Ambroxol Rompharm, sirop, 15 mg/5 ml

Producător: S.C. Rompharm Company România
Substanță activa
Clorhidrat de ambroxol
Clasa ATC
R05CB
Format
sirop
Afecțiuni
bolile respiratorii acute, bolile respiratorii cronice
Producător
S.C. Rompharm Company România
Acțiune terapeutică
mucolitic

Ce este Ambroxol Rompharm şi pentru ce se utilizează

Ambroxol Rompharm conţine ca substanţă activă clorhidrat de ambroxol, care acţionează prin scăderea vâscozităţii mucusului.

Ambroxol Rompharm este un medicament mucolitic care ajută mucusul să devină mai fluid şi astfel poate fi eliminat mai uşor prin tuse.

Ambroxol Rompharm se administrează în bolile respiratorii acute şi cronice însoţite de secreţii vâscoase, greu de eliminat.

înainte să utilizaţi Ambroxol Rompharm

Nu utilizaţi Ambroxol Rompharm

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de ambroxol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ambroxol Rompharm, (enumerate la punctul 6).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ambroxol Rompharm

  • dacă aţi avut reacţii alergice foarte severe la nivelul pielii, care pot ameninţa viaţa, precum sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell. În acest caz, dacă observaţi modificări la nivelul pielii sau mucoaselor, trebuie să întrerupeţi administrarea Ambroxol Rompharm şi să vă prezentaţi imediat la medic.

Sindromul Stevens-Johnson este o boală în care apare febră foarte mare şi erupţie pe piele şi mucoase, cu formare de vezicule.

Sindromul Lyell este cunoscut ca sindromul pielii arse. Semnele acestuia sunt erupţie pe piele, acoperită de vezicule, cu caracter sever, asemănătoare unei arsuri.

  • dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului sau rinichilor. În acest caz, întrebaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Ambroxol Rompharm. Medicul vă poate recomanda administrarea dozelor la intervale mai mari de timp sau micşorarea dozelor.
  • dacă aveţi o boală rară a bronhiilor cu secreţie crescută de mucus sau în care mucusul nu poate fi eliminat din plămâni (exemplu: sindromul cililor imobili). În acest caz, administrarea Ambroxol Rompharm se face sub supravegherea unui medic.
  • dacă aţi avut sau aveţi ulcer, Ambroxol Rompharm poate avea acţiune iritantă gastrică. In acest caz, întrebaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Ambroxol Rompharm.
  • dacă suferiţi de astm bronşic, după ce luaţi Ambroxol Rompharm, acesta vă poate intensifica senzaţia de sufocare sau lipsa de aer. De aceea, luaţi un medicament bronhodilatator înainte de a administra Ambroxol Rompharm.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea în acelaşi timp de Ambroxol Rompharm şi cu anumite antibiotice (amoxicilină, cefuroximă, eritromicină, doxiciclină) duce la o creştere a concentraţiei antibioticului la nivelul plămânilor.

In timp ce utilizaţi Ambroxol Rompharm, nu trebuie să luaţi medicamente care scad tusea (denumite medicamente antitusive) pentru că tusea este importantă în eliminarea mucusului din plămâni.

Utilizarea Ambroxol Rompharm împreună cu alimente şi băuturi

Ambroxol Rompharm trebuie administrat în timpul mesei.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu utilizaţi Ambroxol Rompharm în timpul sarcinii sau alăptării decât la recomandarea medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ambroxol Rompharm nu are efect sau efectul este neglijabil asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Ambroxol Rompharm

Ambroxol Rompharm conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Ambroxol Rompharm conţine metabisulfit de sodiu (E 223), ce poate provoca rar reacţii de hipersensibilitate grave (reacţii alergice grave) şi bronhospasm (dificultăţi de respiraţie).

Cum să utilizaţi Ambroxol Rompharm

Utilizaţi întotdeauna Ambroxol Rompharm exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

O linguriţă dozatoare mare conţine 5 mililitri sirop (15 mg clorhidrat de ambroxol). O linguriţă dozatoare mică conţine 2,5 mililitri sirop (7,5 mg clorhidrat de ambroxol).

