Intârziere menstruaţie
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Trebuie sa faceti un test de sarcina si sa mergeti la un medic ginecolog pentru o consultatie.... citește

Cele mai
Caută în:

STAVRA 10/20/40/80 mg comprimate filmate

Companie: ALKALOID-INT d.o.o.
Cuprins
Ce este Stavra şi pentru ce se utilizează
Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Stavra
Cum să luaţi Stavra
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează Stavra
Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
sus

Ce este Stavra şi pentru ce se utilizează

Stavra aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de statine; acestea sunt medicamente care reglează lipidele (grăsimile).
Stavra se utilizează pentru scăderea grăsimilor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, atunci când un regim alimentar cu conţinut scăzut de grăsimi şi schimbarea stilului de viaţă au eşuat. Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, Stavra poate fi utilizat şi pentru reducerea acestui risc, chiar dacă valorile colesterolului sunt normale. În timpul tratamentului trebuie să continuaţi un regim alimentar standard pentru scăderea colesterolului.

sus

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Stavra

Nu luaţi Stavra
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Stavra sau la orice medicamente similare utilizate pentru scăderea lipidelor (grăsimilor) în sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
- dacă aveţi o boală care afectează ficatul
- dacă aveţi sau aţi avut valori anormale inexplicabile ale analizelor de sânge pentru funcţia hepatică
- dacă sunteţi o femeie care poate avea copii (aflată la vârsta fertilă) şi nu utilizaţi măsuri contraceptive eficace
- dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă
- dacă alăptaţi

Atenţionări şi precauţii
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua STAVRA
- dacă aţi avut anterior un accident vascular cerebral cu sângerare la nivelul creierului, sau dacă aveţi pungi mici cu lichid la nivelul creierului, din cauza unor accidente vasculare cerebrale precedente
- dacă aveţi probleme cu rinichii
- dacă aveţi glandă tiroidă mai puţin activă (hipotiroidism)
- dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile, antecedente personale sau familiale de tulburări musculare
- dacă aţi avut anterior tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad valorile lipidelor (de exemplu alte statine sau medicamente cunoscute sub numele de „fibraţi”)
- dacă consumaţi în mod regulat cantităţi mari de alcool
- dacă aveţi antecedente de boală de ficat
- dacă aveţi vârsta peste 70 ani
Este deosebit de important să verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Stavra
- dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.
Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul vă va efectua analize de sânge înainte şi, posibil, în timpul tratamentului, pentru evaluarea riscului reacţiilor adverse musculare. Se cunoaşte faptul că riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu rabdomioliză (distrugere musculară anormală), creşte în cazul în care anumite medicamente sunt administrate concomitent (vezi punctul 2 „Stavra împreună cu alte medicamente”).
În timp ce vi se administrează acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza strict dacă aveţi diabet zaharat sau dacă prezentaţi un risc de apariţie a diabetului zaharat. Este posibil să prezentaţi un risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute ale zahărului şi lipidelor în sânge, greutate corporală în exces şi valori crescute ale tensiunii arteriale.

Stavra împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Unele medicamente pot modifica efectul Stavra sau acesta poate modifica efectul altor medicamente. Acest tip de interacţiune poate să scadă eficacitatea unuia sau a ambelor medicamente. Alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, inclusiv afecţiuni medicale importante în care apare o distrugere musculară importantă (rabdomioliză), descrisă la punctul 4. Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
- medicamente utilizate pentru a modifica modul în care funcţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină
- anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic
- alte medicamente care reglează valorile lipidelor (grăsimilor), de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol
- unele blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru tratamentul anginei pectorale (durerii de piept) sau al tensiunii arteriale mari, de exemplu amlodipină, diltiazem
- medicamente utilizate pentru reglarea ritmului inimii, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă
- medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir etc.
- alte medicamente despre care se cunoaşte faptul că interacţionează cu STAVRA, inclusiv ezetimib (care scade concentraţia de colesterol), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptive orale, stiripentol (un medicament anticonvulsivant utilizat în tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizată pentru tratamentul senzaţiei de arsură în capul pieptului şi ulcerului peptic), fenazonă (un calmant al durerii) şi antiacide (medicamente care conţin aluminiu sau magneziu)
- sunătoare, o plantă medicinală.

Stavra împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Sucul de grapefruit
Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grapefruit pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grapefruit pot modifica efectele acestui medicament.
Alcool etilic
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timpul tratamentului cu acest medicament.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu luaţi Stavra dacă sunteţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Stavra dacă puteţi rămâne gravidă (dacă vă aflaţi la vârsta fertilă), cu excepţia cazului în care utilizaţi măsuri contraceptive eficace.
Nu luaţi Stavra dacă alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce vehicule. Nu utilizaţi unelte sau utilaje în cazul în care capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.
Stavra conţine lactoză monohidrat
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

sus

Cum să luaţi Stavra

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va stabili un regim alimentar cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să îl menţineţi şi în timpul tratamentului cu acest medicament.
Doza iniţială uzuală de Stavra este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de cel puţin 10 ani. Dacă medicul dumneavoastră consideră necesar, doza poate fi crescută până când vi se administrează cantitatea necesară. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mari. Doza maximă de Stavra este de 80 mg o dată pe zi la adulţi şi de 20 mg o dată pe zi la copii şi adolescenţi.
Comprimatele de Stavra trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de apă, şi pot fi administrate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi.
Durata tratamentului cu Stavra este stabilită de către medicul dumneavoastră.
Vă rugăm să vă adresaţi medicului dacă credeţi că efectul Stavra este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Stavra decât trebuie
Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate de Stavra (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital pentru recomandări.
Dacă uitaţi să luaţi Stavra
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată, la ora potrivită.
Dacă încetaţi să luaţi Stavra
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, opriţi administrarea comprimatelor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la unitatea de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital.
Rare (pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane)
- reacţie alergică gravă care provoacă umflare a feţei, limbii şi gâtului şi care poate determina mari dificultăţi de respiraţie.
- o afecţiune gravă manifestată prin descuamare severă şi umflare a pielii, formare de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţie pe piele cu pete de culoare roz-roşii (pete colorate neuniform), în special la nivelul palmelor şi tălpilor, care se pot transforma în vezicule.
- slăbiciune, sensibilitate sau durere musculară şi, în mod special, dacă aveţi în acelaşi timp o stare generală de rău sau febră; acestea pot să apară ca urmare a unei distrugere anormale a muşchilor (rabdomioliză), care poate pune viaţa în pericol şi care poate determina probleme de rinichi.
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane):
- dacă prezentaţi tulburări legate de sângerări sau vânătăi neaşteptate sau neobişnuite, acestea pot sugera o tulburare la nivelul ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Alte reacţii adverse posibile ale acestui medicament:
Frecvente (pot afecta cel mult 1 din 10 persoane):
- inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală
- reacţii alergice
- creştere a valorilor zahărului în sânge (dacă aveţi diabet zaharat continuaţi urmărirea atentă a valorilor zahărului în sânge), creştere a concentraţiei de creatinkinază în sânge
- durere de cap
- greaţă, constipaţie, eliminare de gaze, indigestie, diaree
- dureri ale articulaţiilor, dureri ale muşchilor şi durere de spate
- modificări ale rezultatelor analizelor de sânge care arată că funcţionarea ficatului ar putea fi anormală.
Mai puţin frecvente (pot afecta cel mult 1 din 100 persoane):
- anorexie (pierderea poftei de mâncare şi scădere în greutate), creştere în greutate, scădere a valorilor zahărului în sânge (dacă aveţi diabet zaharat trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor zahărului în sânge)
- coşmaruri, insomnie
- ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, scădere a sensibilităţii la durere sau la atingere, modificări ale gustului, pierdere a memoriei, vedere înceţoşată, ţiuituri în urechi şi/sau în cap
- vărsături, eructaţii (râgâit), durere la nivelul părţii superioare sau inferioare a abdomenului, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere de stomac)
- hepatită (inflamaţie a ficatului)
- erupţie trecătoare pe piele, erupţie şi mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere a părului
- durere de ceafă, oboseală musculară
- oboseală, stare generală de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special a gleznelor (edem), temperatură crescută
- prezenţa de globule albe în urină, detectată prin analize ale urinii.
Rare (pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane)
- tulburări de vedere
- sângerări sau vânătăi neaşteptate
- colestază (colorare în galben a pielii şi a albului ochilor)
- leziuni ale tendoanelor
Foarte rare (pot afecta cel mult 1 din 10000 persoane):
- o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă (respiraţie dificilă cu un sunet ascuţit) şi durere sau senzaţie de apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultăţi de respiraţie, colaps
- pierdere a auzului
- ginecomastie (mărirea sânilor la bărbaţi şi femei).
Posibile reacţii adverse raportate în cazul statinelor (medicamente de acelaşi tip):
- dificultăţi sexuale
- depresie
- tulburări de respiraţie, inclusiv tuse persistentă şi/sau dificultăţi de respiraţie sau febră
- diabet zaharat. Acesta este mai probabil dacă aveţi valori crescute ale zahărului şi lipidelor în sânge, greutate corporală în exces şi valori crescute ale tensiunii arteriale. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza pe parcursul administrării acestui medicament.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

sus

Cum se păstrează Stavra

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe recipient şi pe ambalajul extern după „EXP“. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

sus

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Stavra
- Substanţa activă este atorvastatină. Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 10 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat). Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 20 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat). Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 40 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat). Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 80 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
- Celelalte componente ale Stavra sunt lactoză monohidrat /celuloză microcristalină, carbonat de calciu, copovidonă VA 64, crospovidonă de tip B, croscarmeloză sodică, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc şi stearat de magneziu.
Filmul conţine: hipromeloză, dioxid de titan E 171 şi macrogol 400.

