Când este indicat un bypass aortocoronarian și care sunt avantajele intervenției?

  • Publicat:
Când este indicat un bypass aortocoronarian și care sunt avantajele intervenției?

Bypassul aortocoronarian este o intervenție complexă de chirurgie cardiovasculară. Chirurgul realizează o cale alternativă de circulație a sângelui la nivelul inimii, prin intermediul unui graft, asigurând astfel revascularizarea cordului. În acest fel, pot fi prevenite complicațiile severe, precum un infarct miocardic, operația având un rol esențial în prelungirea supraviețuirii pacienților cu ischemie cardiacă severă, care nu pot fi tratați minim invaziv prin angioplastie coronariană.

Conform ghidurilor internaționale, tratamentul chirurgical prin bypass coronarian este indicat persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică în stadiu avansat, cu stenoză care afectează peste 50% din artera descendentă sau din trunchiul comun stâng, dar și în cazul ischemiei cardiace cu leziuni tricoronariene. Operația poate fi indicată și pacienților care au suferit un infarct miocardic acut, pentru a preveni recidiva complicației.

Spre deosebire de angioplastia coronariană, care este o intervenție minim invazivă, operația de bypass aortocoronarian implică riscuri mai mari, dar este singura soluție pentru supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu stenoze coronariene severe sau care au mai multe artere coronare afectate de ischemie.

Calitatea graftului folosit pentru a realiza bypassul este esențială pentru succesul procedurii. Astfel, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, graftul poate fi arterial sau venos, fiind realizat dintr-un fragment de vas de sânge prelevat de la pacient. Chirurgul va folosi acest graft pentru a devia circulația sângelui la nivelul cordului, ocolind astfel zona îngustată din artera coronară. Chirurgul va decide care este cel mai potrivit tip de graft, în funcție de comorbiditățile pacientului, pentru a obține rezultate optime în urma intervenției.

De cele mai multe ori, operația de bypass coronarian se efectuează prin deschiderea sternului, cu anestezie generală, intubație orotraheală și circulație extracorporală. În anumite cazuri atent selecționate, chirurgul poate realiza intervenția prin abord minim invaziv, adică prin minitoracotomie stângă sau prin chirurgie endoscopică.

Abordul minim invaziv asigură numeroase avantaje pentru pacient: risc redus de complicații, durată mai scurtă de spitalizare și o recuperare mai rapidă. Chirurgul va decide care este cel mai indicat tip de intervenție, după o evaluare atentă a fiecărui caz în parte. Pentru succesul procedurii și obținerea celor mai bune rezultate pe termen lung, sunt foarte importante experiența echipei chirurgicale și dotarea spitalului în care se desfășoară intervenția.

La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile de bypass aortocoronarian sunt efectuate într-un bloc operator complet digitalizat, dedicat procedurilor cardiovasculare. Pacienții primesc asistență medicală avansată la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, de asemenea complet digitalizată, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență.

În funcție de indicația stabilită, echipa chirurgicală realizează bypass coronarian prin sternotomie, prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică. Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipamente medicale de ultimă generație, ca aparatura endoscopică 3D și 4K.

Atunci când este recomandat tratament endovascular pentru revascularizarea cordului, pacienții beneficiază de angioplastie coronariană, realizată în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din țară dotat cu două angiografe performante Philips Azurion 7.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum decurge o cură de radioterapie?
Cum decurge o cură de radioterapie?
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan
Recomandări: