Ce să faci dacă sare ulei încins pe piele. Remedii pentru arsuri cu ulei

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce să faci dacă sare ulei încins pe piele. Remedii pentru arsuri cu ulei
Ce să faci dacă sare ulei încins pe piele. Remedii pentru arsuri cu ulei. Foto: Shutterstock

Arsurile cauzate de ulei încins sunt foarte frecvente în bucătărie. E suficientă o clipă de neatenție și stropii fierbinți de ulei pot ajunge pe piele, cauzând roșeață și o durere puternică. Ce putem face într-o astfel de situație?

Deși există nenumărate remedii auzite în popor – ba că se pune ulei pe rană, ba sare, ba albuș de ou, ba pastă de dinți ori oțet -, arsurile cauzate de uleiul încins trebuie tratate complet diferit.

Citește și: Manevra Heimlich, cea mai simplă metodă de a salva viața în caz de sufocare cu un obiect străin (video)

Află mai jos ce remedii pentru arsuri cu ulei sunt cu adevărat eficiente și sigure. Ține cont însă că în cazul arsurilor profunde, care afectează o zonă mai mare de piele, trebuie să te adresezi rapid serviciului de urgență!

Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă ți-a sărit ulei încins pe piele

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te îndepărtezi de sursa de căldură și să oprești focul, astfel încât să nu riști să fii din nou stropit cu ulei încins.

Apoi ține mâna (sau partea corpului atinsă de uleiul încins) sub jet de apă rece, timp de câteva minute – atenție, nu se ține mâna în apă cu gheață!

O altă variantă este să aplici pe arsură comprese sterile îmbibate în apă rece.

Nu pune pe rană comprese uscate – materialul se poate lipi de piele sau fibrele se pot infiltra în rană, cauzând infecții!

Odată „răcorită” arsura, inspectează rana pentru a vedea dacă este fezabil să apelezi la remedii pentru arsuri cauzate de ulei sau e nevoie să te adresezi medicului.

Citește și: Ce şanse avem să ne revenim în urma arsurilor?

De cele mai multe ori, arsurile cauzate de ulei încins nu sunt mari și pot fi tratate acasă. În schimb, arsurile cu dimensiunea mai mare (peste 5 centimetri) trebuie tratate în cabinetul unui medic pentru a preveni complicațiile.

Dacă arsura este profundă și acoperă o zonă mare de piele (pe față, mâini, trunchi, articulații, picioare, zona genitală etc.) apar la scurt timp simptome precum roșeață intensă și vezicule (bășici pline cu lichid). Atenție, bășicile nu trebuie sparte, există risc de apariție a unei infecții!

Și în acest caz, nu este indicat să apelezi la remedii pentru arsuri cu ulei, ci să te adresezi medicului.

Citește și: Cum se acordă primul ajutor în caz de electrocutare

Remedii pentru arsuri cu ulei: ce pastile iei pentru durere

Dacă arsura cauzată de ulei încins îți provoacă durere chiar și după ce ai aplicat compresele reci, poți lua pentru calmarea acesteia un analgezic (ex: ibuprofen) și un antiinflamator (ex: aspirină). Această combinație ajută de asemenea la reducerea tumefacției (umflăturii) și a roșeții.

De altfel, aspirina este un bun remediu și în caz de dureri sau inflamații cauzate de arsurile solare.

Remedii pentru arsuri cu ulei: vaselină sau gel de aloe vera

Varianta ideală pentru arsuri cauzate de ulei încins este vaselina cosmetică aplicată pe rană, după parcurgerea primei etape: compresele reci și uscarea pielii. Un strat subţire de vaselină păstrează umezeala în piele şi aerul şi bacteriile în afara leziunii.

De altfel, vaselina este un remediu și pentru vindecarea buzelor uscate. Medicii recomandă adeseori vaselina drept emolient pe timpul iernii deoarece este mai densă şi păstrează mai bine umiditatea decât o fac alte loţiuni obişnuite.

Citește aici mai multe despre beneficiile vaselinei cosmetice. 

Dacă nu ai la îndemână vaselină, poți aplica pe pielea arsă de ulei puțin gel de aloe vera. Acesta hidratează pielea rapid și eficient.

De asemenea, aloe vera reduce inflamațiile produse de dermatită, arsuri solare sau alte afecțiuni inflamatorii și are proprietăți de calmare. Planta conține compuși antiinflamatori numiți aloini, care încurajează vindecarea pielii cu arsuri.

O altă variantă este mierea aplicată în strat subțire pe rana superficială. Aceasta are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, ajutând astfel la ameliorarea roșeții și a durerii, precum și la reducerea riscului de infecții sau eventuale cicatrici.

Cremă pentru arsuri cu ulei

În farmacii există mai multe produse tip cremă, unguent, gel sau spray pentru arsuri, pe care farmacistul le poate recomanda.

Nu aplica pe rana superficială creme sau diverse soluții cu antibiotice sau corticosteroizi, deoarece pot apărea reacții alergice și, mai mult, pot împiedica vindecarea pielii. Antibioticele (din soluții topice) sunt indicate doar dacă rana cauzată de arsură este suprainfectată.

De asemenea, evită să te scarpini în zona arsă. Pe măsură ce rana se vindecă apar mâncărimile, care sunt temporare și normale și semnalează faptul că celulele „lucrează” pentru refacerea țesutului. Dacă te scarpini agresiv există riscul să îți înrăutățești situația prin introducerea unor bacterii care provoacă infecții.

Gelul de aloe vera este un bun remediu pentru aceste mâncărimi survenite pe fondul reparării țesuturilor.

Află aici mai multe despre beneficiile aloe vera.

Leacuri băbești de evitat în caz de arsuri cauzate de ulei încins

Nu este indicată aplicarea unor remedii pentru arsuri precum uleiul, untul, albușul de ou, oțetul sau pasta de dinți. În caz contrar, arsura se poate agrava și crește riscul apariției unei infecții care împiedică vindecarea pielii.

În mod normal, o arsură cauzată de ulei încins se vindecă în 2-3 săptămâni, respectând indicațiile de mai sus. Dacă apar semne precum febră crescută (peste 38 grade Celsius), secreții purulente urât mirositoare, roșeață pronunțată, umflături, durere care nu trece cu pastile sau umflarea ganglionilor limfatici, adresați-vă de urgență unui medic, deoarece indică existența unei infecții.

Surse: mayoclinic.org, nhs.uk, medlineplus.gov, redcross.org.uk

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: