Durerea, un răspuns la nivelul crescut al inflamației în corp. 3 obiceiuri nocive care atrag bolile în viața noastră

  • Publicat:

Nivelul crescut al inflamației din corp este strâns legat de obiceiurile noastre zilnice. Dacă te confrunți des cu dureri reumatice, infecții, probleme digestive sau leziuni pe piele, ia în calcul că la baza acestora poate sta nivelul inflamației, care crește în anumite circumstanțe. 

Este important de menționat însă că inflamația face parte din procesul de vindecare și de multe ori nu este un motiv de îngrijorare. Totuși, atunci când inflamația devine cronică, deci se manifestă pe termen lung (prin simptome pe care le detaliem mai jos), există motive să mergi cât de curând la medic pentru o consultație, deoarece poate exista posibilitatea unei afecțiuni ce necesită tratament.

3 obiceiuri care favorizează inflamația

Lipsa de mișcare este unul dintre principalii factori ai creșterii inflamației în organism. Și acest lucru este valabil inclusiv pentru persoanele slabe!

De multe ori sedentarismul este asociat persoanelor supraponderale, cu un indice de masă corporală peste limită. Însă nivelul inflamației nu ține cont exclusiv de greutatea de pe cântar. Așadar, fie că sunteți slabi sau mai rotofei, riscul să vă confruntați cu inflamații dacă nu faceți exerciții este cam același, adică mare.

Se recomandă efectuarea a minimum 30 de minute de activitate susținută în fiecare zi, plus pauze scurte de mișcare a câte 5 minute pentru fiecare oră petrecută la birou.

O altă cauză a inflamațiilor din corp este alimentația dezechilibrată. Aceasta presupune consum frecvent de alimente tip fast-food, mezeluri, dulciuri, sucuri, mese luate prea rar sau supraalimentarea la ore târzii sau, din contră, înfometarea ori excluderea din dietă a multor categorii de nutrienți cu rol important.

Nu în ultimul rând, de vină pentru nivelul crescut al inflamațiilor poate fi și stresul cronic. Experimentat pe termen lung, stresul produce dezechilibre hormonale care pot favoriza furtuna de citokine proinflamatorii.

Printre tehnicile eficiente de diminuare a stresului se numără: yoga, meditația, respirația profundă, plimbările în natură, masajul relaxant, dansul, aromaterapia, pictura sau orice altă activitate îți face plăcere.

Pe lângă aceste obiceiuri, există anumite afecțiuni care pot crește nivelul inflamației, cum ar fi: artrita reumatoidă, lupus, astm, boala Crohn, colita ulcerativă, bronșita, dermatita, sinuzita sau chiar infecția cu noul coronavirus (COVID-19)

Ce semne dă nivelul crescut al inflamației în corp

Durerea este primul semnal de alarmă pe care ni-l dă corpul când nivelul inflamației este crescut. Pot fi prezente mialgii sau senzație de înțepenire a articulațiilor, precum și sensibilitate la atingere în anumite zone inflamate.

În alte cazuri, durerea poate fi însoțită de febră, mai ales când la mijloc este vorba despre o infecție. Roșeața pielii, umflăturile și oboseala fac și ele parte din „tabloul” inflamator.

Așadar, dacă vă confruntați cu astfel de simptome, nu întârziați vizita la medic pentru un diagnostic corect și încercați să corectați obiceiurile nocive care cresc nivelul inflamației.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”