Flavamed 15 mg/5 ml sirop

Substanță activa
clorhidrat de ambroxol
Clasa ATC
R05CB
Format
sirop
Afecțiuni
Flavamed este un medicament care fluidifică mucusul din căile respiratorii.
Producător
Berlin-Chemie AG
Acțiune terapeutică
Flavamed este utilizat în tratamentul bolilor pulmonare şi ale bronhiilor însoţite de tuse productivă. Mucusul vâscos devine mai fluid cu ajutorul Flavamed şi poate fi eliminat mai uşor prin tuse.

Ce este Flavamed şi pentru ce se utilizează

Flavamed este un medicament care fluidifică mucusul din căile respiratorii.

Flavamed este utilizat în tratamentul bolilor pulmonare şi ale bronhiilor însoţite de tuse productivă. Mucusul vâscos devine mai fluid cu ajutorul Flavamed şi poate fi eliminat mai uşor prin tuse.

Înainte să luaţi Flavamed

Nu utilizaţi Flavamed

Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă din Flavamed (clorhidrat de ambroxol) sau la oricare dintre celelalte componente ale Flavamed (vezi pct. 6 „Ce conţine Flavamed „).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Flavamed:

– Dacă aţi avut reacţii de hipersensibilitate foarte severe la nivelul pielii (sindromul Stevens-Johnson şi sindromul Lyell).

•        Sindromul Stevens-Johnson este o boală în care apare febră foarte mare şi erupţie pe piele şi la nivelul mucoaselor cu formare de vezicule.

•        Sindromul ameninţător de viaţă Lyell este cunoscut, de asemenea, ca sindromul pielii arse. Semnele acestuia sunt reprezentate de o erupţie pe piele, acoperită de vezicule, cu caracter sever, asemănătoare unei arsuri.

De aceea, dacă observaţi modificări la nivelul pielii sau mucoaselor, trebuie să opriţi imediat administrarea de Flavamed. Prezentaţi-vă imediat la medic!

–          Dacă aveţi intoleranţă la histamină, trebuie să evitaţi tratamentul de lungă durată, deoarece substanţa activă din Flavamed influenţează metabolismul histaminei şi poate provoca simptome de intoleranţă (de exemplu durere de cap, rinoree, eritem).

–          Dacă aveţi afectarea funcţiei renale sau o boală hepatică severă. În acest caz trebuie să luaţi Flavamed doar cu mare atenţie (adică cu intervale mai mari între doze sau doze reduse). În cazul afectării severe a funcţiei renale se poate produce acumularea produşilor de degradare ai substanţei active din Flavamed.

–          Dacă aveţi o boală rară a bronhiilor cu secreţie crescută de mucus (de exemplu: sindromul cililor imobili). In acest caz, mucusul nu poate fi eliminat din plămâni. În acest caz, luaţi Flavamed doar sub supravegherea unui medic.

Copii

Flavamed trebuie utilizat la copii sub 2 ani numai la indicaţiile medicului. Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicamente împotriva tusei (antitusive)

În timp ce luaţi Flavamed, nu trebuie să luaţi medicamente care inhibă reflexul de tuse (aşa numitele antitusive). Reflexul de tuse este important pentru eliminarea prin tuse a mucusului fluidizat, astfel îndepărtându-se din plămâni.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu luaţi Flavamed în timpul sarcinii şi alăptării decât la recomandarea strictă a medicului dumneavoastră!

În prezent, nu există experienţă adecvată la om privind administrarea în timpul sarcinii şi alăptării. Totuşi, la animale s-a observat că substanţa activă din Flavamed trece în lapte.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Flavamed are o influenţă neglijabilă sau nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Flavamed

Acest medicament conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Fiecare linguriţă dozatoare a 5 ml de soluţie orală conţine sorbitol 1,75 g (= 0,15 unităţi de pâine). Sorbitolul poate avea un efect uşor laxativ.

Cum să luaţi Flavamed

Luaţi întotdeauna Flavamed exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Următoarele indicaţii sunt valabile cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a prescris altă schemă de administrare a Flavamed. Vă rugăm să respectaţi instrucţiunile de utilizare, deoarece, în caz contrar, Flavamed nu îşi poate face efectul pe deplin!

Cu excepţia cazului în care medicul v-a prescris altfel, doza obişnuită este de:

Copii până la 2 ani:

Se administrează câte % linguriţă dozatoare cu 2,5 ml Flavamed de 2 ori pe zi (echivalentul a 7,5 mg clorhidrat de ambroxol de 2 ori pe zi).

Copii de la 2 la 5 ani:

Se administrează câte % linguriţă dozatoare cu 2,5 ml Flavamed de 3 ori pe zi (echivalentul a 7,5 mg clorhidrat de ambroxol de 3 ori pe zi).

