Medicamente care usucă gura, pătează dinții și ne lasă cu un gust metalic

  • Publicat:
Medicamente care usucă gura, pătează dinții și ne lasă cu un gust metalic
Sursa foto: Shutterstock

Multe persoane obișnuiesc să ia medicamente pentru orice disconfort fizic, fie că au o rețetă de la medic sau că le procură din proprie inițiativă. Consumul unor astfel de medicamente ne poate scăpa de dureri, dar, pe de altă parte, poate avea efecte secundare neplăcute, multe dintre ele manifestându-se la nivelul cavității orale.

Toți pacienții cu boli cronice au, în general, un regim alimentar bine pus la punct, „asezonat” cu multe medicamente care usucă gura.

Medicul stomatolog Sorina Stroe explică ce efecte au medicamentele asupra sănătății orale.

Medicamente care usucă gura. Categorii de pacienți la risc să dezvolte xerostomie

Printre principalele efecte secundare ale medicamentelor se numără scăderea fluxului salivar care dă acea senzație de gură uscată.

Xerostomia este des întâlnită în urma tratamentelor cu antihistaminice sau decongestionante administrate în răceli sau alergii, a tratamentelor pentru hipertensiune arterială, a celor diuretice, antidepresive sau anticolinergice (utilizate în cazurile de incontinență urinară), tratamentelor pentru boala Parkinson, radio- și chimioterapie, explică medicul stomatolog.

De ce este saliva importantă pentru sănătatea orală? În primul rând pentru că ea are un rol protector asupra dinților, în fața atacului carios. Scăderea fluxului secundar vine de multe ori „la pachet” cu multe efecte secundare neplăcute precum:

  • halitoză (respirația urât mirositoare)
  • senzație de disconfort
  • predispoziție la apariția cariilor
  • dificultate de a purta proteze dentare
  • probleme la înghițire și vorbire

Aceste simptome pot adesea să fie însoțite și de altele, de asemenea, neplăcute, cum ar fi:

  • gât și nas uscat
  • usturimi/dureri de limbă, buze, gură din cauza uscăciunii
  • alterări ale gustului
  • sete constantă
  • uscăciune la nivelul ochilor și al pielii
  • alergii cutanate
  • dureri articulare

Având în vedere motivele apariției xerostomiei, ea este mai frecvent întâlnită în rândul adulților de vârsta a treia, 1 din 5 oameni fiind afectat, conform statisticilor.

Trebuie să ne anunțăm medicul dacă luăm aspirină!

Alte simptome neplăcute ale tratamentelor medicamentoase pot fi sângerările anormale în cazul intervențiilor stomatologice. De aceea este foarte important să anunțați medicul stomatolog dacă sunteți în tratament cu anticoagulante sau aspirină atunci când se plănuiește orice fel de manoperă care poate produce sângerare, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Alte efecte secundare ale medicamentelor

Pot să apară, de asemenea, diferite modificări la nivelul gingiei, de tipul inflamațiilor, ulcerațiilor sau decolorărilor ale țesuturilor moi ce pot fi date de anticoncepționale, tratament imunosupresor, tratamentul pentru hipertensiune arterială, chimioterapie etc.

„Hiperplazia gingivală reprezintă modificarea de volum a gingiei prin creșterea acesteia și este cauzată cel mai frecvent de medicația antiepileptică, tratamentul de imunosupresie, betablocantele din tratamentele cardiologice.

Afecțiunea denumită „limba neagră păroasă” este dată cel mai des de încărcătura bacteriană de la nivelul limbii, consumul în exces de produse pe bază de tabac și cofeină.

Colorațiile dentare pot să apară în urma folosirii apelor de gură sau a administrării tratamentelor pe bază de fier.

Modificările de gust pot fi și ele cauzate de tratamentele medicamentoase. Spre exemplu, gustul metalic poate să apară din pricina tratamentelor cardiologice, a folosirii patch-urilor cu nicotină.

Apariția cariilor este favorizată de medicamentele dulci care conțin zaharuri.

Infecțiile cu ciuperci de tip candida, care cauzează apariția candidozei bucale, poate să apară în urma administrării unor tratamente cu antibiotice”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Medic stomatolog: Am avut mulți pacienți care nu făcuseră niciodată un detartraj
Sursa foto: Facebook Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân