Tulip, 10 mg / 20 mg / 40 mg / 80 mg, comprimate filmate

Producător: S.C.Sandoz S.R.L.
Substanță activa
Atorvastatină
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
scăderea valorii lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, scăderea riscului de boală de inimă
Producător
Lek Pharmaceuticals d.d.
Acțiune terapeutică
statină, reglează cantitatea de lipide (grăsimi) din sânge

Ce este Tulip şi pentru ce se utilizează

Tulip face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, medicamente care reglează cantitatea de lipide (grăsimi) din sânge.

Tulip este utilizat pentru scăderea valorii lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, atunci când o dietă fără grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace. Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Tulip poate, de asemenea, să fie utilizat pentru scăderea acestui risc chiar dacă aveţi valorile colesterolului normale. Pe durata tratamentului trebuie continuată o dietă standard pentru scăderea colesterolului.

Înainte să utilizaţi Tulip

NU utilizaţi Tulip:

 • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la atorvastatină sau la orice medicament similar utilizat pentru scăderea concentraţiilor lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale Tulip – pentru detalii, vezi pct. 6.
 • dacă aveţi sau aţi avut o boală a ficatului
 • dacă aţi avut valori anormale, inexplicabile, ale analizelor funcţiei ficatului
 • dacă sunteţi femeie care poate să rămână gravidă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace
 • dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi dragidă
 • dacă alăptaţi

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tulip

Următoarele reprezintă motive pentru care Tulip poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră.

 • Dacă aveţi probleme renale
 • Dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism),
 • Dacă aveţi dureri musculare repetate sau neexplicate, istoric personal sau familial de probleme musculare
 • Dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte „statine” sau „fibraţi”)
 • Dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de băuturi alcoolice
 • Dacă aţi avut boli ale ficatului
 • Dacă aveţi mai mult de 70 de ani,

Înaintea începerii tratamentului cu Tulip, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

– dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.

In perioada tratamentului cu acest medicament, medicul vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat. Vă aflaţi în categoria cu risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute de glucide şi grăsimi în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială.

Dacă oricare dintre acestea sunt valabile in cazul dumneavoastră, medicul trebuie să vă facă teste ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Tulip pentru a prevedea riscul pentru reacţii adverse aflate în relaţie cu muşchii. Riscul pentru reacţii adverseexemplu rabdomioliză, poate creşte atunci când anumite medicamente sunt utilizate în acelaşi timp cu atorvastatina (vezi pct. 2 „Utilizarea altor medicamente”).

Utilizarea altor medicamente

Există unele medicamente care pot modifica efectul Tulip sau efectul acestora poate fi modificat de Tulip. Acest tip de interacţiune poate face ca unul sau ambele medicamente să fie mai puţin eficient. De asemenea, pot creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând starea musculară numită rabdomioliză (vezi pct.4).

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Tulip dacă folosiţi sau aţi folosit de curând oricare dintre acestea:

 • Medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină,
 • Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu telitromicină, eritromicină, claritromicină, itraconazol, posaconazol, rifampicină,
 • Alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, acid nicotinic, colestipol, ezetimibă
 • Anumite blocante ale canalelor de calciu, medicamente utilizate pentru angină pectorală sau hipertensiune arterială, de exemplu nifedipină, diltiazem; medicamente pentru reglarea ritmului inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină
 • Anumite benzodiazepine utilizate pentru tratamentul anxietăţii şi a altor afecţiuni, de exemplu nefazodonă
 • Inhibitori de proteaze utilizaţi în tratamentul HIV de exemplu nelfinavir
 • Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu atorvastatina incluzând warfarina(care reduce coagularea sângelui), contraceptive orale, fenitoină (un anticonvulsivant pentru epilepsie) şi antiacide (medicamente pentru indigestie care conţin aluminiu sau magneziu)
 • Medicamente eliberate fără prescripţie medicală; sunătoare

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Tulip cu alimente şi băuturi

Vezi pct. 3 pentru instrucţiuni despre cum să luaţi Tulip. Trebuie să ţineţi cont de următoarele informaţii:

Sucul de grepfrut

Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grapefruit pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele atorvastatinei.

Alcool etilic

Evitaţi să consumaţi prea multe băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu acest medicament. Vezi pct.2 Aveţi grijă când utilizaţi Tulip.

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Tulip dăcă doriţi să rămâneţi gravidă cu excepţia cazului în care se iau măsuri contraceptive adecvate.

Nu luaţi Tulip dacă alăptaţi.

Nu a fost stabilită siguranţa utilizării Tulip în timpul sarcinii şi alăptării.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In mod obişnuit, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă influenţează această capacitate. Nu folosiţi instrumente sau utilaje, în cazul în care capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Cum să utilizaţi Tulip

Inainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să o respectaţi şi în timpul tratamentului cu Tulip.

Doza iniţială uzuală de Tulip este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau mai mare. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza, până la cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul dumneavoastră va modifica dozele la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Tulip este de 80 mg o dată pe zi la adulţi şi de 20 mg o dată pe zi la copii.

Comprimatele Tulip trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de apă şi pot fi administrate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Totuşi, încercaţi să luaţi comprimatul la acelaşi moment al zilei, în fiecare zi.

Utilizaţi întotdeauna Tulip exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur

Durata tratamentului cu Tulip este determinată de către medicul dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dacă observaţi că efectul Tulip este prea puternic sau prea slab.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tulip

Dacă luaţi accidental prea multe comprimate de Tulip (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită) adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau cel mai apropiat spital pentru recomandări.

Dacă uitaţi să utilizaţi Tulip

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Tulip

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tulip poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Reacţii adverse rare, care afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

 • Reacţie alergică gravă, ce determină umflare a feţei, limbii şi gâtului care pot avea ca rezultat dificultăţi la respiraţie.
 • O boală gravă cu descuamare şi umflare a pielii, apariţie de vezicule pe piele, la nivelul gurii, ochilor şi organelor genitale şi febră. Erupţie pe piele cu pete roz-roşiatice, mai ales pe palme şi tălpi, care se pot transforma în vezicule.
 • Slăbiciune, sensibilitate crescută sau durere musculară şi, dacă în acelaşi timp, nu vă simţiţi bine sau aveţi febră mare, care pot fi determinate de o distrugere anormală a muşchilor care vă poate pune viaţa în pericol şi poate duce la afectarea rinichilor.

Reacţii adverse foarte rare, care afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Dacă apar sângerări sau vânătăi neaşteptate, acestea pot fi sugestive pentru o afectare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi cât se poate de repede medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse posibile la Tulip

 • inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare din nas
 • reacţii alergice
 • creştere a concentraţiei zahărului în sânge (dacă aveţi diabet zaharat, continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie valorile glicemiei), creştere a concentraţiei creatinkinazei în sânge
 • durere de cap
 • greaţă, constipaţie, vânturi, indigestie, diaree
 • durere articulară, durere musculară şi durere de spate
 • rezultate ale testelor de sânge care arată modificări ale funcţiei ficatului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

 • anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a concentraţiei zahărului în sânge (dacă aveţi diabet zaharat, continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie valorile glicemiei)
 • coşmaruri, insomnie
 • ameţeli, amorţeală sau furnicături în degetele de la mâini şi picioare, scădere a sensibilităţii la durere sau atingere, tulburare a gustului, pierdere a memoriei
 • vedere înceţoşată
 • zgomote în urechi sau în cap
 • vărsături, eructaţii, dureri abdominale superioare şi inferioare, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină dureri în zona stomacului)
 • hepatită (inflamaţie a ficatului)
 • erupţie trecătoare pe piele, erupţii însoţite de mâncărime, urticarie, cădere în exces a părului
 • durere la nivelul gâtului, oboseală a muşchilor
 • oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare mai ales a gleznelor (edem), febră
 • teste de urină care arată prezenţa în urină a celulelor albe din sânge.

Reacţii adverse rare (afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 10000)

 • tulburări de vedere
 • sîngerări sau vânătăi neaşteptate
 • colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor)
 • leziuni ale tendoanelor.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

 • o reacţie alergică – simptomele pot include apariţia bruscă a unei respiraţii şuierătoare şi durere sau senzaţie de apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie, colaps
 • surditate
 • ginecomastie (mărire a sânilor la bărbaţi şi femei)

Reacţii adverse posibile raportate la utilizarea unor statine (medicamente din aceeaşi clasă):

 • dificultăţi sexuale
 • depresie
 • probleme la respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.
 • Diabet zaharat. Apariţia acestuia este mai probabilă dacă aveţi valori crescute ale glucidelor şi grăsimilor în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie în perioada în care urmaţi acest tratament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tulip

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Tulip după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate. Nu utilizaţi Tulip dacă observaţi orice semne de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tulip

Substanţa activă este atorvastatina. Fiecare comprimat filmat de Tulip conţine 10 , 20 , 40 sau 80 mg atorvastatină (sub formă de atorvastatină calcică).

Celelalte componente sunt:

Nucleu: laurilsulfat de sodiu, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb pregelatinizat, trometamol, oxid galben de fer (E 172), stearat de magneziu, talc, amidonglicolat de sodiu (tip A).

Film: croscarmeloză sodică, glicerol, trometamol, laurilsulfat de sodiu, hidroxietilceluloză

Cum arată Tulip şi conţinutul ambalajului

10 mg comprimate filmate

Comprimate filmate de culoare galben deschis, marmorate, lucioase, rotunde, biconvexe, marcate cu „HLA 10” pe o faţă.

20 mg comprimate filmate

Comprimate filmate de culoare galben deschis, marmorate, lucioase, rotunde, biconvexe, marcate cu „HLA 20” pe o faţă.

40 mg comprimate filmate

Comprimate filmate de culoare galben deschis, marmorate, lucioase, rotunde, biconvexe, marcate cu „HLA 40” pe o faţă.

80 mg comprimate filmate

Comprimate filmate de culoare galben deschis, marmorate, lucioase, ovale, biconvexe, marcate cu „HLA 80” pe o faţă.

Blister Al/Al

Pentru comprimatele filmate de 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg

Mărimi de ambalaj: 7, 10, 14 (doar pentru 10 mg), 28, 30, 56, 60, 90 şi 100.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi Producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C.Sandoz S.R.L.,

Str.Livezeni nr.7A, 540472 Târgu Mureş, România

Producători

Lek Pharmaceuticals d.d.,

Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia

Lek S.A.

Sediu administrativ

Ul.Podlipie 16, 95-010 Strykow, Polonia Loc de fabricaţie

Ul.Domaniewska 50C, 02-672 Varşovia, Polonia

Salutas Pharma GmbH

Sediu administrativ

Otto- von- Guericke- Allee 1, 39179 Barleben, Germania

Loc de fabricaţie

Dieselstrasse 5, 70839 Gerlingen, Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria        Atorvastatin Sandoz 10 mg – Filmtabletten
Atorvastatin Sandoz 20 mg – Filmtabletten
Atorvastatin Sandoz 40 mg – Filmtabletten
Atorvastatin Sandoz 80 mg – Filmtabletten

Bulgaria      Tulip 40 mg film-coated tablets

Republica Cehă    Tulip 40 mg
Tulip 80 mg

Danemarca      Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz

Estonia        Tulip 10 mg
Tulip 20 mg

Finlanda      Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz

Ungaria      Atorvastatin Sandoz 10 mg filmtabletta
Atorvastatin Sandoz 20 mg filmtabletta
Atorvastatin Sandoz 40 mg filmtabletta
Atorvastatin Sandoz 80 mg filmtabletta

Letonia      Tulip 10 mg apvalkotās tablets
Tulip 20 mg apvalkotās tablets

Norvegia       Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz

Polonia        Tulip 10 mg
Tulip 20 mg
Tulip 40 mg
Tulip 80 mg

Portugalia      Atorvastatina Bluval
Atorvastatina Bluval
Atorvastatina Bluval
Atorvastatina Bluval

România      Tulip 10 mg comprimate filmate
Tulip 20 mg comprimate filmate
Tulip 40 mg comprimate filmate
Tulip 80 mg comprimate filmate

Slovenia      Atorvastatin Lek 10 mg filmsko obložene tablete
Atorvastatin Lek 20 mg filmsko obložene tablete
Atorvastatin Lek 40 mg filmsko obložene tablete
Atorvastatin Lek 80 mg filmsko obložene tablete

Suedia        Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz
Atorvastatin Sandoz

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica