Legătura dintre tiroidă și depresie. De ce te întreabă medicul psihiatru dacă ai probleme cu tiroida când ai simptome de anxietate sau depresie

  • Publicat:
Legătura dintre tiroidă și depresie. De ce te întreabă medicul psihiatru dacă ai probleme cu tiroida când ai simptome de anxietate sau depresie
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te confrunți cu simptome de depresie sau anxietate și ai făcut cel mai important pas, respectiv cel de a cere ajutor din partea unui medic psihiatru, cu siguranță acesta ți-a adresat, în cadrul primei consultații, următoarea întrebare: „Vă știți cu probleme de tiroidă?”

Aparent, ai spune că tiroida și depresia nu au nimic în comun. Deci de ce această întrebare? Află că bolile de tiroidă au foarte multe în comun cu diverse tulburări de sănătate mintală, mai ales în ceea ce privește depresia sau anxietatea.

Bolile de tiroidă și tulburările mintale

Nu de puține ori, cauza stărilor de neliniște, insomnie și frică nejustificată este la nivelul gâtului, nu în creier. Mai precis în glanda sub formă de fluture de la baza gâtului, care poartă numele de tiroidă.

Astfel, simptome care inițial pot fi puse pe seama depresiei, și tratate în consecință, cu medicamente recomandate de psihiatru, pot persista deoarece cauza, boala de bază nu este țintită. În cazul de față, o problemă cu tiroida.

De aceea e bine să ai un set complet de analize făcut înainte, inclusiv TSH, T3 și T4 – esențiale pentru monitorizarea funcției tiroidiene -, atunci când mergi la psihiatru pentru un tratament care să amelioreze simptomele de depresie sau anxietate.

Aceste manifestări pot fi date de multe ori de o disfuncție tiroidiană, cu precădere de hipertiroidism. Iar această afecțiune trebuie adresată medicului endocrinolog, nu psihiatrului.

Hipertiroidismul constă în producția excesivă de hormoni tiroidieni, care dereglează diverse procese chimice și duc la apariția unor simptome comune cu ale tulburărilor mintale, cum ar fi:

Se estimează că aproape 70% dintre persoanele care suferă de hipertiroidism manifestă simptome de depresie, anxietate și/sau tulburare bipolară.

Însă și hipotiroidismul – sau „tiroida leneșă” – poate fi cauza stărilor de depresie. În cazul unui deficit de hormoni tiroidieni, pot apărea simptome care pot fi sugestive și pentru diagnosticul de depresie, precum:

  • oboseală
  • schimbări bruște de dispoziție
  • lipsă de energie
  • tulburări de memorie
  • tristețe prelungită
  • dificultăți de concentrare, vorbire și de procesare a informațiilor
  • pesimism
  • creștere în greutate

Medicamentele pentru depresie pot afecta funcția tiroidiană

Deși este mai probabil că afecțiunile tiroidei provoacă simptome ale depresiei, decât depresia care duce la aceste afecțiuni, există și situații când tratamentul recomandat de medicul psihiatru poate avea un impact negativ asupra hormonilor tiroidieni.

De exemplu, există o legătură între bolile de tiroidă și utilizarea unor medicamente pentru depresie, anxietate sau tulburare bipolară, scrie healthline.com.

Litiul poate afecta producția de hormoni T3 și T4 de către tiroidă, ceea ce ar putea duce la hipotiroidism.

Unii inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei pot reduce producția de hormoni tiroidieni T4. Dar trecerea la un alt medicament, cum ar fi venlafaxina (o substanță activă cu efect antidepresiv și anxiolitic), poate preveni acest fenomen sau să readucă nivelul hormonilor tiroidieni la normal.

Alte medicamente care pot perturba echilibrul hormonilor tiroidieni sunt: amiodarona, hidrocortizonul hemisuccinat, betametazona, prednisonul, dexametazona, fenobarbitalul, anumite beta-blocante, carbamazepinele, fenitoina, inhibitorii de tirozin-kinază și estrogenul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân