Flavamed forte 30 mg/5 ml soluţie orală

Substanță activa
clorhidrat de ambroxol
Clasa ATC
R05CB
Format
soluţie orală
Afecțiuni
Flavamed forte este utilizat în tratamentul tusei productive asociată cu boli ale plămânilor şi ale bronhiilor.
Producător
BERLIN-CHEMIE AG
Acțiune terapeutică
antitusiv

Ce este Flavamed forte şi pentru ce se utilizează

Flavamed forte este utilizat în tratamentul tusei productive asociată cu boli ale plămânilor şi ale bronhiilor. Mucusul devine mai fluid cu ajutorul Flavamed forte şi poate fi eliminat mai uşor prin tuse.

Înainte să luaţi Flavamed forte

Nu utilizaţi Flavamed forte

Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă din Flavamed forte (clorhidrat de ambroxol) sau la oricare dintre celelalte componente ale Flavamed forte (vezi pct. 6 „Ce conţine Flavamed forte”).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Flavamed forte

– Dacă aţi avut reacţii de hipersensibilitate foarte severe la nivelul pielii (sindromul Stevens­Johnson şi sindromul Lyell).

•        Sindromul Stevens-Johnson este o boală în care apar febră foarte mare şi erupţie pe piele şi la nivelul mucoaselor cu formare de vezicule.

•        Sindromul ameninţător de viaţă Lyell este cunoscut, de asemenea, ca sindromul pielii arse. Semnele acestuia sunt reprezentate de o erupţie pe piele, acoperită de vezicule, cu caracter sever, asemănătoare unei arsuri.

De aceea, dacă observaţi modificări la nivelul pielii sau mucoaselor, trebuie să opriţi imediat administrarea de Flavamed forte. Prezentaţi-vă imediat la medic!

–          Dacă aveţi afectarea funcţiei renale sau o boală hepatică severă. In acest caz trebuie să luaţi Flavamed forte doar cu mare atenţie (adică cu intervale mai mari între doze sau doze reduse- întrebaţi medicul despre acest lucru). În cazul afectării severe a funcţiei renale se poate produce acumularea produşilor de degradare ai substanţei active din Flavamed forte;

–          Dacă aveţi o boală rară a bronhiilor cu secreţie crescută de mucus (de exemplu: sindromul cililor imobili). În acest caz, mucusul nu poate fi eliminat din plămâni. În acest caz, luaţi Flavamed forte doar sub supravegherea unui medic;

–          Dacă aţi avut ulcer, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru modul de administrare al Flavamed forte, deoarece mucoliticele pot distruge bariera mucoasă gastrică. Întrebaţi medicul înainte de a lua Flavamed forte.

–          Dacă aveţi intoleranţă la histamină, trebuie să evitaţi tratamentul de lungă durată, deoarece substanţa activă din Flavamed forte influenţează metabolismul histaminei şi poate provoca simptome de intoleranţă (de exemplu durere de cap, secretii nazale, eritem)

Copii

Siguranţa şi eficacitatea Flavamed forte nu a fost stabilită la copiii cu vârsta sub 12 ani. Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavostră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicamente împotriva tusei (antitusive)

În timp ce luaţi Flavamed forte, nu trebuie să luaţi medicamente care inhibă reflexul de tuse (aşa numitele antitusive). Reflexul de tuse este important pentru eliminarea prin tuse a mucusului fluidizat, astfel îndepărtându-se din plămâni.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu luaţi Flavamed forte în timpul sarcinii şi alăptării decât la recomandarea strictă a medicului dumneavoastră!

În prezent, nu există experienţă adecvată la om privind administrarea în timpul sarcinii şi alăptării. Totuşi, la animale s-a observat că substanţa activă din Flavamed forte trece în lapte.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Flavamed forte are o influenţă neglijabilă sau nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Flavamed forte

Acest medicament conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Fiecare linguriţă dozatoare a 5 ml de soluţie orală conţine sorbitol 1,75 g (= 0,15 unităţi de pâine). Sorbitolul poate avea un efect uşor laxativ.

Cum să luaţi Flavamed forte

Luaţi întotdeauna Flavamed forte exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Următoarele indicaţii sunt valabile cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a prescris altă schemă de administrare a Flavamed forte. Vă rugăm să respectaţi instrucţiunile de utilizare, deoarece, în caz contrar, Flavamed forte nu îşi poate face efectul pe deplin!

 

Cu excepţia cazului în care medicul v-a prescris altfel, doza obişnuită este de:

Vârstă

Doză unică

Doza maximă zilnică

Adolescenţi cu vârsta peste 12 ani şi adulţi

1 linguriţă dozatoare a 5 ml soluţie orală de 3 ori pe zi (echivalent la de 3 ori 30 mg clorhidrat de ambroxol) în primele 2-3 zile, apoi 1 linguriţă dozatoare a 5 ml soluţie orală de 2 ori pe zi (echivalent la de 2 ori 30 mg clorhidrat de ambroxol).

3 linguriţe dozatoare (echivalent la 90 mg clorhidrat de ambroxol)

 

Menţiune:

La adulţi, doza zilnică poate fi crescută la 2 linguriţe dozatoare a 5 ml de soluţie orală de 2 ori pe zi. Siguranţa şi eficacitatea Flavamed forte nu a fost stabilită la copiii cu vârsta sub 12 ani. Mod de administrare

Luaţi Flavamed forte după mese şi cu ajutorul linguriţei dozatoare.

Durata utilizării

Flavamed forte nu trebuie luat mai mult de 4-5 zile fără recomandarea medicului.

Dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează după 4-5 zile sau chiar se agravează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului!

Vă rugăm să discutaţi cu medicul sau farmacistul dacă aveţi impresia că efectul Flavamed forte este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Flavamed forte

Până în prezent nu au fost observate semne grave de intoxicaţie. Poate să apară agitaţie de scurtă durată şi diaree.

în cazul în care doza a fost foarte mare pot apărea salivaţie excesivă, eructaţii, vărsături şi scăderea tensiunii arteriale cu tulburări circulatorii.

Adresaţi-vă medicului. De regulă, nu sunt necesare măsuri imediate cum ar fi provocarea vărsăturilor şi spălături stomacale, acestea fiind de luat în considerare doar după doze foarte mari. Se recomandă tratarea simptomelor de supradozaj apărute.

Dacă uitaţi să luaţi Flavamed forte sau aţi luat prea puţin, luaţi medicamentul conform schemei recomandate, data următoare când trebuie să luaţi doza.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Flavamed forte poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele frecvenţe sunt luate în considerare în ceea ce priveşte evaluarea reacţiilor adverse:

Foarte frecvente: Afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi
Frecvente: Afectează 1 până la 10 din 100 pacienţi trataţi
Mai puţin frecvente: Afectează 1 până la 10 din 1000 pacienţi trataţi

 

Rare:

Afectează 1 până la 10 din 10000 pacienţi trataţi

Foarte rare:

Afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi trataţi,(frecvenţă

necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile)

 

Reacţii adverse

Tulburări gastro-intestinale

Mai puţin frecvente: Greaţă, dureri de stomac, vărsături Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat:

Foarte rare: Afecţiuni severe la nivelul pielii, cum sunt sindromul Lyell şi sindromul Stevens­Johnson (vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când luaţi Flavamed forte”)

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare:

Mai puţin frecvente: Reacţii de hipersensibilitate cum sunt erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei (edem), dificultate în respiraţie, mâncărime, febră

Foarte rare: Reacţii alergice severe (anafilactice) mergând până la şoc

Măsuri

Dacă observaţi că prezentaţi una sau mai multe dintre reacţiile adverse de mai sus, întrerupeţi imediat tratamentul cu Flavamed forte.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Flavamed forte

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu luaţi Flavamed forte după data de expirare „EXP” înscrisă pe blister şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Notă privind stabilitatea după deschiderea flaconului

A se arunca după 6 luni de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

 Ce conţine Flavamed forte

Substanţa activă este clorhidratul de ambroxol. 1 ml soluţie orală conţine 6 mg clorhidrat de ambroxol. Fiecare linguriţă dozatoare a 5 ml soluţie orală conţine 30 mg clorhidrat de ambroxol.

Celelalte componente sunt:

Sorbitol (E 420) lichid 70 % (necristalizat), acid benzoic (E 210), glicerol (85 %), hidroxietilceluloză, aromă concentrat de zmeură Nr. 516028 (Miltitz Duft und Aroma GmbH), apă purificată.

Cum arată Flavamed forte şi conţinutul ambalajului

Soluţie limpede, incoloră până la slab galbenă, cu aromă fructată de zmeură.

Flavamed forte este furnizat în cutii cu 1 flacon a 100 ml soluţie orală.

O linguriţă dozatoare este inclusă în ambalaj.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Berlin-Chemie AG (Menarini Group) Glienicker Weg 125 D-12489 Berlin, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2010

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?