Ai grijă de dinți, ca să nu ai probleme cu inima! Ce impact negativ are boala parodontală asupra inimii și creierului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai grijă de dinți, ca să nu ai probleme cu inima! Ce impact negativ are boala parodontală asupra inimii și creierului
Sursa foto: Shutterstock

Nedescoperită la timp și tratată corespunzător, boala parodontală nu doar că are drept consecință pierderea dinților, ci poate cauza și probleme de sănătate grave.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică care este legătura dintre această afecțiune orală și bolile cardiovasculare sau cele mintale:

În ultimii ani au fost făcute tot mai multe studii cu privire la prevalența bolilor cardiace și mintale în cazul pacienților care suferă de boala parodontală. Concluziile studiului pe care l-am citit cel mai recent, realizat de Universitatea din Birmingham, au fost că pacienții cu boală parodontală au fost cu 37% mai predispuși să dezvolte afecțiuni mintale și cu 18% mai predispuși la boli cardiovasculare.

Igiena orală deficitară, printre principalele cauze

Din păcate, igiena orală deficitară este încă extrem de comună la nivel mondial.

„Legătura dintre boala parodontală și bolile cardiovasculare este că în boala parodontală avem de-a face cu o inflamație sistemică și, în consecință, un răspuns imun care crește riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare.

De asemenea, agenții patogeni din interiorul cavității orale, prin circuitul sanguin, pot ajunge în plăcile de aterom de la nivelul pereților vaselor de sânge, creând și acolo un răspuns imun inflamator”, adaugă medicul stomatolog.

Boala parodontală predispune la anxietate și depresie

Pacienții cu boală parodontală sunt mai predispuși la stări de anxietate și chiar la depresie. Fumatul, prin asociere, nu face decât să înrăutățească această situație.

Teama de a merge la medicul stomatolog, asociată cu boala parodontală și anxietatea, va determina pacienții să evite complet mersul la dentist. Asta atrage după sine consecințe negative. Vorbim despre agravarea problemelor deja existente și accelerarea progresiei bolii parodontale. Bineînțeles, nici anxietatea nu se va regla pe acest fond.

„Întotdeauna trebuie să încercăm să prevenim înainte de a fi cazul să tratăm. Și dacă este nevoie de tratament, e important să abordăm căile de tratament din prima etapă, imediat ce am descoperit o problemă. Amânarea nu aduce după sine decât scăderea calității vieții, înmulțirea problemelor pe diverse planuri și, bineînțeles, creșterea costurilor și a dificultății planului de tratament”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân