Tintaros 5/10/20/40 mg comprimate filmate

Producător: Actavis Group PTC ehf
Substanță activa
Rosuvastatină
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimat
Afecțiuni
valori mari ale colesterolului, probabilitatea de apariţie a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau a altor probleme de sănătate asemănătoare
Producător
Adamed Sp. z o.o.,
Acțiune terapeutică
statine

Ce esteTintaros şi pentru ce se utilizează

Tintaros aparţine unui grup de medicamente numite statine.
Vi s-a prescris Tintaros deoarece:
– aveţi valori mari ale colesterolului. Aceasta înseamnă că prezentaţi un risc de a face infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Aţi fost sfătuit să luaţi o statină, deoarece dieta pe care aţi urmat-o şi exerciţiul fizic făcut nu au fost suficiente pentru a corecta valoarea colesterolului. În timp ce luaţi Tintaros trebuie să continuaţi dieta de scădere a colesterolului şi exerciţiul fizic.
sau
– prezentaţi alţi factori de risc care cresc probabilitatea de apariţie a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau a altor probleme de sănătate asemănătoare. Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau problemele de sănătate asemănătoare pot fi cauzate de o afecţiune numită ateroscleroză. Ateroscleroza este rezultatul formării unor depozite de grăsime în arterele dumneavoastră.

De ce este important să continuaţi administrarea Tintaros
Tintaros este folosit pentru corectarea valorilor grăsimilor din sânge, numite lipide, dintre care cea mai cunoscută este colesterolul.
În sânge există diferite tipuri de colesterol – colesterolul „rău” (LDL-C) şi colesterolul „bun” (HDL-C).
– Tintaros poate reduce colesterolul „rău” şi creşte colesterolul „bun”.
– Acţionează prin blocarea producerii colesterolului „rău” în corpul dumneavoastră şi îmbunătăţeşte capacitatea corpului dumneavoastră de a-l elimina din sânge.
Majoritatea oamenilor nu sunt afectaţi de creşterea valorii colesterolului, deoarece aceasta nu determină niciun simptom. Totuşi, dacă nu este tratată, în pereţii vaselor de sânge se pot forma depozite de grăsime, care determină îngustarea lor.
Uneori, aceste vase îngustate se pot bloca şi astfel este întreruptă irigarea cu sânge a inimii sau creierului, producându-se un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Corectând nivelul colesterolului, puteţi reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Trebuie să continuaţi să luaţi Tintaros, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră a ajuns la normal, deoarece previne o nouă creştere a valorii colesterolului şi formarea depozitelor de grăsime. Cu toate acestea, trebuie să întrerupeţi tratamentul dacă vă spune medicul dumneavoastră sau dacă rămâneţi gravidă.

Înainte să utilizaţi Tintaros

Nu utilizaţi Tintaros
. dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rosuvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale Tintaros;
. dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă cât timp luaţi Tintaros, întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi-i medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să rămână gravide în timpul tratamentului cu Tintaros, folosind metode de contracepţie potrivite.
. dacă aveţi boli de ficat;
. dacă aveţi boli severe de rinichi;
. dacă aveţi dureri de muşchi repetate sau inexplicabile;
. dacă luaţi un medicament numit ciclosporină (folosit, de exemplu, după transplantul de organe).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre cele prezentate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur).
În plus, nu luaţi Tintaros 40 mg (doza cea mai mare):
. dacă aveţi boli moderate de rinichi (dacă nu sunteţi sigur, consultaţi-vă medicul);
. dacă glanda dumneavoastră tiroidă nu funcţionează bine;
. dacă aţi avut în trecut dureri de muşchi repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat în trecut medicamente care scad colesterolul;
. dacă periodic consumaţi cantităţi mari de alcool;
. dacă sunteţi de origine asiatică (japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean sau indian);
. dacă luaţi alte medicamente numite fibraţi pentru a vă scădea colesterolul.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre cele prezentate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tintaros
 dacă aveţi probleme cu rinichii;
 dacă aveţi probleme cu ficatul;
 dacă aţi avut în trecut dureri de muşchi repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat în trecut medicamente care scad colesterolul. Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri musculare inexplicabile, în special dacă nu vă simţiţi bine sau aveţi febră;
 dacă periodic consumaţi cantităţi mari de alcool etilic;
 dacă glanda dumneavoastră tiroidă nu funcţionează bine;  dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă;
 dacă luaţi alte medicamente numite fibraţi pentru a vă scădea colesterolul. Vă rugăm citiţi cu atenţie acest prospect, chiar dacă aţi mai luat în trecut medicamente pentru reducerea colesterolului;
 dacă luaţi medicamente folosite pentru tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu lopinavir/ritonavir, vă rugăm citiţi „Utilizarea altor medicamente”;
 dacă pacientul este un copil cu vârsta sub 10 ani: Tintaros nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub 10 ani;
 dacă pacientul este un copil sau un adolescent cu vârsta sub 18 ani: Tintaros 40 mg comprimate
filmate nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani;
 dacă aveţi peste 70 de ani (deoarece medicul trebuie să decidă doza cea mai bună de Tintaros pentru începerea a tratamentului dumneavoastră);
 dacă aveţi probleme respiratorii severe;
 dacă sunteţi de origine asiatică – adică japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean sau indian. Medicul trebuie să decidă doza cea mai bună de Tintaros pentru începerea tratamentului dumneavoastră.

Dacă oricare dintre cele prezentate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur):
Nu luaţi Tintaros 40 mg comprimate filmate (cea mai mare doză) şi întrebaţi medicul sau farmacistul înainte să începeţi orice doză de Tintaros.
La un număr mic de persoane, statinele pot afecta ficatul. Acest efect poate fi identificat printr-un test simplu care arată nivele crescute în sânge ale enzimelor ficatului. Din acest motiv, medicul dumneavoastră vă va face în mod regulat acest test de sânge (testul pentru funcţia ficatului) înainte şi în timpul tratamentului cu Tintaros.
În perioada tratamentului cu acest medicament, medicul vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat. Vă aflaţi în categoria cu risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute de glucide şi grăsimi în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente: ciclosporină (folosită, de exemplu, după transplantul de organe), warfarină (sau alte medicamente folosite pentru subţierea sângelui), fibraţi (cum ar fi gemfibrozil sau fenofibrat) sau orice alte medicamente folosite pentru scăderea colesterolului (cum ar fi ezetimib), medicamente pentru indigestie (folosite pentru neutralizarea acidului din stomacul dumneavoastră), eritromicină (un antibiotic), un contraceptiv oral (pilulă), terapie de substituţie hormonală sau lopinavir/ritonavir (folosite pentru tratamentul infecţiei HIV – vă rugăm citiţi şi „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tintaros”). Efectele acestor medicamente pot fi modificate de Tintaros sau ele pot modifica efectele Tintaros.

Utilizarea Tintaros cu alimente şi băuturi
Puteţi să luaţi Tintaros cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea
Nu luaţi Tintaros dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă cât timp luaţi Tintaros întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi-i medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să rămână gravide în timpul tratamentului cu Tintaros, folosind metode de contracepţie potrivite.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Majoritatea persoanelor pot conduce un vehicul şi pot folosi utilaje în timpul tratamentului cu Tintaros – nu le va afecta capacitatea. Cu toate acestea, unele persoane pot avea ameţeli pe parcursul tratamentului cu Tintaros. Dacă aveţi ameţeli, consultaţi-vă medicul înainte de a încerca să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Tintaros
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de zaharuri, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Pentru lista completă a componentelor vă rugăm să citiţi „Informaţii suplimentare” de mai jos.

