Ai dureri articulare? Un medic ortoped și un nutriționist îți spun ce să faci și ce să mănânci

Când se produc schimbările de temperatură este indicat să se adopte câteva măsuri care pot ajuta la prevenirea durerilor articulare.
  • Publicat:
Ai dureri articulare? Un medic ortoped și un nutriționist îți spun ce să faci și ce să mănânci
Foto Shutterstock

Durerile articulare trebuie investigate la medicii specialiști. Însă contează și conduita și alimentația pentru a ține durerile articulare sub control. Chirurgul ortoped Tarek Nazer și nutriționistul Wasim Nazer vin cu sfaturi utile.

 

CSÎD: Care sunt afecțiunile cele mai frecvente care provoacă dureri la nivelul articulațiilor?

Dr. Nazer Tarek: Durerile articulare pot ascunde afecțiuni cauzate de deteriorarea cartilajului cu apariția artrozei sau afecțiuni precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică, Lupusul, Boala Paget sau multe altele.

Faceți mișcare pentru a ține articulațiile în formă bună

CSÎD: Cum se pot calma durerile articulare cauzate de vreme?

Dr. Nazer Tarek: Când se produc schimbările de temperatură este indicat să se adopte câteva măsuri care pot ajuta la prevenirea durerilor articulare. Este necesar să se mențină corpul cald, de aceea trebuie sa se îmbrace cât mai bine cand se iese afară, sa se poarte șosete mai groase, mănusi și colanți sau dresuri sau să se folosească o orteză specială pe articulația sensibilă.

De asemenea, la fel de importantă este efectuarea mișcării articulațiilor, pentru a le impiedica să devina tensionate sau rigide și nu în ultimul rând să se țină cont si de odihna.

Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped

CSÎD: Care este importanța alimentației în durerile articulare? Joacă un rol în prevenirea durerilor?

Wasim Nazer: Alimentația echilibrată și un stil de viață sănătos cu păstrarea unei greutăți normale, au o importanță foarte mare pentru articulații.  O alimentație bogată în vitamine, minerale, grăsimi esențiale și alimente cu proprietăți antiinflamatoare ajută la reducerea durerilor și inflamației articulațiilor.

Dieta pentru oase

CSÎD: Care sunt cele mai indicate alimente pentru a preveni durerile articulare?

Wasim Nazer: Într-adevăr sunt anumite alimente care ne pot ajuta să avem articulații sănătoase, printre acestea se enumeră peștele bogat în Omega 3 care reduce inflamația articulațiilor, cerealele integrale, nucile, fasolea, caju care sunt bogate în magneziu și susțin densitatea osoasp. Broccoli, spanacul, ardeiul sau kiwi care sunt bogate în vitamina C și ajută la formarea colagenului, o componentă importantă a cartilajului, ligamentelor și articulațiilor.

CSÎD: Ar putea ajuta și vitamina D pentru oase?

Wasim Nazer: Da, este important să adoptăm o dietă bogată în calciu și vitamina D care au un rol important în prevenția osteoporozei. De reținut este faptul că o greutate crescută duce la suprasolicitarea articulațiilor și oaselor, care în timp afectează cartilajul și are ca rezultat producerea inflamațiilor.

Wasim Nazer, foto arhiva
Wasim Nazer, nutriționist
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”