Doza

Dacă medicul nu vă recomandă altfel, pot fi utilizate următoarele doze uzuale:

Adulţi şi adolescenţi:

  • în primele 2-3 zile ,doza uzuală este de 2 linguriţe dozatoare mari (10 mililitri sirop), de 3 ori pe zi;
  • ulterior, doza uzuală este de 2 linguriţe dozatoare mari (10 mililitri sirop), de 2 ori pe zi.

Pentru adulţi, la nevoie, dozele pot fi crescute până la 4 linguriţe dozatoare mari (20 mililitri sirop), de 2 ori pe zi.

Utilizarea la copii:

Copii cu vârsta cuprinsă între:

Doza

6 – 12 ani

1 linguriţă dozatoare mare (5 mililitri sirop), de 2-3 ori pe zi

2 – 6 ani

1 linguriţă dozatoare mică (2,5 mililitri sirop), de 3 ori pe zi

1 – 2 ani

1 linguriţă dozatoare mică (2,5 mililitri sirop), de 2 ori pe zi

 

Ambroxol Rompharm trebuie administrat în timpul meselor.

Durata tramentului

Ambroxol Rompharm nu trebuie utilizat mai mult de 4 – 5 zile fără recomandarea medicului. Dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează după 4-5 zile sau chiar se agravează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului.

Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Ambroxol Rompharm

în cazul în care doza administrată a fost foarte mare pot să apară: salivaţie excesivă, eliminarea pe gură a gazelor conţinute în stomac, vărsături, scăderea tensiunii arteriale cu tulburări circulatorii, agitaţie de scurtă durată şi diaree. Dacă apar aceste manifestări, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Ambroxol Rompharm

Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, luaţi medicamentul imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă este aproape timpul să luaţi următoarea doză, săriţi peste doza omisă şi aşteptaţi până la momentul administrării dozei următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ambroxol Rompharm poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă observaţi vreuna dintre reacţiile adverse următoare, întrerupeţi tratamentul cu Ambroxol Rompharm şi prezentaţi-vă imediat la medic:

Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 utilizatori din 1000):

  • greaţă, dureri de stomac, vărsături;
  • reacţii alergice, cum sunt: erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei (edem), dificultate în respiraţie, mâncărime, febră.

Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 utilizator din 10000):

  • afecţiuni severe la nivelul pielii, cum sunt sindromul Lyell şi sindromul Stevens-Johnson (vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când luaţi Ambroxol Rompharm „).
  • reacţii alergice severe: constricţia căilor respiratorii, scădere bruscă a tensiunii arteriale ce determină puls rapid, precum şi slăbiciune, paloare, confuzie mentală şi inconştienţă (şoc anafilactic).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ambroxol Rompharm

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza Ambroxol Rompharm după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original. A se utiliza în cel mult 20 de zile de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ambroxol Rompharm

  • Substanţa activă este clorhidrat de ambroxol. 5 mililitri sirop (o linguriţă dozatoare mare) conţin clorhidrat de ambroxol 15 mg. 2,5 mililitri sirop (o linguriţă dozatoare mică) conţin 7,5 mg clorhidrat de ambroxol.
  • Celelalte componente sunt: acid benzoic, acid tartric, propilenglicol, glicerol, sorbitol lichid 70% necristalizabil (E 420), metabisulfit de sodiu (E 223), zaharină sodică, aromă de căpşuni, apă purificată.

Cum arată Ambroxol Rompharm şi conţinutul ambalajului

Ambroxol Rompharm se prezintă sub formă de lichid limpede, slab vâscos, gust dulce-amărui cu aromă de căpşuni.

Cutie cu un flacon din PEÎD a 100 ml sirop şi cu o linguriţă dozatoare dublă a 2,5 ml, respectiv 5 ml.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

S. C. Rompharm Company

Str. Eroilor Nr. 1A, Otopeni, România

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being