Cum arată STAVRA şi conţinutul ambalajului 10 mg: Comprimatele filmate de Stavra sunt comprimate biconvexe, rotunde, de culoare albă, prevăzute cu o linie de diviziune pe una din feţe şi marcate cu 10 pe cealaltă faţă. Dimensiunile fiecărui comprimat sunt de aproximativ 7 mm. 20 mg: Comprimatele filmate de Stavra sunt comprimate biconvexe, rotunde, de culoare albă, prevăzute cu o linie de diviziune pe una din feţe şi marcate cu 20 pe cealaltă faţă. Dimensiunile fiecărui comprimat sunt de aproximativ 9 mm. 40 mg: Comprimatele filmate de Stavra sunt comprimate biconvexe, rotunde, de culoare albă, prevăzute cu o linie de diviziune pe una din feţe şi marcate cu 40 pe cealaltă faţă. Dimensiunile fiecărui comprimat sunt de aproximativ 11 mm. 80 mg: Comprimatele filmate de Stavra sunt comprimate biconvexe, alungite, de culoare albă, prevăzute cu o linie de diviziune pe una din feţe şi marcate cu 80 pe cealaltă faţă. Dimensiunile fiecărui comprimat sunt de aproximativ 20 mm x 8 mm.

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Taguri: STAVRA, medicament
Peşti Peşti 19 februarie - 20 martie

Fiţi atent la persoanele cu care intraţi în contact în luna februarie, pentru că sub masca prieteniei se poate afla un inaimc cu intenţii incorecte. Promiteţi mai mult decât puteţi face, ceea...citește mai departe

×

Zf.ro
S-A TERMINAT cu ”Prima Casă”. Teodorovici anunţă schimbări MASIVE la program. Cine va mai primi banii S-A TERMINAT cu ”Prima Casă”. Teodorovici...
ALERTA ALIMENTARĂ! Toată lumea care a...
Oraşul din România care a ”ŞTERS”...
BusinessMagazin.ro
O nouă VICTIMĂ a BREXITULUI. O companii auto gigant îşi ÎNCHIDE fabrica din Anglia şi concediază 3.500 de angajaţi O nouă VICTIMĂ a BREXITULUI. O companii...
Una dintre cele mai civilizate ţării din...
Descopera.ro
Un fizician s-a ÎMPUŞCAT sub apă pentru un experiment ştiinţific. FOTO+VIDEO Un fizician s-a ÎMPUŞCAT sub apă pentru...
Maria cea SÂNGEROASĂ, regina de o frumuseţe...
Fenomenul ALARMANT care ia amploare. RENUNŢĂ...
Mediafax.ro
O adolescentă a avut parte de supriza vieţii sale, după ce s-a trezit dintr-o comă de patru zile. Nimeni nu ştia că avea un organ în plus care a ascuns o REALITATE zguduitoare | FOTO O adolescentă a avut parte de supriza vieţii...
Statele Unite trimit un distrugător în...
GÂNDURILE lui Cristoiu: Ghiţă are o casetă...
Gandul.info
Rusia intenţionează s-o ”rupă” cu Internetul mondial, pentru o oarecare perioadă de timp. Marian Sultănoiu atrage atenţia că şi ministrul Culturii din România crede că Internetul îi îndreaptă pe tineri spre alte direcţii decât cele NORMALE Rusia intenţionează s-o ”rupă” cu...
Preşedintele PSD, în postura de VICTIMĂ....
Traficanţii de copii romi din Ţăndărei...
ProSport.ro
Motivul real din spatele cutremurului provocat de Simona Halep în lumea tenisului! S-a aflat, după două zile de speculaţii Motivul real din spatele cutremurului provocat...
România şi-a pus speranţe în el, dar...
Simona Halep, luată prin surprindere: "Eşti...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Samsung va lansa cel mai SCUMP telefon de până acum! Nici măcar APPLE nu a avut curaj să ceară atât de mult Samsung va lansa cel mai SCUMP telefon de...
Este cel mai SCUMP iPhone şi cel mai rapid?...
Iată cum arată telefonul PLIABIL de la...
ProMotor.ro
Un şofer face o manevră IMPOSIBILĂ într-un tunel. Câtă presiune pe o SKODA FABIA! - VIDEO Un şofer face o manevră IMPOSIBILĂ într-un...
A parcurs PESTE 1,6 MILIOANE DE KM cu această...
Brandul din România care introduce DEVIZUL...
ULTIMA ORĂ
O adolescentă a avut parte de supriza vieţii sale, după ce s-a trezit dintr-o comă de patru zile. Nimeni nu ştia că avea un organ în plus care a ascuns o REALITATE zguduitoare | FOTO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.