Cum să utilizaţi Tintaros

Luaţi întotdeauna Tintaros exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze uzuale la adulţi
Dacă luaţi Tintaros pentru nivel crescut al colesterolului:
Doza de iniţiere
Tratamentul dumneavoastră cu Tintaros trebuie să înceapă cu doza de 5 mg sau de 10 mg, chiar dacă aţi luat o doză mai mare dintr-o altă statină în trecut.
Alegerea dozei dumneavoastră de început va depinde de:
. Valoarea colesterolului dumneavoastră.
. Gradul de risc pe care îl aveţi de a face un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
. Dacă aveţi vreun factor care v-ar putea face mai sensibil la posibilele reacţii adverse.
Vă rugăm discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul pentru a vedea care este doza iniţială de Tintaros cea mai potrivită pentru dumneavoastră.
Medicul dumneavoastră poate decide să vă dea doza cea mai mică (5 mg) dacă:
. Sunteţi de origine asiatică (japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean sau indian)
. Aveţi vârsta peste 70 de ani.
. Funcţia rinichilor dumneavoastră este moderat afectată.
. Aveţi risc de dureri musculare (miopatie).
Creşterea dozei şi doza zilnică maximă:
Este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să vă crească doza, pentru ca dumneavoastră să luaţi doza de Tintaros care vă este potrivită. Dacă aţi început cu doza de 5 mg, medicul dumneavoastră poate decide să o dubleze la 10 mg, apoi la 20 mg şi apoi la 40 mg, dacă este necesar. Dacă aţi început cu doza de 10 mg, medicul dumneavoastră poate decide să o dubleze la 20 mg şi apoi la 40 mg, dacă este necesar. Va exista o perioadă de patru săptămâni între fiecare ajustare a dozei.
Doza zilnică maximă de Tintaros este de 40 mg. Această doză este recomandată numai pacienţilor cu valori crescute ale colesterolului şi cu risc mare de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, ale căror valori ale colesterolului nu sunt scăzute suficient cu ajutorul dozei de 20 mg.

Dacă luaţi Tintaros pentru a reduce riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau probleme de sănătate asemănătoare:
Doza recomandată este de 20 mg. Totuşi, medicul dumneavoastră poate decide să utilizaţi o doză mai mică dacă aveţi oricare dintre factorii menţionaţi mai sus.
Doze uzuale la copiii cu vârste între 10-17 ani
Doza uzuală de început este de 5 mg. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza, pentru a vă administra o doză optimă pentru dumneavoastră. Doza maximă de Tintaros este de 20 mg. Luaţi această doză o dată pe zi. Comprimatele de 40 mg nu trebuie utilizate la copii şi adolescenţi.
Administrarea comprimatelor
Înghiţiţi fiecare comprimat întreg, cu apă.
Luaţi Tintaros o dată pe zi. Puteţi să luaţi comprimatul în orice moment al zilei. Încercaţi să luaţi comprimatul filmat în acelaşi moment în fiecare zi, pentru a vă aduce aminte să îl luaţi.
Verificarea periodică a valorilor colesterolului
Este important să mergeţi regulat la medicul dumneavoastră pentru verificări ale colesterolului, pentru a se asigura că colesterolul dumneavoastră a ajuns la nivelul corect şi se menţine acolo.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să vă crească doza, pentru ca dumneavoastră să luaţi doza de Tintaros care vă este potrivită.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tintaros
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital.
Dacă mergeţi la spital sau primiţi tratament pentru altă afecţiune, spuneţi personalului medical că luaţi Tintaros.
Dacă uitaţi să luaţi Tintaros
Nu vă îngrijoraţi, luaţi următoarea doză la ora corectă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Tintaros
Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu mai vreţi să luaţi Tintaros. Este posibil ca valorile colesterolului dumneavoastră să crească din nou dacă opriţi tratamentul cu Tintaros.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tintaros poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Este important să cunoaşteţi care pot fi aceste reacţii adverse. Acestea sunt de obicei uşoare şi dispar după o scurtă perioadă.
Întrerupeţi imediat tratamentul cu Tintaros şi adresaţi-vă unui medic dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:
• dificultate în respiraţie, însoţită sau nu de umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului;
• umflarea feţei, a buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultăţi la înghiţire;
• mâncărime severă la nivelul pielii (care prezintă umflături).
De asemenea, întrerupeţi tratamentul cu Tintaros şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă aveţi dureri neobişnuite ale muşchilor, care durează de mai multă vreme decât v-aţi fi aşteptat. Ca şi în cazul altor statine, un număr foarte mic de persoane au avut efecte musculare neplăcute şi, rareori, aceste efecte au evoluat către o afecţiune musculară care poate pune viaţa în pericol, numită rabdomioliză.
Reacţii adverse frecvente (acestea pot afecta între 1 din 10 pacienţi şi 1 din 100 de pacienţi):
• durere de cap
• durere de stomac
• constipaţie
• greaţă
• durere musculară
• senzaţie de slăbiciune
• ameţeli
• o creştere a cantităţii de proteine în urină – de obicei, această creştere revine la normal fără a fi nevoie să întrerupeţi tratamentul cu Tintaros (numai pentru Tintaros 40 mg).
• diabet zaharat. Apariţia acestuia este mai probabilă dacă aveţi valori crescute ale glucidelor şi grăsimilor în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie în perioada în care urmaţi acest tratament.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (acestea pot afecta între 1 din 100 de pacienţi şi 1 din 1000 de pacienţi):
• erupţie trecătoare pe piele, mâncărime sau alte reacţii la nivelul pielii
• o creştere a cantităţii de proteine în urină – de obicei, această creştere revine la normal fără a fi nevoie să întrerupeţi tratamentul cu Tintaros (numai pentru Tintaros 5 mg, 10 mg şi 20 mg).
Reacţii adverse rare (acestea pot afecta între 1 din 1000 de pacienţi şi 1 din 10000 de pacienţi):
• reacţii alergice severe – semnele includ umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, dificultăţi la înghiţire şi în respiraţie, mâncărime severă la nivelul pielii (care prezintă umflături). Dacă credeţi că aveţi o reacţie alergică, atunci întrerupeţi tratamentul cu Tintaros şi consultaţi imediat un medic.
• afectare musculară – ca măsură de precauţie, întrerupeţi tratamentul cu Tintaros şi consultaţi-vă imediat medicul dacă aveţi orice dureri musculare neobişnuite care durează de mai mult timp decât
v-aţi fi aşteptat.
• durere de stomac severă (pancreas inflamat)
• creşterea în sânge a enzimelor ficatului.
Reacţii adverse foarte rare (acestea pot afecta mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi):
• icter (îngălbenire a pielii şi a albului ochilor)
• hepatită (ficat inflamat)
• urme de sânge în urină
• afectarea nervilor de la nivelul picioarelor şi braţelor dumneavoastră (cum ar fi amorţeli)
• dureri la nivelul articulaţiilor
• pierderi de memorie
• ginecomastie (mărirea sânilor la bărbaţi)
Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută pot include:
• diaree (scaune moi)
• sindrom Stevens-Johnson (afecţiune severă însoţită de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor şi zonei genitale)
• tuse
• scurtarea respiraţiei
• edeme (umflături) • tulburări ale somnului, incluzând insomnie şi coşmaruri
• tulburări sexuale
• depresie
• probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tintaros

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi Tintaros după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi Tintaros dacă observaţi urme vizibile de deteriorare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tintaros
Substanţa activă este rosuvastatina.
Tintaros comprimate filmate conţine rosuvastatină calcică echivalentă cu rosuvastatină 5 mg, 10 mg, 20 mg sau 40 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleu
Celuloză microcristalină tip 102
Lactoză monohidrat
Crospovidonă tip A
Stearat de magneziu
Film Opadry II galben 31K38097, constând din:
Lactoză monohidrat
Hipromeloză
Dioxid de titan (E 171)
Triacetin
Galben de chinolină (E 104).

Cum arată Tintaros şi conţinutul ambalajului
Tintaros este ambalat în cutii cu blistere conţinând 7, 14, 28, 30, 56 şi 98 de comprimate.
Este posibil ca nu toate dimensiunile de ambalaj să fie comercializate.
Tintaros 5 mg comprimate filmate sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, cu diametrul de 6 mm, marcate cu „5” pe o faţă şi cu „15” pe cealaltă faţă.
Tintaros 10 mg comprimate filmate sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, cu diametrul de 7 mm, marcate cu „10” pe o faţă şi cu „15” pe cealaltă faţă.
Tintaros 20 mg comprimate filmate sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, cu diametrul de 9 mm, marcate cu „20” pe o faţă şi cu „15” pe cealaltă faţă.
Tintaros 40 mg comprimate filmate sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, cu diametrul de 10 mm, marcate cu „40” pe o faţă şi cu „15” pe cealaltă faţă.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica