Incontinența urinară – soluții de tratament

Dr. Laura Panait vorbește despre tratamentele cele mai de succes în cazurile de incontinență urinară.
  • Publicat:
Incontinența urinară – soluții de tratament
Ce soluții există pentru a scăpa de incontinența urinară? Foto: Shutterstock

Incontinența urinară înseamnă pierderea involuntară de urină, mai ales în timpul unor eforturi fizice cum ar fi: urcatul scărilor, alergatul, tuse, strănut. ”Așadar este un simptom care se manifestă în urma contracturii musculaturii abdominale la persoanele cu afecțiuni ale vezicii urinare” explică dr. Laura Panait, medic de familie cu competență ultrasonografie generală. Gravidele, proaspetele mame, femeile aflate la menopauză, persoanele în vârstă sunt predispuse la incontinență urinară. Am aflat cum se pot trata cazurile de incontinență urinară atât prin exerciții fizice cât și prin soluții chirurgicale.

CSÎD: Ce soluții tip exerciții fizice sunt necesare pentru a ține sub control incontinența urinară?

Dr.  Laura Panait: Încă din anul 1940 au fost menționate în literatura medicală exercițiile Kegel, descoperite de medicul ginecolog Arnold Kegel.

CSÎD: Cum funcționează exercițiile Kegel?

Dr. Laura Panait: Aceste exerciții ajută la întărirea musculaturii pelvisului, astfel se obține o mai bună susținere a organelor de la acest nivel. Sunt serii de contractări și relaxări ale acestor mușchi care cresc tonusul muscular.

Ce presupune slingul uretral – soluție împotriva incontinenței urinare

CSÎD: Ce soluții chirurgicale sunt de folos pentru incontinența urinară?

Dr. Laura Panait: Sling uretral – această procedură presupune corectarea ”gâtului vezicii urinare” cu material sintetic sau porțiuni de piele recoltată de la pacient

Ridicarea/ suspensia „gâtului vezicii urinare”

Realizarea unui sfincter artificial în jurul gâtului vezicii urinare. Această procedură este aplicată mai frecvent la bărbați.

După circa o lună pacienții se recuperează în urma intervențiilor chirurgicale pentru corectarea gâtului vezicii urinare

CSÎD: Cât timp durează recuperarea după intervențiile chirurgicale pentru corectarea incontinenței urinare?

Dr. Laura Panait: După aceste intervenții pacienții se refac destul de repede fiind necesară doar o perioadă de 4-6 săptămâni în care se evită efortul fizic.

CSÎD: Cum să se pregătească pacienta pentru această intervenție?

Dr. Laura Panait: Medicul curant stabilește investigațiile necesare fiecărui pacient în parte în funcție de vârstă și dacă există boli asociate, mai ales în cazurile în care anestezia generală este necesară.

Dr. Laura Panait, medic de familie, foto arhivă
Dr. Laura Panait, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân