Voredanin, 10 mg / 20 mg / 40 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Atorvastatină
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, pentru a reduce riscul crescut de boală cardiacă
Producător
Actavis hf
Acțiune terapeutică
statine, acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism

Ce este Voredanin şi pentru ce se utilizează

Voredanin face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

Voredanin este utilizat pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, atunci când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă au eşuat. Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, Voredanin poate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard de reducere a colesterolului.

Înainte să utilizaţi Voredanin

Nu luaţi Voredanin

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atorvastatină, la orice medicamente similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului – vezi pct. 6 pentru detalii;
  • dacă aveţi sau aţi avut vreodată boli de ficat;
  • dacă aţi avut rezultate anormale, inexplicabile, ale analizelor de sânge care indică funcţia ficatului;
  • dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace;
  • dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă;
  • dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Voredanin

Următoarele constituie motive pentru care Voredanin este posibil să nu fie indicat pentru dumneavoastră:

  • dacă aţi avut un atac cerebral vascular cu sângerări la nivelul creierului sau dacă aveţi mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente cerebrale vasculare precedente;
  • dacă aveţi probleme ale rinichilor ;
  • dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidism);
  • dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare;
  • dacă aţi avut tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad concentraţia colesterolulului (de exemplu, alte statine sau fibraţi) ;
  • dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic;
  • dacă aveţi antecedente de boală a ficatului;
  • dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Voredanin

  • dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va face analize ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Voredanin, pentru a prevedea riscul de a prezenta reacţii adverse musculare. Riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp (vezi pct 2 „Folosirea altor medicamente”) .

Folosirea altor medicamente

Există anumite medicamente care pot modifica efectul Voredanin sau efectele lor pot fi modificate de către Voredanin. Acest tip de interacţiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente să fie mai puţin eficace. Alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând afectarea musculară importantă, denumită rabdomioliză, descrisă la punctul 4:

  • medicamente utilizate pentru a schimba modul în care acţionează sistemul vostru imunitar, de exemplu, ciclosporina;
  • anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic;
  • alte medicamente care reglează concentraţiile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol;
  • anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu amlodipină, dilitiazem; medicamente care vă reglează ritmul bătăilor inimii, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă;
  • medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc;
  • alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Voredanin, incluzând ezetimibă (care reduce colesterolul), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptivele orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizat pentru arsuri în capul pieptului şi ulcere gastrice şi duodenale), fenazonă (un calmant al durerii) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu);
  • medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Voredanin împreună cu alimente şi băuturi

Pentru instrucţiuni privind utilizarea Voredanin, vezi pct. 3. Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele:

Suc de grepfrut

Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Voredanin.

Alcool etilic

Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament. Pentru detalii, vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când luaţi Voredanin”.

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Voredanin dacă sunteţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă.

Nu luaţi Voredanin dacă vă aflaţi în perioada fertilă, decât dacă utilizaţi metode de contracepţie eficace.

Nu luaţi Voredanin dacă alăptaţi.

Până în prezent, nu s-a dovedit siguranţa utilizării Voredanin în timpul sarcinii şi alăptării. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In mod normal, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi niciun fel de unelte sau utilaje dacă abilitatea de a le folosi vă este afectată de către acest medicament.

Cum să utilizaţi Voredanin

Înainte de începerea tratamentului, medicul vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut în colesterol, pe care trebuie să o menţineţi şi în timpul terapiei cu Voredanin.

Doza uzuală de început pentru Voredanin este de 10 mg o dată pe zi. Această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră, dacă este cazul, până când se ajunge la doza care vă este necesară. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Voredanin este de 80 mg o dată pe zi.

Comprimatele de Voredanin trebuie înghiţite întregi, cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei.

Luaţi întotdeauna Voredanin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durata tratamentului cu Voredanin este determinată de către medicul dumneavoastră.

Va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul Voredanin este prea puternic sau prea slab.

Dacă aţi luat mai mult Voredanin decât trebuie

Dacă luaţi în mod accidental mai multe comprimate de Voredanin (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să luaţi Voredanin

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată, la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Voredanin

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament sau dacă doriţi să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele,Voredanin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, încetaţi să luaţi comprimatele şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

  • Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului şi care pot determina dificultăţi mari la respiraţie
  • Boală gravă însoţită de descuamarea şi umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţie sub formă de pete roz-roşii, în mod special la nivelul palmelor sau tălpilor picioarelor, pete care se pot transforma în vezicule.
  • Slăbiciune musculară, sensibilitate la nivelul muşchilor sau durere musculară şi, în mod special, dacă în acelaşi timp aveţi o stare generală de rău sau aveţi febră. Acestea pot să apară ca urmare a unei distrugeri musculare anormale, care vă poate pune viaţa în pericol şi care poate determina probleme ale rinichilor.

Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

  • Dacă prezentaţi tulburări legate de sângerare sau vânătăi neobişnuite sau neaşteptate. Acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

Alte reacţii adverse posibile la Voredanin

Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100) includ:

  • inflamaţie la nivelul nasului, durere în gât, sângerare nazală;
  • reacţii alergice;
  • creştere a valorilor concentraţiilor zahărului din sânge (dacă aveţi diabet zaharat trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge), creştere a concentraţiei creatin kinazei în sânge;
  • durere de cap;
  • greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree;
  • durere articulară, durere musculară şi durere de spate;
  • testele de sânge pot să arate funcţionarea anormală a ficatului.

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (care afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) includ:

  • anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge(dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge);
  • coşmaruri, insomnie;
  • ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducere a sensibilităţii la atingere sau la durere, modificări ale gustului, pierdere a memoriei ;
  • vedere înceţoşată;
  • ţiuituri în urechi şi/sau cap;
  • vărsături, eructaţii, durere la nivelul abdomenului superior şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului);
  • hepatită (inflamaţie a ficatului);
  • erupţie trecătoare pe piele, erupţie sau mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere în exces a părului ;
  • dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară;
  • oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special la nivelul gleznelor (edem), temperatură crescută ;
  • teste de urină pozitive pentru prezenţa celulelor albe.

Reacţiile adverse rare (care afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000) includ:

  • tulburări de vedere;
  • sângerare sau vânătăi neaşteptate;
  • colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor);
  • rupturi ale tendoanelor.

Reacţiile adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000) includ:

  • o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă, durere sau apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultate la respiraţie, colaps ;
  • pierdere a auzului;
  • ginecomastie (creştere a sânilor la bărbaţi şi femei).

Reacţii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelaşi tip):

  • tulburări sexuale;
  • depresie;
  • probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Voredanin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Voredanin după data de expirare EXP înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a respectivei luni.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Voredanin

  • Substanţa activă este atorvastatina. Fiecare comprimat filmat conţine 10 mg, 20 mg sau 40 mg atorvastatină (sub formă de atorvastatină calcică).
  • Celelalte componente sunt: în nucleu: manitol (E 421), celuloză microcristalină, carbonat de calciu (E 170), povidonă (tip K30), croscarmeloză sodică, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; în film: hipromeloză 6cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000.

Cum arată Voredanin şi conţinutul ambalajului

10 mg: comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 7 mm. 20 mg: comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 9 mm. 40 mg: comprimate filmate, ovale, biconvexe, de culoare albă, cu dimensiuni de 8,2 * 17 mm

Blistere (OPA-Al-PVC/Al): 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 98, 100, 200 (10×20), 500 comprimate filmate.

Flacoane din plastic (PEÎD) cu capac (PEJD): 10, 20, 30, 50, 100, 200 (10×20) comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Labormed Pharma SA

Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucureşti, România

Fabricantul

Actavis hf

Reykjavikurvegi 76-78, IS-220 Hafnarfjorâur, Islanda

Şi

Balkanpharma – Dupnitsa AD 3 Samokovsko Str. Dupnitsa 2600, Bulgaria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Republica Cehă  Voredanin 10 mg, Voredanin 20 mg, Voredanin 40 mg,
Ungaria      Voredanin 10 mg, Voredanin 20 mg, Voredanin 40 mg,
Islanda      Actastatin
Polonia      Voredanin
România    Voredanin 10 mg comprimate filmate, Voredanin 20 mg comprimate filmate, Voredanin 40 mg comprimate filmate

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă