Bărbații obezi, predispuși la infertilitate. Ce este de făcut pentru a crește șansele de a avea un copil

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, ne explică ce pot face bărbații obezi să crească șansele de a concepe un copil.
  • Publicat:
Bărbații obezi, predispuși la infertilitate. Ce este de făcut pentru a crește șansele de a avea un copil
Foto: shutterstock / Bărbații obezi, predispuși la infertilitate. Ce este de făcut pentru a crește șansele de a avea un copil

Obezitatea în continuă creștere la nivel mondial are numeroase efecte negative asupra sănătății. Printre aceste efecte se numără și infertilitatea la bărbați, cauzată de scăderea nivelului de testosteron, după cum arată studiile de specialitate.

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, ne explică rezultatul acestor studii și de ce este important să acționăm cât mai rapid atunci când depășim pragul obezității pentru a reveni la o greutate normală și a elimina riscurile legate de starea de sănătate.

„Specialiștii de la Facultatea de Medicină și Științe Medicale de la Universitatea din Copenhaga au realizat chiar anul acesta un studiu care leagă obezitatea de infertilitate la bărbați. Asta în contextul în care și infertilitatea devine o problemă din ce în ce mai des întâlnită în ultimii ani. Concluzia, pe înțelesul tuturor, este una foarte simplă. Bărbații care suferă de obezitate își pot dubla numărul de spermatozoizi dacă slăbesc și mențin în timp rezultatele. Calitatea lichidului seminal se îmbunătățește astfel considerabil, iar șansele de a concepe un copil cresc foarte mult”, declară Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Ce pot face bărbații obezi pentru a crește șansele de concepere a unui copil?

„Acest studiu de care vorbim, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și Spitalul Hvidvore, a fost publicat de Human Reproduction. A inclus 56 de bărbați cu obezitate, cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani și cu un indice de masă corporală (IMC) de 32-43. Acesta a demonstrat că bărbații care suferă de obezitate își îmbunătățesc calitatea materialului seminal dacă slăbesc și mențin apoi această pierdere în greutate. Bărbații care au pierdut în medie 16,5 kilograme a crescut concentrația de spermatozoizi cu 40% la opt săptămâni de la această pierdere în greutate. Cei care s-au menținut, s-au bucurat de rezultate. Cei care au acumulat apoi din nou kilogramele pierdute, nu. Se știe că șansele de obținere a unei sarcini cresc considerabil în cazul unui număr mai mare de spermatozoizi. Așadar, pierderea în greutate și mai apoi menținerea sunt cele care fac diferența”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce este operația de micșorare a stomacului

„Denumită Gastric Sleeve, cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masă corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare. Pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces, bineînțeles, și dacă urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”