Copii de la 6 la 12 ani:

Se administrează câte 1 linguriţă dozatoare cu 5 ml Flavamed de 2 – 3 ori pe zi (echivalentul a 15 mg clorhidrat de ambroxol de 2 – 3 ori pe zi).

Adulţi şi copii peste 12 ani:

În mod obişnuit, în primele 2- 3 zile, se administrează câte 2 linguriţe dozatoare cu 5 ml de Flavamed de 3 ori pe zi (echivalentul a 30 mg clorhidrat de ambroxol de 3 ori pe zi), apoi, în mod obişnuit, se administrează câte 2 linguriţe dozatoare a 5 ml Flavamed, de două ori pe zi, (echivalentul a 30 mg de clorhidrat de ambroxol de 2 ori pe zi).

Notă:

Pentru a intensifica efectul adulţii pot lua 4 linguriţe dozatoare a câte 5 ml clorhidrat de ambroxol de soluţie orală de două ori pe zi (doza maximă).

Modul şi durata administrării

Flavamed sirop se administrează după mese cu ajutorul linguriţei dozatoare.

Mod de administrare

Luaţi Flavamed după mese şi cu ajutorul linguriţei dozatoare.

Durata utilizării

Flavamed nu trebuie luat mai mult de 4-5 zile fără recomandarea medicului.

Dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează după 4-5 zile sau chiar se agravează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului!

Vă rugăm să discutaţi cu medicul sau farmacistul dacă aveţi impresia că efectul Flavamed este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Flavamed

Până în prezent nu au fost observate semne grave de intoxicaţie. Poate să apară agitaţie de scurtă durată şi diaree.

În cazul în care doza a fost foarte mare pot apărea salivaţie excesivă, eructaţii, vărsături şi scăderea tensiunii arteriale cu tulburări circulatorii.

Adresaţi-vă unui medic. De regulă, nu sunt necesare măsuri imediate cum ar fi provocarea vărsăturilor şi spălături stomacale, acestea fiind de luat în considerare doar după doze foarte mari. Se recomandă tratarea simptomelor de supradozaj apărute.

Dacă uitaţi să luaţi Flavamed sau aţi luat prea puţin, nu faceţi decât să luaţi medicamentul conform schemei recomandate, data următoare când trebuie să luaţi doza.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Flavamed poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele frecvenţe sunt luate în considerare în ceea ce priveşte evaluarea reacţiilor adverse:

foarte frecvente: afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori

frecvente: afectează de la 1 la 10 utilizatoridin 100

mai puţin frecvente: afectează de la 1 la 10 utilizatori din 1000

rare: afectează de la 1 la 10 utilizatoridin 10000

foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori

cu frecvenţă necunoscută frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile Reacţii adverse

Mai puţin frecvente:

–   Reacţii de hipersensibilitate cum sunt erupţie cutanată tranzitorie, umflarea feţei (edem), mâncărime, respiraţie greoaie.

–  febră

–  greaţă

–  dureri de stomac

–  vărsături

Foarte rare:

–   Reacţii alergice severe (anafilactice) mergând până la şoc

–   Reacţii cutanate severe cum este sindromul Stevens-Johnson (vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită”)

Măsuri

Dacă observaţi că prezentaţi una sau mai multe dintre reacţiile adverse de mai sus, întrerupeţi imediat tratamentul cu Flavamed.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Flavamed

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu luaţi Flavamed sirop după data de expirare „EXP” înscrisă pe blister şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25 C, în ambalajul original.

Notă privind stabilitatea după deschiderea flaconului

A se arunca după 3 luni de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Flavamed

Substanţa activă este clorhidratul de ambroxol.

Fiecare linguriţă dozatoare a 5 ml soluţie orală conţine 15 mg clorhidrat de ambroxol. Celelalte componente sunt:

Sorbitol 70 % (necristalizat), acid benzoic, glicerol (85 %), hidroxietilceluloză, aromă concentrat de zmeură, apă purificată.

Cum arată Flavamed sirop şi conţinutul ambalajului

Soluţie limpede, incoloră cu aromă fructată de zmeură.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 60 ml sirop şi linguriţă dozatoare Cutie cu un flacon din sticlă brună a 100 ml sirop şi linguriţă dozatoare Cutie cu un flacon din sticlă brună a 200 ml sirop şi linguriţă dozatoare

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Berlin-Chemie AG (Menarini Group) Glienicker Weg 125 D-12489 Berlin, Germania

Producătorul

Berlin-Chemie AG (Menarini Group) Glienicker Weg 125 D-12489 Berlin, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being