Manevra Heimlich, cea mai simplă metodă de a salva viața în caz de sufocare cu un obiect străin (video)

În fiecare an, conform statisticilor multe persoane mor sufocate din cauza unor corpi străini care le blochează căile respiratorii. Astfel, sufocarea este a patra cauză principală de deces accidental. Trebuie să știți că există o tehnică simplă cu ajutorul căreia puteți să salvați viețile celor care se sufocă din cauza corpilor străini. Iată tot ce trebuie să știi despre Manevra Heimlich.
  • Publicat:

Manevra Heimlich este o procedură simplă, dar extrem de importantă, care poate salva viața cuiva în caz de sufocare prin blocarea gâtului (esofagului) cu un obiect străin. Această manevră poartă numele medicului american Henry Heimlich, care a dezvoltat-o în anii ’70 pentru a ajuta la salvarea vieții celor care s-au înecat cu un obiect.

La început, manevra Heimlich nu a fost acceptată de comunitatea medicală, metoda de lovire pe spate rămânând cel mai popular tratament de prim ajutor pentru sufocare timp de încă zece ani. În cele din urmă, această manevră a fost acceptată pentru utilizarea la adulții conștienți. Dacă cineva s-a înecat cu un obiect străin, în continuare, se recomandă aplicarea a 5 lovituri pe spate la nivelul omoplatilor, iar dacă acestea nu au fost eficiente se trece la aplicarea manevrei Heimlich.

În acest articol, vom discuta despre ce este manevra Heimlich, cum funcționează, când și cum se aplică corect și cine nu ar trebui să o primească.

Ce este și cum funcționează Manevra Heimlich

Manevra Heimlich este o tehnică de prim ajutor utilizată în cazul în care o persoană se confruntă cu sufocarea ca urmare a faptului că gâtul/traheea s-au blocat din cauza unor obiecte străine precum alimente, jucării, etc. Această manevră mai este denumită sub numele de „presiuni abdominale” și poate fi aplicată atât pe adulți, cât și pe copii, cu excepția sugarilor.

Manevra Heimlich constă în aplicarea unei presiuni puternice în zona abdominală a persoanei care se sufocă, astfel încât aerul încă existent în corp să iasă din plămâni și să impingă obiectul străin afară.

Cum se aplică corect Manevra Heimlich, explicații pas cu pas

Pentru a aplica corect această manevră, urmați următorii pași:

  1. Faceți persoana să se ridice în picioare și poziționați-vă în spatele ei. Înclinați persoana puțin înainte și aplicații cinci lovituri pe spate, între omoplați cu podul palmei.
  2. Puneți-vă brațele în jurul abdomenului persoanei. Faceți un pumn cu o mână, cu degetul mare înăuntru, și strânge-ți strâns cealaltă mână în jurul pumnului.
  3. Puneți partea cu degetul mare a pumnului chiar sub cutia toracică și la aproximativ 5 cm deasupra buricului. Încheietura degetului mare (strâns în pumn) fiind punctul de contact cu abdomenul persoanei.
  4. Având pumnul prins cu cealaltă mână împingeți-l rapid și cu putere în interior și în sus în același timp, de cinci ori.
  5. Repetați această manevră până când obiectul este dislocat (expulzat) sau persoana poate respira sau tuși singură.

Când se aplică Manevra Heimlich?

Manevra Heimlich se aplică în cazul unei situații de urgență în care o persoană suferă de sufocare, adică nu poate respira din cauza unui obiect străin blocat în gât sau trahee. Aceasta este o manevră de prim ajutor și trebuie aplicată cât mai curând posibil pentru a preveni consecințele grave sau chiar moartea. Este important să se acționeze rapid și eficient într-un astfel de caz.

Sufocarea poate fi o situație de urgență foarte gravă și necesită o intervenție rapidă. Uneori, o persoană care se sufocă poate începe să facă semne prin gesturi sau prin sunete specifice, însă, în alte cazuri, persoana poate fi incapabilă să comunice și să ceară ajutor.

Manevra Heimlich poate fi efectuată la copii, dar dacă copilul are mai puțin de 5 ani sau cântărește mai puțin de 45 de kilograme, metoda ar trebui să fie ușor modificată. Salvatorul trebuie să îngenuncheze în spatele copilului pentru a ajunge la nivelul lor. Apoi, ar trebui ca  împingerile abdominale pe care le aplică să fie mai puțin puternice decât necesită manevra tipică Heimlich.

Persoanele obeze sau femeile însărcinate primi manevra Heimlich într-un mod ușor alterat. În loc de împingere pe abdomen, împingurile ar trebui să fie plasate la baza sternului.

Manevra Heimlich când ești singur – cum se face asupra propriei persoane

Dacă sunteți singur, v-ați înecat cu ceva și vă sufocați, puteți încerca să eliberați obiectul respectiv efectuând manevra Heimlich asupra corpului dvs urmând acești pași:

  1. Faceți un pumn cu o mână, cu degetul mare în interior, și pune-l chiar deasupra buricului (la aprox 5 cm).
  2. Prindeți pumnul cu cealaltă mână și împingeți-l rapid și cu putere în interior și în sus în același timp. Efectuați aceste împingeri abdominale de 5 ori.
  3. Repetați acest proces până când obiectul este eliberat din blocaj și puteți respira sau tusi singur.
  4. Puteți încerca, de asemenea, să vă aplecați peste o balustradă, un scaun sau marginea mesei. Apoi, să împingeți brusc și rapid zona abdominală superioară de margine.

Cine nu ar trebui să primească Manevra Heimlich?

Manevra Heimlich nu ar trebui să fie aplicată la sugari și, de asemenea, nu este recomandată în cazul unei persoane care este inconștientă. În cazul în care o persoană este inconștientă, se recomandă efectuarea resuscitării cardio-pulmonare (CPR) în locul manevrei Heimlich.

Care sunt riscurile manevrei Heimlich?

Manevra Heimlich este considerată o metodă sigură și rapidă de a salva vieți. Nu trebuie să aveți cunoștințe medicale avansate pentru a efectua manevra Heimlich, dar ajută să aveți un curs de prim ajutor efectuat.

Este important să se țină cont de pașii procesului și aceștia să se efectueze corect, deoarece aplicarea greșită a manevrei poate cauza leziuni grave la nivelul abdomenului sau al pieptului și poate agrava starea de sănătate a celui aflat în suferință.

Problemele pot apărea dacă obiectul străin nu este îndepărtat după primul set de împingeri abdominale. Cele mai frecvente complicații ale manevrei Heimlich sunt coastele rupte și rupturi/găuri în tractul gastrointestinal. Pot apărea și alte complicații abdominale mai rare, dar într-o situație de viață sau de moarte, efectuarea manevrei Heimlich este totuși recomandată.

Surse: my.clevelandclinic.org, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandări: