

1. Poate ajuta la ameliorarea durerii

Relaxarea profundă și odihna induse de această practică pot duce la ameliorarea durerii, potrivit studiului publicat în Journal of Special Operations Medicine din 2018.

De la durerile premenstruale, până la durerile cronice de spate, reflexologia și-a dovedit eficacitatea, se arată în studiul menționat mai sus.

2. Sănătatea mentală se poate îmbunătăți

Se presupune că reflexologia induce relaxarea, iar unele cercetări sugerează că aceasta poate avea un beneficiu direct asupra sănătății. Potrivit unor cercetări, reflexoterapia aduce o îmbunătățire semnificativă în cadrul persoanelor cu depresie, anxietate și îmbunătățește semnificativ calitatea somnului.

De exemplu, un studiu a analizat efectele reflexologiei la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de bypass coronarian, o procedură menită să trateze boala coronariană. În zilele următoare procedurii, un grup de participanți a primit reflexoterapie la picior, pe talpa stângă, pentru 20 de minute, timp de patru zile. Celălalt grup a avut parte de o frecție ușoară a picioarelor cu ulei, timp de un minut. Participanții au fost evaluați pentru anxietate atât înainte, cât și după tratamente. Rezultatele au arătat că reflexologia a fost asociată cu o scădere semnificativă a anxietății, ceea ce i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că poate fi o terapie de susținere pentru a-i ajuta pe pacienții operați pe inimă care se luptă cu anxietatea.

3. Poate îmbunătăți somnul

Pentru acele persoane care se confruntă cu probleme cu somnul, reflexoterapia poate fi o terapie benefică.

Un studiu efectuat pe 100 de femei aflate la menopauză a constatat că 15 minute de reflexoterapie pe zi timp de trei săptămâni au îmbunătățit semnificativ calitatea somnului.

4. Poate ușura simptomele cauzate de cancer și efectele cauzate de tratamentele specifice

Cancerul și tratamentele împotriva cancerului au un impact major asupra sănătății fizice și mentale a pacientului. Reflexoterapia poate ajuta pacienții oncologici să facă față efectelor adverse ale tratamentelor, iar durerea provocată de acestea să fie diminuată.

5. Poate ușura problemele digestive

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) avertizează că în prezent există prea puține dovezi pentru a determina dacă reflexologia este un tratament eficient pentru sindromul colonului iritabil (IBS). Dar unele cercetări limitate au descoperit că poate ajuta la anumite simptome digestive, în primul rând constipația.

Reflexologia a fost practicată în culturi din întreaga lume de mii de ani, iar astăzi este folosită ca terapie complementară pentru numeroase afecțiuni. Deși este considerată, în general, o metodă sigură și cu risc scăzut, asigurați-vă că discutați cu un medic înainte de a începe ședințele de reflexologie, pentru a vă susține sănătatea și bunăstarea generală.

 

Surse externe:

https://www.everydayhealth.com/integrative-health/potential-health-benefits-of-reflexology/

https://www.nccih.nih.gov/health/reflexology

https://www.researchgate.net/publication/329811436_The_Benefits_of_Reflexology_for_the_Chronic_Pain_Patient_in_a_Military_Pain_Clinic

Sursă foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet